Senatorul PNL Constantin-Daniel Cadariu solicită parlamentarilor PSD de Suceava să nu atenteze la siguranța și bunăstarea județului Suceava prin blocarea sau întârzierea Legii Bugetului pe 2020

Senatorul PNL de Suceava Constantin Daniel Cadariu a  solicitat parlamentarilor PSD de Suceava să sprijine amendamentul propus de liberali la Legea bugetului pentru anul 2020 privind alocarea de fonduri pentru plata ratelor și dobânzilor pentru cele 57 de localități sucevene parte a proiectului „Suceava-Utilități și mediu la standarde europene” astfel încât aceste localități să nu aibă de suferit din punct de vedere financiar așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, in timpul guvernării PSD, când aceste localități au ajuns în pragul incapacității de plată.

 

”Vreau să cred că toți parlamentarii PSD din județul Suceava sunt de acord ca aceste 57 de localități împovărate de un credit făcut pentru un proiect marca PSD, în mare parte eșuat, nu trebuie să mai fie afectate financiar, așa cum s-a întâmplat, din păcate în anii 2017, 2018 și parțial în 2019. De aceea, măcar ca o măsură reparatorie, ar fi înțelept din partea parlamentarilor actualei opoziții să lase în pace Legea Bugetului de stat pe 2020 și să nu încerce blocarea ei.

Consideră că orice încercare de a bloca sau întârzia adoptarea Legii bugetului pentru 2020 reprezintă încă un atentat la siguranța și bunăstarea locuitorilor din cele 57 de localități sucevene asociate în proiect pentru componenta de gaz natural. 

Miza o reprezintă suma de 9, 25 milioane de lei – rate și dobânzi pentru anul 2020 și alte 3,12 milioane de lei – rate și dobânzi restante pe anul 2019.

Majorarea sumelor de echilibrare este singura soluție pentru ca primăriile împrumutate să nu intre în colaps financiar, după ce, prin OUG nr. 90/2017 s-a abrogat articolul prin care primăriile asociate în implementarea Programul Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava puteau primi sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat cu destinație pentru plata ratelor și dobânzilor restante la fondul de risc al Ministerului Finanțelor Publice. 

Acest credit este unul garantat de Guvern și investițiile realizate au fost preluate la o companie a statului român, Transgaz, iar majoritatea localităților nu au beneficiat de fonduri din credit.

Vor beneficia de amendamentul parlamentarilor liberali de Suceava municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, orașele Broșteni, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Milișăuți, Solca, Vicovu de Sus, comunele Adâncata, Arbore, Baia, Bogdănești, Boroaia, Bosanci, Botoșana, Bunești, Cacica, Ciprian Porumbescu, Cornu Luncii, Dărmănești, Dolhești, Dornești, Drăgoiești, Drăgușeni, Dumbrăveni, Forăști, Fundu Moldovei, Grănicești, Horodniceni, Iacobeni, Ipotești, Marginea, Mălini, Mănăstirea Humorului, Mitocu Dragomirei, Moara, Moldovița, Păltinoasa, Pătrăuți, Pârteștii de Jos, Pojorâta, Poiana Stampei, Preutești, Rădășeni, Râșca, Sadova, Siminicea, Sucevița, Todirești, Udești, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vama, Volovăț și Zvoriștea”, a transmis parlamentarul liberal sucevean.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.