Slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei, oficiată de PS Damaschin la Cetatea de Scaun – startul Programului Ștefanian 2021

Astăzi la Cetatea de Scaun a Sucevei a fost oficiată de către PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, slujba de pomenire a domnitorilor Moldovei. În acest fel s-a deschis Programul Ștefanian 2021, organizat de Consiliul Județean Suceava.

75 de voievozi ai Moldovei au fost pomeniți în slujba la care au participat preoți din întreg județul, oficialități județene, suceveni și turiști, mulți dintre ei îmbrăcați în straie populare. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Fluture, vicepreședinții Niculai Barbă și Cristinel Crețu, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale din municipiul Chișinău și raioanele Rîșcani, Sîngerei și Ștefan Vodă din republica Moldova, în frunte cu primarul Chișinăului, Ion Ceban.  

PS Damaschin Dorneanul, a îndemnat pe cei prezenți, să se inspire și să urmeze exemplul voievozilor Moldovei. „Pomenirea de astăzi a voievozilor Moldovei are loc într-un loc special și într-o zi deosebită. Suntem în inima Cetății de Scaun a Sucevei. Spațiu, dacă îl lărgim și includem și Curtea Domnească, spațiu în care se luau decizii politice, se trasau linii directoare  pentru mersul țării. Era un loc în atenția celor care doreau să cucerească țara și de asemenea, un loc sfânt apărat de ostași jertfelnici cu sânge. Tot astăzi ne amintim de un sfânt care deși nu era nici român și nici sucevean a fost totuși adoptat și iată că de peste 600 de ani este ocrotitorul Sucevei și a celor ce ajungând aici și intră să îl cinstească în biserica unde îi sunt sfintele sale moaște. Este Sf. Ioan cel Nou, care și-a legat numele de acest ținut, fiind acum Ioan cel Nou de la Suceava. Pomenind astăzi pe cei care au fost întemeietori și diriguitori în această regiune ne aducem aminte că nu avem voie să uităm ce au făcut ei, astfel încât să merite azi și peste atâtea veacuri a fi cinstiți”.

Președintele Consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur a spus că este onorat să participe la acest eveniment religios, mai ales că au venit și fii ai Moldovei de peste Prut, ”reprezentanți de la Chișinău și din trei raioane, Sîngerei, Rîșcani și Ștefan Vodă, care au cântat cu noi veșnica pomenire pentru 75 de domnitori ai Moldovei, pe care astăzi îi pomenim”.

El a mulțumit Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuțiului, Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, presfințitului părinte Damaschin pentru că sunt alături de Consiliul Județean în promovarea Programului Ștefanian. ”Cu cinci ani în urmă am redeschis slujbele aici în capela din Cetatea lui Ștefan cel Mare, la inițiativa noastră, cu Programul Ștefanian. Program care începe astăzi, 24 iunie și se termină prin pelerinajul spre Putna pe 2 iulie. Frumos este și că avem ce vizita aici. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat și în urmă cu câțiva ani am terminat de renovat această cetate care mulți ani a fost în paragină. A costat aproape 14 milioane de euro această renovare a cetății și sunt bucuros că am fost contemporan cu această modernizare. (…). După pandemia care ne-a provocat, am văzut astăzi oameni cu zâmbetul pe buze, mai fericiți. Și sunt convins că putem vorbi de un nou început”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *