Senatorul PSD Ioan Stan: Este de nepermis ca în România anului 2021 să nu se respecte contractul colectiv de muncă. Interpelare către ministrul Economiei, legată de situația minerilor de la Crucea

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan a adresat o interpelare ministrului Energiei, Virgil-Daniel Popescu, prin care îi cere să intervină prentru ca plata drepturilor restante – suplimentul alimentar antidote în sumă de 30 de lei pe zi să fie plătit repede minerilor de la Exploatarea de Uraniu Crucea. Precum se știe, aceste drepturi nu au fost plătite de mai bine de un an.

Prezentăm în cele ce urmează conținutul interpelării transmise de senatorul social democrat sucevean:

 Domnule Ministru,

Având în vedere situația existentă la Mina Crucea din județul Suceava, unde minerii s-au blocat în subteran pentru a-și primi drepturile bănești, vă solicităm să interveniți de urgență pentru deblocarea situației. Este de nepermis ca în România anului 2021 să nu se respecte contractul colectiv de muncă, îndeosebi într-un sector de exploatare minieră atât de sensibil ca cel din domeniul uraniului.

Am văzut că ați reușit să le plătiți salariile restante pe ultimele două luni, dar acestora li se mai cuvin și banii pentru suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi,  pe care nu l-au primit de mai bine de un an de zile. Este jenant ca statul român să nu-și poată respecta angajamentul față de aceștia, iar Ministerul pe care îl coordonați trebuie să acționeze cât mai rapid pentru rezolvarea acestei probleme.

Prin urmare vă solicit să vă implicați în redresarea acestei situații pentru ca activitatea de la Mina Crucea, precum și viețile minerilor să revină la normal. Minerii de la Crucea desfășoară activități în condiții extreme și în zone de risc sanitar ridicat meritând mai mult respect din partea unor funcționari pentru care aceștia reprezintă numai cifre de moment, privite din scaunul unui birou călduț.

De asemenea, subliniez faptul că închiderea acestei exploatări este una greșită din punct de vedere strategic și vă solicit ca împreună cu specialiștii din ministerul pe care îl coordonați să găsiți soluții pentru a păstra acest sector minier deschis și anii care vor urma. În fond este ultima mină de uraniu activă în România și, odată închisă, vom pierde nu doar o mină, ci întreaga expertiză și experiență acumulate de-a lungul timpului precum și posibilitatea de a mai forma alți specialiști în acest domeniu. Luând în considerare domeniile în care poate fi folosit uraniul, considerăm că a  renunța complet și la ultima exploatare de acest gen este o decizie nefericită pentru țară indiferent costurile pe care trebuie să le suportăm.

Senator, Ioan Stan

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *