Mopan Suceava
Actualitate

Sediu nou pentru Primărie, 11 proiecte de investiții la Dărmănești din care 5 în execuție. Primarul Dan Chidoveț prezintă lista scurtă a proiectelor de investiții pentru acest an

Primarul comunei  Dărmănești,  Dan Chidoveț, și-a câștigat locul în loja primarilor  carismatici care, indiferent de apartenența politică a celor de la conducerea Consiliului Județean ori  a celor de la guvernare, își vede de treabă, nu își mută armele și bagajele de la un partid la altul după cum bate vântul politic.  Gospodarii din comuna Dărmănești, una dintre cele mai mari unități administrativ teritoriale din mediul rural al județului Suceava, îl știu de om harnic și de ispravă și nu l-ar da pe altul nicidecum.

De un an sau doi, primarul Dan Chidoveț este prezent, cu toate problemele sale de edil șef al unei comune cu aproape 5500 de suflete răspândite în câteva sate aflate de o parte și de alta a unor văi greu de trecut de-a curmezișul, pe un cont de socializare. În acest fel, Primăria Dărmănești este racordată la lumea întreagă iar postările pe care Dan Chidoveț și colegii lui din Primărie le promovează în spațiul public merită toată atenția.

Dacă  vor constitui o invitație pentru cei plecați, să revină acasă, pentru că vor avea de lucru la ei în comună, rămâne de văzut.

Fără prea multe vorbe, publicăm o listă a proiectelor în derulare în comuna Dărmănești, în anul 2019, asumate de  primarul Dan Chidoveț.

Este vorba despre un  număr total de  11 proiecte, din care 5 proiecte sunt în fază de execuție:

1. Școala Gimnazială Dărmănești –amenajare grupuri sanitare, lucrări de modernizare și extindere.

2. Școala Gimnazială Călinești Enache– amenajare grupuri sanitare, dotare cu centrală termică și lucrări de modernizare  interioare și exterioare.

3. Școala Gimnazială Dănila –amenajare grupuri sanitare, dotare cu centrală termică și lucrări interioare.

4. Construire Grădiniță nouă în satul Mariței pentru 3 grupe de copii.

5. Construire și dotare Cămin nou în satul Dărmănești, împrejmuire cu gard și amenajare parcare.

6. Finalizare licitație de proiectare pentru investiția: ”Înființare infrastructură de apă și extindere infrastructură de apă uzată, în comuna Dărmănești”, iar în termen de cel mult 3 luni de zile există speranța că va fi terminată și licitația pentru execuția lucrărilor.

7. Construire drum în comuna Dărmănești cu o lungime de 5 km, cu pod în zona Bazar, acest drum deservind satele: Dărmănești, Călinești Enache și Dărmănești – zona gării. S-a finalizat licitația pentru proiectare, iar in cel mult 3 luni de zile se speră ca să se finalizeze și licitația pentru execuția lucrării.

8. Finalizare licitație pentru execuție pentru un drum asfaltat în satul Măriței, urmând să fie anunțat câștigătorul.

9. A fost scos la licitație, la pachet, proiectarea și execuția, pentru investiția: „Extindere, reabilitare, modernizare și dotare dispensar medical în sat Măriței”.

10. Construire Cămin nou în satul Măriței și totodată demolarea celui existent. A fost finalizată licitația pentru proiectare, urmând să se semneze contractul de finanțare cu Compania Națională de Investiții (CNI).

11. Construire Sală de Sport în satul Măriței: S-a obținut aviz favorabil de la CNI, urmând să  se semneze contractul de finanțare.

Primarul Dan Chidoveț a transmis că proiectele implementate în comuna Dărmănești sunt finanțate din fonduri europene, 5 dintre ele, iar 6 proiecte sunt din fonduri guvernamentale ( de la CNI și MDRAP).

Proiecte noi ce vor fi promovate în 2019

Primarul comunei Dărmănești, Dan Chidoveț, cel deștept și comic, cum îl taxează cu simpatie mai toți locuitorii din satele comunei, are planuri mari în continuare.

Astfel, în cursul anul 2019 Primăria Dărmănești va  depune pentru finanțare o altă listă de proiecte care vizează: aducțiune gaz metan în comuna Dărmănești; construire de drumuri în comună; modernizarea terenului fotbal din satul Măriței, construirea unui  mini-teren de fotbal în curtea școlii Dărmănești, după terminarea lucrărilor de modernizare a școlii; construirea câte unui mini-teren de fotbal în fiecare sat din comuna Dărmănești (cu excepția satului Dănila, în care s-a construit un asemenea teren în anul 2018); amenajare spații de joacă, în fiecare sat din comună, în locații care se pretează; modernizarea iluminatului public stradal cu lămpi cu led în toate satele din comuna Dărmănești. Până în prezent au fost finalizate aceste lucrari în satele Dănila, Mărițeia Mică, Măriței – zona centru. Urmează ca acest sistem modern de iluminat public să pună în funcțiune și în satele Călinesti Enache, Călinești Vasilache și în întregul sat Dărmănești.

Se va realiza, de asemenea extinderea aleilor pietonale, în satul Măriței: dreapta-stânga, zona Profi; satul Dănila, zona scolii;                 satul  Dărmănești, în zona Porții de intrare spre Măriței; sat Călinești Enache, zona scolii; alte zone, în funcție de fondurile disponibile.

Se prefigurează de asemenea construire unui Monument al Eroilor cu piațetă și împrejmuire în satul Măriței; reabilitare și modernizare Casei Multifuncționale  Dărmănești.

Pentru clădirile școlilor din Dărmănești – Chilibancina și Călinești Vasilache s-au făcut demersuri pentru a  fi preluate de către Primărie de la Ministerul Educației. După preluare va urma schimbarea destinației în cămine culturale sau clădiri multifuncționale pentru deservirea nevoilor cetățenilor din zona respectivă. După obținerea avizului de la Ministerul Educației, referitor la Școala din Dărmănești – Chilibancina, în perioada  următoare, vom construi un mini – teren de fotbal in curtea scolii, identic cu cel din satul Dănila.

Plantări de arbori și arbuști amenajări alei cu trandafiri sunt sunt de asemenea pe lista scurtă a primarului comunei Dărmănești, Dan Chidoveț.

Un nou sediu pentru Primăria Dărmănești, cum va arăta

Primarul Dan Chidoveț  ne-a pus la dispoziție și câteva imagini care prefigurează una dintre cele mai importate investiții din comună, construirea unui nou sediu al primăriei.  ”Am  întocmit un studiu de fezabilitate  şi un proiect tehnic, iar în momentul actual căutăm sursa de finanţare. Acest proiect va fi pus în aplicare după obţinerea finanţării şi terminarea celor 11 proiecte în derulare şi cele propuse pentru anul 2019, ce vor fi depuse la finanţare. În momentul actual Primaria Comunei Dărmăneşti funcţionează în fostul sediu al Societăţii de Construcţii Prestări Servicii, iar sediul primăriei figurează la grădiniţa din satul Mariţei care până în anul 1968 funcţiona ca primărie. După consultarea a cel puţin trei arhitecţi, am decis că acest proiect de primărie este cea mai bună variantă. Oportunitatea pentru această nouă construcţie este de a deservi cetăţenii printr-un ghișeu unic de taxe, impozite, registrul agricol şi registratură.
Va fi la parter o sală pentru festivităţi dotată corespunzător, cu bucătărie, grup sanitar. Pentru buna funcționare a instituției, birourile ce deservesc publicul vor fi de asemenea la parterul noii clădiri”, a explicat primarul Dan Chidoveț care a arătat că, de asemenea, imaginea virtuală a noului Cămin Cultural Măriței, ce urmează a fi construit după licitația de execuție poate fi vizualizată de oamenii din comuna Dărmănești și nu numai.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *