Se petrec lucruri triste în economie și în mediul de afaceri național. Explicații oferite de liderul Pro România Suceava, economistul Luminița Chihai

Luminița Chihai, cunoscut economist sucevean și lider la Partidului Pro România filiala Suceava, a apreciat că se petrec în această primăvară ”lucruri triste în economie și în mediul de afaceri din țară”. Ea a dat ca exemplu faptul că România s-a împrumutat într-o zi cu 3 miliarde de euro, pentru 30 de ani iar creditul va fi plătit în viitor de ”copiii și copiii copiilor noștri”. Ca alternativă la acest împrumut angajat doar pentru consum, Luminița Chihai a readus în discuție fondurile europene, care sunt practic neaccesate pentru proiecte de dezvoltare. Ea a arătat că  în perioada anterioară gradul de absorbție al fondurilor din bugetul european a fost de numai 20%. Majoritatea banilor s-au alocat subvențiilor directe, pentru agricultori în principal și nu s-au oferit mai deloc bani pentru investiții, nu pentru că n-ar fi existat sume ci pentru că nu au fost depuse proiecte pentru obținere de finanțare. ”Nu sunt investiții pentru care să fie ceruți bani europeni. Degeaba sunt documentații duse până la jumătatea drumului ce trebuie parcurs până la obținerea finanțării europene. Acestea trebuie finalizate și trimise pre finanțare”, a transmis economistul Luminița Chihai.

În același cadru, al unei conferințe de presă desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute la sediul Pro România Suceava, Luminița Chihai a readus în discuție  repatrierea rezervei de aur a România din băncile londoneze, operațiune inițiată de actualul guvern și care nu va fi deloc folositoare țării, care va rămâne astfel fără o garanție esențială privind rezonabilitatea României ca țară, în perspectiva unor contracte financiare ulterioare.

Președintele Pro România Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor a mers mai departe, apreciind că repatrierea aurului din Londra către București , cantitate nu foarte mare de altfel, constituie  o bună afacere pentru firmele de pază și protecție agreate de actuala guvernare, care în schimbul unui comision  generos vor fi dispuse să asigure protecția repatrierii aurului național iar după aceea chiar să îl retrimită către bănci din străinătate, tot contra comision, când interesul politic sau/și național  va impune această operațiune.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *