Școlarii din Voitinel, incluși într-un program pilot de acordare a unui suport alimentar. Beneficiari: 894 copii, un procent semnificativ fiind elevi de etnie romă

Prefectura Suceava a anunțat că, urmare a întâlnirii de lucru din data de 8 septembrie 2022 ce a avut loc la sediul Instituției Prefectului cu Marian Daragiu – subsecretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul căreia au fost analizate problemele educaționale ale elevilor români de etnie romă din județul Suceava, precum și ale elevilor aflați în situații vulnerabile, s-a concluzionat asupra necesității combaterii ferme a fenomenului de segregare școlară și asupra asigurării echităţii în educaţie la toate formele de învăţământ, pentru toţi copiii.

Astfel, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1296/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.91/2021 privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat, Instituția Prefectului și Inspectoratul Școlar Județean au solicitat Ministerului Educației includerea în acest program a Școlii Gimnaziale Voitinel, cu un număr estimat de beneficiari pentru anul școlar 2022-2023 de 894 elevi, un procent semnificativ reprezentându-l elevii de etnie romă.

În acest context, prefectul Alexandru Moldovan și inspectorul școlar general Grigore Bocanci au purtat astăzi discuții cu Maria Pleșca, edilul comunei și cu profesorul Doru Cureș, directorul unității de învățământ, cu privire la aspecte concrete de punere în practică a inițiativei și de dezvoltare a infrastructurii școlare din localitate. A fost identificată pe loc soluția în vederea alocării unei norme suplimentare pentru personalul auxiliar, și prefectul județului și-a exprimat deplina disponibilitate de a sprijini demersurile autorităților locale pentru construirea unui nou corp de școală, cu 4 săli de clasă și sală de mese, fondurile urmând a fi asigurate prin accesarea programelor de finanțare naționale și europene.

”Așa cum am mai declarat, nu voi trece cu vederea nicio formă de discriminare, indiferent de forma de manifestare. Am transmis solicitarea noastră către Ministerul Educației și am credința că nu va rămâne fără finalitate, fără un răspuns pozitiv. Copiii din comunitățile defavorizate și cei de etnie romă trebuie încurajați și ajutați să frecventeze școala, deoarece educația este un instrument extrem de eficient în combaterea discriminării. În completarea celor ”7 ani de acasă”, școala poate și trebuie să-i pregătească pe toți copiii, indiferent de etnie, pentru a deveni buni cetățeni ai acestei țări, egali în drepturi dar și în obligații.

Autoritățile și sistemul de învățământ trebuie să ofere copiilor și elevilor proveniți din medii socio-economice vulnerabile sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport în situația în care școala este situată în altă localitate, burse sociale și includerea în programul național ”Masă caldă” ”, a declarat prefectul județului, Alexandru Moldovan.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *