Sesizări ale activiștilor de mediu privind transporturi de lemn ilegale pe șoselele din județ în ultimele zile, infirmate de verificările făcute de organele competente

La 14.01.2021 s-au continuat verificările privind transportul de material lemnos din 13.01.2021. Polițiștii s-au deplasat împreună cu membrii Gărzii Forestiere Suceava la Cantonul Silvic Pod Izvor Gura Humorului, unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos încărcat pe ansamblul de autovehicule sesizat de activistul de mediu Daniel Bodnar ca fiind ilegal, ansamblu ce a fost indisponibilizat pe data de 13.01.2021 de către reprezentanții ISCTR.

Pe mijlocul auto principal, s-a inventariat cantitatea de 10,148 mc lemn foc fag, cu 3,462 mc mai puțin față de cantitatea de 13,61 mc lemn foc fag înscrisă pe avizul de însoțire.

Pe mijlocul auto secundar tractat, s-a inventariat cantitatea de 17,274 mc lemn foc fag, cu 4,116 mc mai puțin față de volumul de 21,39 mc înscris pe avizul de însoțire.

 

La 14.01.2021, în jurul orei 19.30, Poliţia orașului Gura Humorului a fost sesizată prin SNUAU 112 de către Andrei Moisiuc despre prezența în trafic a unui transport ilegal de material lemnos neconform, respectiv „supraîncărcat”, din direcția sat Capu Codrului spre oraș Gura Humorului.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos era efectuat în mod legal, având încărcat pe autoutilitara cap-tractor Mercedes – Benz împreună cu semiremorca atașată, cantitatea de 20,02 m3 lemn fag-foc, pentru care deţinea avizul de însoțire emis de SC VECOVAS SRL cu sediul în comuna Sadova, generat de către SUMAL la data de 14.01.2021, ora 15:06:04.

În avizul de însoţire erau menţionate la rubrica expeditor S.C. VECOVAS S.R.L. , punct de încărcare c.s. CHIRIL, loc. CRUCEA, iar la destinatar  SC Businessfan SRL Sadova.

În cauză s-a procedat la solicitarea sprijinului reprezentanților ISCTR si a Ocolului Silvic Gura Humorului, împreuna cu care s-a procedat la conducerea transportului la Cantonul Silvic Pod Izvor Gura Humorului, unde nu au fost constatate nereguli în ceea ce privește gabaritul, lungimea transportului cât și a documentelor privind atestarea profesională a conducătorului auto.

 

Urmare a fișei de eveniment din 14.01.2021, polițiștii Poliției orașului Gura Humorului s-au deplasat împreună cu membrii Gărzii Forestiere Suceava la Cantonul Silvic Pod Izvor Gura Humorului, unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos încărcat pe ansamblul de autovehicule ce a fost indisponibilizat pe data de 14.01.2021 de către reprezentanții ISCTR.

Prin adresa nr.674.080 din 15.01.2021 adresată Ocolului Silvic Gura Humorului, s-a solicitat sprijin prin punerea la dispoziție a unui utilaj pentru a proceda la inventarierea materialului lemnos de către personalul specializat din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, materialul lemnos aflându-se în custodia pădurarului din cadrul Cantonului Silvic Pod Izvor, arondată Ocolului Silvic  Gura Humorului. S-a adus la cunoștință prin adresa din 15.01.2021 faptul că instituția anterior menționată nu deține un asemenea utilaj, fapt pentru care s-a efectuat măsurătoarea tehnică a încărcăturii.

Pe mijlocul auto, s-a inventariat cantitatea de 19,8 mc lemn foc fag, cu 0,22 mc mai puțin față de cantitatea de 20,02 mc lemn foc fag înscrisă pe avizul de însoțire.

 

La 15.01.2021, orele 20.09, lucrătorii de poliție din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea au fost sesizați prin 112, cu privire la faptul că autocamionul care tracta și o remorca, transportă mai mult material lemnos decât este trecut în aviz.

Echipajul de poliție a identificat ansamblul auto, condus de către Olarean Liviu, de 29 de ani, din com. Marginea.

Pentru cap tractor cu numărul mai sus menționat, acesta deține avizul de însoțire rezultând o cantitate de 9,80 mc din care 6,80 mc lemn rotund fag, 2,50 mc lemn rotund paltin și 0,50 mc lemn rotund ulm, având punctul de încărcare O.S. Marginea Rusca, și punct descărcare, Depozit Holz-Transport S.R.L Marginea. Pentru remorca mai sus menționată, acesta deține avizul rezultând o cantitate de 13,07 mc din care 10,07 mc lemn rotund fag și 3 mc lemn rotund paltin, având aceleași puncte de încărcare, respectiv descărcare.

Nu au fost constatate abateri privind avizele de însoțire.

Pentru a îndepărta orice suspiciune, S-a luat legătura și cu Garda Forestieră Suceava iar aceștia au desemnat un lucrător din cadrul Ocolului Silvic Marginea care s-a deplasat la fața locului și a inventariat materialul lemnos.

În urma inventarierii a rezultat pentru capul tractor o cantitate de 9,53 mc, iar pentru remorcă a rezultat cantitatea de 12,92 mc.

Având în vedere acestea, a rezultat faptul că cele sesizate de către apelant nu se confirmă.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *