Mopan Suceava
ActualitateCultural

Sofia Vicoveanca, ”Drum de cântec și credință”, lansare de carte la Biblioteca Bucovinei

Astăzi după amiază, Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera” a găzduit un eveniment editorial deosebit: lansarea cărții „Drum de cântec și credință”, scrisă de cunoscuta interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca.

„În nopțile când somnul mă ocolește, retrăiesc firul vieții mele prin gând… Doamne, cât de generos ai putut fi cu mine!!! Mi-ai arătat din minunățiile Tale prin lume, pe unde mi-a fost hărăzit să poposesc… Alții dau […] averi pentru a-și clăti ochii și sufletul. Mie mi-ai dat harul, m-ai făcut să-mi placă munca, iar cuvântul dat să fie lege […]. Doamne Bun, cum să-Ți mulțumesc, pentru că nu-mi găsesc cuvintele – dar Tu, Tu îmi știi gândul, sufletul, emoția și grija, la întâlnirea cu lumea, cu publicul…

Mi-ai dat Iubirea semenilor mei și mi-ai dat puterea de-a iubi OMUL, de a-l respecta și, când pot, să-l ajut cu o vorbă, ascultându-l… și chiar cu acel mult prea puțin din ce am…” sunt cuvintele marii artiste bucovinene care însoțesc acest nou volum al ei.

Sala ”Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei a fost plină de iublitori ai scrisului dar și ai marii noastre cântărețe, Universitari de prestigiu precum Sanda Maria Ardeleanu și Mihai Iacobescu, slujitori ai Bisericii precum monahia Elena Simionovici, oameni de cultură, directorul Bibliotecii, Gabriel Cărăuș fiind cel care, și în calitate de gazdă, a ”gestionat” evementul, dar și reprezentanți ai administrației publice s-au alăturat mulțimii de suceveni veniți la întâlnirea cu Sofia Vicoveanca, pentru a o auzi vorbind și pentru a obține astfel o carte cu autograful distinsei autoare.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a spus cu acest prilej că își propune organizarea la nivelul Centrului Cultural a unui  eveniment în care să fie folosite principiile avute în viață de Sofia Vicoveanca, un festival de folclor dedicate în special tinerilor.  De asemenea, Consiliul Județean prin Centrul Cultural ”Bucovina” își propune să creeze un fond Sofia Vicoveanca la Suceava, la Muzeul Satului Bucovinean:

 

„Prea nu vorbim despre valorile pe care le avem în timpul vieții lor. De ce trebuie să așteptăm acel moment în care trebuie să vorbim la trecut. Și în cazul Sofiei Vicoveanca eu cred că nu vom vorbi niciodată la trecut. Și fiindcă lucrez în administrație, poate că ar fi trebuit să țin cont de ceea ce spune doamna aici în carte, legat de virtutea aceasta de a-ți ține gura. Pentru că ea spune că eu când sunt acasă nu vorbesc, când ies în lume îmi dau drumul și vorbesc. Am avut o întâlnire zilele trecute cu doamna Sofia Vicoveanca, în care s-a întâmplat ceva altfel poate de cum era obișnuită dumneaei, în sensul că am vorbit mai mult eu.

Ne gândim ca la nivelul Centrului Cultural să organizăm un eveniment în care să folosim principiile avute în viață de doamna Sofia Vicoveanca și anume cele legate de autentic. Prin urmare ne gândim la un festival de folclor dedicat în special tinerilor. Să îi încurajăm să aducă autenticul în scenă, în lumea aceasta cotidiană. Și poate că dacă vom începe în curând acest festival, acesta să fie cu recomandări nu numai pentru tineri, ci și pentru părinții lor. Pentru că tot în carte am citit că au început să vină părinții să ceară negativele cu melodiile doamnei Sofia Vicoveanca și uneori ce a ieșit s-a cutremurat și dumneaei. Cred că mai bine ar fi să începem cu recomandările care ar putea veni din partea dumneaei către părinți și apoi către copii.

Ne dorim să creăm un fond Sofia Vicoveanca și la Suceava, poate la Muzeul Satului Bucovinean, în care să promovăm portul popular, autenticul din ceea ce înseamnă tradiții, costume, totul pe modelul în care dumneavoastră ați construit muzeul de la Vicov . Și să încercăm și noi să construim, în așa fel încât cât mai multe elemente din ceea ce înseamnă zestrea girată de Sofia Vicoveanca să o putem găsi oriunde în Bucovina”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă. (foto: Radio Top)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *