Senatorul PSD Ioan Stan: Cât timp se află la guvernare, PSD nu va mai permite umilirea românilor!

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan a transmis astăzi un comunicat de presă în care a salutat  adoptarea unei ordonanțe de urgență,  gândită ca un răspuns al PSD-ului împotriva abuzurilor mai multor companii multinaționale care au demonstrat de-a lungul timpului că nu respectă românii și nici România.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul declarației transmise de senatorul social democrat sucevean:

 

La inițiativa ministrului PSD al Economiei, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care sancționează dublul standard prin care unii comercianți îi tratau pe români ca cetățeni de mâna a doua. De acum, consumatorii români vor fi protejați astfel încât să se bucure de același tratament la fel ca ceilalți consumatori europeni.

În acest sens, autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului va amenda drastic orice practică comercială incorectă. Consumatorii români vor fi protejați și vor beneficia de aceleași drepturi precum cei din Franța, Belgia sau Germania. ANPC va impune pentru încălcările pe scară largă, transfrontaliere, amenzi cu procent de până la 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului, realizată în anul financiar anterior sancţionării, pe teritoriul Romaniei, dar și alte sancțiuni aplicate pentru practici comerciale incorecte sau înșelătoare. De asemenea, ordonanța introduce sancțiuni mai aspre, proporționale cu gravitatea unor încălcări ale drepturilor consumatorilor, cum a fost în cazul milioanelor de facturi emise cu erori de furnizorii de energie electrică.

În plus, ordonanța de urgență reglementează extinderea domeniului de aplicare a Cadrului UE privind Protecția Consumatorilor, prin acoperirea conținutului și serviciilor digitale, alături de bunurile și serviciile fizice. Toate acestea vizează alinierea cadrului legal, astfel încât consumatorii să fie protejați într-o manieră similară, indiferent dacă achizițiile lor sunt efectuate online sau offline și indiferent dacă acele bunuri sau servicii sunt sau nu digitale. Mai mult, se extinde protecția consumatorilor la servicii digitale, furnizarea și stocarea  datelor cu caracter personal fiind considerate tranzacții, pentru care „consumatori digitali” vor începe să beneficieze de drepturi suplimentare specifice consumatorilor (de exemplu, dreptul de a primi informații precontractuale; dreptul de retragere în termen de paisprezece zile).

Această ordonanță de urgență a fost gândită ca un răspuns al PSD-ului împotriva abuzurilor mai multor companii multinaționale care au demonstrat de-a lungul timpului că nu respectă românii și nici România, oferind la preturi similare sau chiar mai ridicate decât media europeană, produse sau servicii la standarde mult mai joase decât în alte state membre ale UE. Cât timp se află la guvernare, PSD nu va mai permite umilirea românilor!

Senator, Ioan Stan

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *