CulturalEvenimente

”Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, expoziție vernisată astăzi la Muzeul de Istorie din Suceava

Astăzi, 26 noiembrie, a fost vernisată la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului National al Bucovinei expoziția ”Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Au fost prezenți la eveniment, alături de directorul Muzeului, Constantin Emil Ursu, arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna precum și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

Arhimadritul Melchisedec Velnic, cel care a avut de altfel inițiativa organizării în vara acestui an a manifestărilor prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la Marea serbare de la Putna din 15 august 1871 și implicit a expoziției care a fost mai întâi vernisată, în vara acestui an la Mănăstirea Putna, acum ajuns și la Muzeul sucevean, a transmis mulțumiri și recunoștință restauratorilor de la Muzeul Național al Bucovinei, care într-un timp scurt au reușit să aducă o față nouă obiectelor care acum 150 de ani au fost aduse la Putna de delegațiile studenților români organizatori ai acelei mari serbări prilejuite acum un veac și jumătate de împlinirea a 400 de ani de la sfințirea ctitoriei lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Arhimandritul Melchisedec, starețul Mănăstirii Putna a înmânat directorului Muzeului Național al Bucovinei, Constantin Emil Ursu, Ordinul și distincția „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” din partea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a prezentat o oală de ceramică neagră, realizată de meșterii populari de la Marginea, din familia Magopăț, care va fi folosită în proiectul ”Drumul lui Ștefan”, al Consiliului Județean.

” Vrem să aducem pământ din toate ctitoriile lui Ștefan cel Mare pentru ca la un moment dat să-l adunăm în această urnă din ceramică neagră pe care să o punem lângă mormântul lui Ștefan cel Mare pentru ca măritul Ștefan să poată avea la căpătâiul său pământ din toate ctitoriile pe care el le-a făcut” a declarat Niculai Barbă.

Expoziția ” ”Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, este accesibilă gratuit publicului, în perioada 26 noiembrie 2021- 30 ianuarie 2022.  

Piesa centrală a expoziției o reprezintă urna de argint, obiect adus în dar de către studenții români în 1871, depusă ca “un semn de pietate și de amintire” pe mormântul voievodului Ștefan cel Mare, cu inscripția edificatoare: “Eroului, învingătorului, apărătorului existenței române, scutului creștinătății, lui Ștefan cel Mare, Junimea Română Academică”.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *