Mopan Suceava
Politica

Senatorul PSD Ioan Stan: Este revoltător și inadmisibil pentru un premier al României să asiste impasibil la discursul președintelui Ungariei, care compară anexarea Crimeii de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria

Senatorul PSD de Suceava Ioan Stan, a transmis un comunicat de presă în care reproșează primului ministru Florin Cîțu lipsa de reacție la discursul președintelui Ungariei în care acesta a comparat anexarea Crimeii de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria, prin Tratatul de la Trianon.

Prezentăm în cele ce urmează comunicatul de presă transmis de senatorul social democrat sucevean:

 

Este revoltător și inadmisibil pentru un premier al României să asiste impasibil la discursul președintelui Ungariei, care, într-o reuniune internațională, compară anexarea Crimeii de către Rusia cu pierderea Transilvaniei de către Ungaria. La fel de intolerabilă și rușinoasă este lipsa de reacție a ministrului de Externe român, care era prezent la summitul de la Kiev, dar și a președintelui Iohannis. În lipsa unei reacții oficiale, în lumea diplomatică, se consolidează neadevărul că Ungariei i s-ar fi luat, pe nedrept, Transilvania.

Lipsa lașă de reacție a premierului României echivalează cu un act de trădare.

Funcția pe care o ocupă îi impunea lui Cîțu să dea replică și să reafirme adevărul istoric, acela că unirea de la 1918 a Transilvaniei cu României este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 la care au participat 1228 de deputați-reprezentați au tuturor regiunilor transilvane. Iar apoi acest act de voință populară națională a fost recunoscut în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după primul război mondial. Nu poate fi nicio comparație cu anexarea prin forță a Crimeii de către Rusia, contestată și nerecunoscută oficial de nicio o țară democratică.

Asta era necesar să afirme clar și răspicat Cîțu, ca premier și ca român. Să apere interesul național! A tăcut, ori pentru că nu știe istoria noastră ori pentru că nu-i pasă. Și astfel dovedește că este nu doar penal și țepar ci și un laș fără pic de patriotism și cultură.

Grav este că nici ministerul român de externe și nici președintele României nu au luat nicio atitudine. Ca și când nimic nu n-ar fi întâmplat! Acum când este imperativ să vorbească clar și răspicat, în interes național Iohannis tace…în schimb, doar pentru că-i servea interesului său personal, politic-meschin, Iohannis n-a avut nicio problemă să bată câmpii, cu ceva timp în urmă, afirmând public că „în timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Din păcate, nicicând în ultimii 31 de ani, România nu a avut conducători mai lipsiți de patriotism ca cei care se află acum la putere, respectiv Iohannis, Cîțu și întreaga coaliție PNL-USRPLUS-UDMR.

Senator, Ioan Stan

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *