Mopan Suceava
Politica

Senatorul Ioan Stan: „USR ori nu are habar ce vorbește, ori dezinformează cu josnicie!” Răspuns acuzelor USR referitoare la faptul că Guvernul ar elimina măsura privind confiscarea mașinilor care transportă ilegal lemne în proiectul noului Cod Silvic

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan răspunde acuzelor USR referitoare la faptul că Guvernul ar elimina măsura privind confiscarea mașinilor care transportă ilegal lemne în proiectul noului Cod Silvic, menţionând că „acest partid ori nu are habar ce vorbește, ori dezinformează cu josnicie!”

Senatorul Stan precizează că „nu doar că se menține confiscarea mijloacelor de transport implicate în transportul de lemne tăiate ilegal, dar va fi și incriminată penal această activitate. Deci Guvernul nu a relaxat, ci a înăsprit măsurile de combatere a traficului ilegal de lemn”.

Astfel, spune Stan, în noul Cod Silvic devine INFRACȚIUNE transportul cu orice mijloc  a materialelor lemnoase neînsoțite de documente sau fără proveniență legală. Și se aplică măsura confiscării extinse, ceea ce înseamnă confiscarea bunului implicat în săvârșirea infracțiunii,  așa cum este, de exemplu, în cazul evaziunii fiscale.

Acesta a mai spus că prevederea din Codul Silvic privind confiscarea mijlocului de transport a fost scoasă pentru că această măsură este prevăzută în Codul Penal și se aplică în cazul infracțiunilor de genul celei care tocmai a fost instituită împotriva celor care transportă lemn tăiat ilegal. Trecând în registrul penal, unde se aplică automat confiscarea extinsă, nu mai era necesară prevederea din Codul Silvic.

Drept urmare, prin includerea în categoria infracțiunilor a transportului fără documente legale, pedeapsa este nu doar amendă sau închisoare de la 6 luni la 7 ani și interzicerea exercitării profesiei ori activității care a condus la săvârșirea infracțiunii, ci și aplicarea sancțiunii extinse, din Codul Penal  (art. 112), care prevede că se supun confiscării „bunurile care au fost folosite, în orice mod, sau destinate a fi folosite la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, dacă sunt ale făptuitorului sau dacă, aparținând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor”.

„Aşadar oricine fură lemne şi le transportă ilegal este sancționat mai sever în noul Cod Silvic deoarece, în plus față de amenda și confiscarea mașinii, din reglementarea anterioară, survine și pedeapsa penală”, a conchis senatorul Ioan Stan.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *