Mopan Suceava
Politica

Senatorul PSD Ioan Stan: Singura soluție rezonabilă pentru prevenirea unor șocuri majore pe piața energiei și gazelor este revenirea la un sistem reglementat, pe o durată limitată

Senatorul PSD  de Suceava, Ioan Stan, a transmis un mesaj în care arată că în ciuda faptului că Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze, acestea intră în vigoare de la 1 februarie și nu de la 1 ianuarie așa cum și-a dorit PSD.

”Partidul nostru propusese o soluție juridică prin care compensarea facturilor să se aplice începând cu 1 ianuarie, variantă pe care miniștrii PNL ai Energiei și Justiției au respins-o, fără o justificare solidă. Cu toate acestea, PSD susține în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie era posibilă, fiind o soluție eficientă atât pentru  consumatorii care își puteau plăti facturile, cât și pentru furnizori, care puteau încasa facturile, dar insistențele noastre s-au lovit de opoziția miniștrilor mai sus amintiți.

Acestea fiind spuse considerăm că aplicarea noilor plafoane și compensări doar pentru lunile februarie și martie, nu reprezintă o soluție perfectă, dar asigură totuși un sprijin consumatorilor. Nu este ceea ce ne-am dorit, dar trebuie subliniat că dacă PSD nu ar fi fost la guvernare nici măcar nu s-ar fi discutat despre o nouă ordonanță pentru protejarea populației.

În acest context, o miză mare pentru PSD rămâne reglementarea pieței din luna aprilie, când vor înceta măsurile luate acum în regim de urgență. Sub acest aspect, singura soluție rezonabilă pentru prevenirea unor șocuri majore este revenirea la un sistem reglementat, pe o durată limitată. De aceea PSD a constituit deja un grup în partid care lucrează la elaborarea actelor normative necesare pentru un calendar de reglementare a pieței energiei și gazelor, începând de la 1 aprilie. Din păcate această intervenție a statului pe piața energetică este necesară deoarece toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe piețele energetice en-gros a generat prețuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021, față de septembrie 2020. În fapt nu există concurență reală, iar prețurile nu scad cum promiteau profeții PNL ai liberalizării.

Subliniem faptul că PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani, unul dintre aceste derapaje fiind și cel al liberalizării pieței energetice.

 

 

Senator, Ioan Stan

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *