Şofer şi pasager trimişi în judecată pentru că au încercat să mituiască şi au agresat poliţistul care a solicitat testarea cu etilotestul. Inculpaţii se întorceau la domiciliu de la o petrecere la care consumaseră băuturi alcoolice

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, cercetați în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de  dare de mită.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt: la data de 12.08.2018, în jurul orelor 04:00 – 04:30, agenţi de poliţie din cadrul unei Secţii de Poliţie Rurală din județul Suceava, se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi desfăşurau activităţi specifice pe linia prevenirii şi combaterii abaterilor rutiere. În aceste împrejurări, unul dintre agenții de poliţie a efectuat semnal regulamentar de oprire în trafic a autoturismului în care se aflau cei doi inculpați în prezenta cauză, şoferul autoturismului şi un pasager. Cei doi bărbaţi se întorceau la domiciliu de la o petrecere la care consumaseră băuturi alcoolice.

Agentul de poliţie s-a prezentat şi i-a solicitat conducătorului auto să prezinte documentele personale şi ale autoturismului, constatând în acelaşi timp că acesta emana halenă alcoolică. Şoferul, aflat la volanul autoturismului, a prezentat documentele solicitate de către organele de poliţie, iar la întrebarea formulată de lucrătorul de poliţie privind consumul de băuturi alcoolice a recunoscut că a băut două sau trei beri.

În consecinţă, agentul de poliţie l-a informat pe inculpat, şoferul, că va fi necesară testarea sa cu aparatul etilotest pentru stabilirea alcoolemiei.

În acel moment, în discuţie a intervenit şi pasagerul, celălalt inculpat în dosar, iar atât el, cât şi şoferul au afirmat că nu va avea loc nicio testare. Ambii inculpați au coborât din autoturism, apropiindu-se de agentul de poliţie.

Pasagerul autoturismului a luat dintr-un portofel din autoturism o bancnotă de 100 de euro şi i-a oferit-o în mod repetat agentului de poliţie, încercând chiar să i-o introducă în buzunar, pentru a-l determina pe acesta să nu-l testeze cu aparatul etilotest pe inculpatul A şi să nu ia măsurile legale corespunzătoare faţă de acesta. Agentul de poliţie a refuzat ferm oferta de mită, respingând suma de bani oferită.

Văzând că agentul de poliţie refuză primirea sumei de bani, pasagerul i-a înmânat bancnota de 100 de euro şoferului, iar acesta, la rândul său, a oferit-o în mod repetat agentului de poliţie, în acelaşi scop, pentru a-l determina pe acesta să nu-l testeze cu aparatul etilotest şi să nu ia măsurile legale corespunzătoare. Agentul de poliţie a respins în continuare oferta de mită, în mod ferm, astfel că şoferul a renunţat şi a introdus bancnota de 100 de euro în buzunarul din spate al pantalonilor pe care îi purta.

Discuţiile dintre organele de poliţie şi cei doi au devenit contradictorii şi s-au transformat într-un conflict în momentul în care agentul de poliţie a încercat să-l conducă pe şoferul autoturismului la autospeciala de poliţie, pentru a-l transporta la spital în vederea recoltării de probe biologice, circumstanţe în care pasagerul l-a agresat pe agentul de poliţie, respectiv l-a tras de uniformă, în încercarea de a-l împiedica să-şi exercite atribuţiile de serviciu.

Agentul de poliţie a fost nevoit să folosească spray-ul lacrimogen, iar ulterior l-a încătuşat pe pasager. Şoferul a devenit la rândul său recalcitrant, astfel că organele de poliţie l-au încătuşat şi pe acesta.

Inculpații au fost conduşi la sediul Poliţiei, iar apoi şoferul a fost condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice, iar cu ocazia controlului corporal efectuat, asupra sa a fost identificată bancnota de 100 de euro, care a fost anterior oferită agentului de poliţie, pentru ca acesta să îşi încalce atribuţiile de serviciu, suma de bani fiind ridicată, apoi sechestrată.

Având în vedere faptele săvârșite la data de 12.08.2018, pasagerul din autoturism a fost cercetat și pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj, iar prin sentința penală din 30.10.2018, acesta a fost  condamnat la pedeapsa de 6 luni închisoare, cu suspendarea pedepsei sub supraveghere.

Şoferul este cercetat într-un alt dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

 Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *