Social

”Sibienii” de la Piața Mică

Rareori o poveste care include și un dram de promovare este scrisă cu plăcere. Se caută pentru început termenii publicitari cei mai în trend, se dau informații despre cifra de afaceri, profit, dezvoltare, se valorifică fotografii realizate profesionist etc.

Pentru ”Sibienii” de la Piața Mică, astfel de analize economice nu par a fi relevante fiindcă oricum, magazinul lor este luat cu asalt zilnic de sucevenii care au devenit de ceva timp clienți fideli ai spațiului de pe Aleea Comercianților.

Vin să cumpere, dar vin și la povești, pentru că Florin, băiatul din spatele tejghelei le cunoaște pe toate în branșa lui: știe să se facă plăcut celor care i-au pășit pragul, având câte o vorbă potrivită pentru toți cei care își așteaptă rândul, poate da răspunsuri bune la mai mulți oameni odată, în timp ce se învârte ca un prâsnel în spatele tejghelei, oferă recomandări, în funcție de cum ghicește gustul  clientului, și, de cele mai multe ori reușește, astfel încât suceveanul venit țintit pentru o bucată de pastramă, ajunge acasă și cu ceva salamuri, niște mușchiuleț, o mână de cârnăciori, precum și cu o bucățică de telemea de Sibiu, de se miră când și cum și-a umplut sacoșa. Dar nu rezistă, când termină stocul, se întoarce din nou la ”Sibienii”, unde neobositul Florin îl salută ca pe o veche cunoștință, prezentându-i oferta nouă.

La difuzor, desigur, cântece populare din zona Sibiului. Câte un localnic hâtru îl întreabă: Nu pui și tu ceva din Bucovina? Iar Florin răspunde doar din priviri, trecând mai departe, la următorul client.

”Sibienii”, cu magazinul lor, au venit în Suceava, la Piața Mică, cu un an și jumătate în urmă, într-o perioadă în care pandemia  încă ne ținea la distanța socială, când funcționau restricții de tot felul. Unii ar fi spus că este cel mai nepotrivit moment pentru a deschide o afacere cu produse de mezelărie și brânzeturi, la patru sute de kilometri departe de casă, venind cu marfă ardelenească într-o zonă care s-a ”branduit” deja cu marca înregistrată ”Produs în Bucovina”. Mai este de admirat și faptul că  ”Sibienii” au intrat pe piață în anul 2020, chiar în vâltoarea pandemiei.

Localnicii, ca oricare om de pe planeta asta, când au văzut ceva nou, mai întâi s-au învârtit pe lângă noul magazin, au privit prin geamuri la vitrinele cu produse apetisante așezate la vedere. Au intrat înăuntru, în cele din urmă, și mare le-a fost surpriza când au fost invitați mai întâi să guste, nu să cumpere. Iar băiatul acela, cu sprinteneala lui, cu zâmbetul șmecher și cu o mie de povești, câte una pentru fiecare, nu a mai fost uitat.

Între timp, din locația veche, magazinul  ”Sibienii” s-a mutat mai la vedere, pe Aleea Comercianților, cum știm deja. Este deschis de luni până sâmbătă. Dar dacă în ziua de duminică, Florin Dordea, fiindcă acesta este numele său din buletin, și vom vorbi mai îndată despre această familie de sibieni întreprinzători,  vine la magazin să își definitiveze actele contabile, sucevenii care văd umbra lui mișcându-se în interior, de îndată apasă pe clanță iar Florin nu îi ceartă niciodată, că e închis, că n-au voie înăuntru. Dimpotrivă, își pune șorțul și zâmbetul pe buze: ce doriți? Avem și de aceea, și de aceea, și de aceasta și de ceastălaltă…

 

”Sibienii”, este o afacere a fraților Dordea, din Jina, județul Sibiu. Pentru că titularul, fratele cel mare, ”s-a măritat” în Poiana Sibiului, acolo a fost înregistrată firma ”Bucate de Poveste”, care deține încă un magazin dincoace de munți, în Râmnicu Sărat, județul Buzău. În familia Dordea, sunt opt frați, trei băieți și cinci fete. Nu toți sunt însă ocupați cu această afacere.

Cât privește producătorii de la care magazinele ”Sibienii” își procură marfa,  merită enumerați și pentru originalitatea cu care aceste întreprinderi mici din Mărginimea Sibiului și din preajmă și-a ales numele: ”Gulescu”, ”Trei Cuțite”, ”Oancea”, ”Bunătăți din Mărginime”, ”D`ale Sibienilor”, ”Barbosa Tradițional”, ”Bunătăți Ardelenești”, ”Nicolas Brânzeturi” etc.

Iar produsele din galantare sunt dintre cele mai diverse:

Dacă vorbim de mezeluri, la ”Sibienii” sucevenii pot găsi pe lângă clasicele parizeruri și salamuri, mici de casă, slănină de porc Mangalița, salam crud uscat, salam rusesc, cotlet crud afumat, mușchi țigănesc, cotlet țărănesc, scăriță semicrudă, minunatul șorici, jumări și câte altele. Preparate din carne de porc, oaie, curcan, pui, vită.

Iar la raionul de brânzeturi, oferta este la fel de variată: renumita telemea de Sibiu, maturată sau proaspătă, urdă, caș de oaie, unt de casă, smântână, brânză  proaspătă de vacă, burduf de munte, cașcaval de oaie și de vacă, buric de cașcaval,  iaurturi.

Dar și produse conservate la borcan, făcute de producătorii locali sibieni: de la tocana de legume la zacuscă, de la păstrăv marinat la tochitură, precum și dulcețuri din fructe de pădure ori de livadă.

De două ori pe săptămână, pâine ardelenească și nu trebuie uitate excelentele produse de patiserie, de la cozonaci și checuri la covrigei gustoși și bunele de crănțănit sărățele cu cașcaval.

De ce sunt apreciate de suceveni produsele de la ”Sibienii”? Florin Dordea, băiatul neobosit din spatele tejghelei dă răspunsul potrivit: ”Nu spun că sunt mai bune decât cele tradiționale de aici, din Bucovina, dar sunt diferite”.

Poftă bună!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *