Senatorul Daniel Cadariu solicită guvernării PSD: Încetați cu minciuna! Dați înapoi banii sucevenilor!

După cea s-au luat investițiile realizate pe componenta gaz a Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”, sucevenii plătesc total nejustificat, din banii lor, rate și dobânzi la credit.

E momentul ca PSD sa înceteze cu minciuna. Dacă vor cu adevărat să nu provoace falimentarea și închiderea a peste 60 de primării din județul Suceava, ar trebui să includă în Proiectul Legii Bugetului pe 2019 sumele necesare acoperirii ratelor și dobânzilor scadente în anul 2019, ca sprijin pentru cele 60 de primării din județul Suceava afectate de împrumutul pentru Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.
In acest sens atenționez Guvernul și printr-o interpelare adresată Ministrului de Finanțe.

În cursul anului 2018 am avut nenumărate discuții și demersuri pentru a convinge guvernarea PSD să aibă în vedere rezolvarea unui subiect prioritar al județului Suceava: Programul „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.
Nicio reacție, deși au fost multe promisiuni, atât în discuțiile din Parlament cât și cu primarii din Județul Suceava.
Stimați decidenți din PSD, ați invocat tot felul scuze și ați făcut trimitere la tot felul de soluții imposibil de aplicat.
Ați afirmat că nu puteați aloca bani pentru că nu erau prinși în Bugetul pe 2018. Reamintesc faptul că parlamentarii PNL au făcut un amendament la Legea Bugetului pe 2018 prin care să se aloce fondurile necesare, amendament respins, din păcate. Ulterior s-a dovedit că, și în aceste condiții, Bugetul ar fi permis alocarea de fonduri, dovadă că ați făcut rectificare bugetară. Însă pentru această destinație ați alocat fix ZERO LEI.
Ați sugerat că primăriile afectate vor putea găsi o altă soluție de finanțare prin Trezorerii. Cum? Nimeni nu a mai auzit nimic pe această temă.
Ați declarat că primăriile afectate de acest împrumut vor putea face plăți din excedent! Care excedent? Aceste primarii sunt în situații limită din punct de vedere financiar, neavând fonduri pentru funcționare sau cofinanțarea de proiecte. Apoi, se știe că le-ați luat banii din excedent, acolo unde au mai fost.
Mai mult, veniturile primăriile au fost afectate prin diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, fără a veni cu necesarele și promisele compensări.

Personal, am avut discuții pe subiect la începutul anului 2018 în cadrul lucrărilor din Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară şi piață de capital din Senatul României atunci când erau dezbătute două proiecte de legi care aveau legătură cu Programul „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”:
– Legea 533/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2017 privind unele măsuri fiscal – bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene – pentru care am propus un amendament de modificare a Art. 33 din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 90/2017;
– Legea 517/2017 privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”
În ambele situații PSD a propus membrilor comisiei respingerea propunerilor mele, făcând promisiunea că vor fi sprijinite localitățile sucevene afectate atunci când acestea vor avea nevoie, adică în lunile martie și septembrie, când sunt termene scadente la plata ratelor și dobânzilor din credit.
Luna martie 2018 a trecut, a trecut și luna septembrie și nu s-a întâmplat absolut nimic în sensul celor promise.
Unitățile administrativ teritoriale împrumutate – parte în Program, au venituri proprii insuficiente pentru rambursarea la termen a ratelor şi dobânzilor scadente.
Rămânerea în continuare a obligației de rambursare a creditului în condițiile arătate, pune în pericol realizarea altor proiecte pentru care s-ar putea obține finanțare din fonduri europene de către unitățile administrativ teritoriale.
La această dată stadiul rambursării împrumutului extern se prezintă astfel:
– credit contractat: 86.300.000 EUR;
– rambursare 17 rate de capital (17×2.104.878,05 EUR): 35.782.926,85 EUR;
– credit rămas de rambursat: 50.517.073,15 EUR;
– dobânzi plătite (inclusiv scadența la 28.09.2018): 59.049.902,42 EUR.
Solicit imperativ să încetați cu minciuna și să includeți în Proiectul Legii Bugetului pe anul 2019 suma de 30.392.308,04 lei pentru acoperirea ratelor și dobânzilor aferente creditului pentru Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”, scadente în anul 2019.
Senator PNL Constantin-Daniel CADARIU

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *