Sindicatul MUSEUM al salariaților Muzeului Bucovinei, solidar cu protestul față de aplicarea neunitară a Legii Cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. „RNMR: Ascultați-ne! Ne apropiem de al doisprezecelea ceas!”

Sindicatul MUSEUM al salariaților Muzeului Bucovinei a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că se solidarizează cu colegii de la celelalte muzee din țară, care protestează față de aplicarea neunitară a Legii Cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu privire la acordarea sporurilor de condiții nocive și vizavi de diferențele salariale existente între angajații din muzee și angajații din domeniul spectacolelor, deși ambele categorii aparțin aceleiași familii ocupaționale – Cultura.

Trebuie de precizat faptul că angajaţii Muzeului Bucovinei au depus acţiuni în instanţă pentru acordarea sporului de condiţii nocive pe care nu îl primesc, deşi la multe muzee din ţară acest drept se acordă încă de anul trecut. Acţiunile prin care se solicită acordarea sporului de condiţii nocive prevăzut de legea salarizării unitare, care la Suceava au fost respinse, au fost câştigate de colegii de la Botoşani care lucrează la Muzeul Judeţean Botoşani.

De aici şi protestul pentru aplicarea neunitară a legii salarizării personalului plătit din fonduri publice. 

”Nu putem decât să ne întrebăm dacă nu cumva patrimoniul cultural pe care îl deţin muzeele din alte judeţe este mai important decât altul sau dacă muzeograful ori portarul de la Botoşani nu desfăşoară aceeaşi muncă plătită de legea salarizării unitare” își pun întrebarea lucrătorii de la Muzeul Bucovinei.

Protestul a fost iniţiat de către Reţeaua  Naţională a Muzeelor din România (RNMR) care a anunţat acest demers încă de ieri. În mesajul postat de către RNMR se arată că: „diferențele si discrepanțele salariale tensionează în mod suplimentar resursele umane, oricum limitate ca număr și lipsite de o perspectivă de dezvoltare sănătoasă. Echilibrarea salarială în raport cu celelalte instituții de cultură, în speță cu cele din domeniul artelor spectacolului, ar asigura o stabilitate pe termen mediu și ar încetini fluctuația de personal. În același timp, aducerea statului de funcții la zi, cu posturile vacante dar fără alocare bugetară, va constitui un alt punct forte în organizarea internă a muzeelor”.

De asemenea, președintele RNMR, Ciprian Ștefan Anghel a mai transmis că „muzeele din România sunt într-o situație care poate conduce, pe termen lung, la o degradare accelerată a patrimoniului aparținător, astfel:

  1. Lipsa investițiilor ferme în infrastructura muzeală, depozite, laboratoare, săli de expoziții, generează în fiecare an o luptă surdă de supraviețuire a fiecărui muzeu în parte, indiferent de ordonatorul de credite căruia i se subordonează. Luând în considerare și creșterile costurilor pentru diversele categorii de cheltuieli obligatorii, alocarea la nivel minimal a fondurilor pentru funcționare periclitează dezvoltarea programelor culturale menite să valorizeze patrimoniul deținut.
  2. Comisia națională a muzeelor a eșuat în misiunea ei de a reuni la discuții organizațiile profesionale din țară; pe cale de consecință, dialogul aproape inexistent cu decidenții la nivel național plasează lumea muzeală pe marginea unei prăpăstii. Programul Național de Restaurare, dar mai ales OG76 pot deveni instrumente suport pentru dezvoltarea infrastructurii inadmisibil de învechite a muzeelor din țară. Chemați-ne la dialog și la muncă – și veți fi surprinși.
  3. Nu putem fi de acord cu dezmembrările unor instituții realizate cu unicul scop ca alte instituții să se nască din această dezmembrare. Există destule variante care trebuie luate în calcul, mult mai eficiente și mai sustenabile decât dezmembrarea. Cum au demonstrat deja reacțiile anterioare, putem veni cu soluții și în această privință”.

În finalul comunicatului RNMR se transmite că „toate aceste rațiuni fac necesar ca mâine, 3.07.2019, să transmitem acest mesaj urgent și vital către guvernul Romaniei. Noi, muzeele din România, vrem și știm să muncim, vrem și știm să dezvoltăm societatea – vrem și știm să ducem mai departe cu onoare moștenirea primită de la înaintași! Ascultați-ne! Ne apropiem de al doisprezecelea ceas!”

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *