Mopan Suceava
Evenimente

Solonețul Nou în straie de sărbătoare: Împărțirea cu oul sfințit, tradiție veche poloneză, la Casa Polonă. Ghervazen Longher: ”Este o tradiție veche de secole când oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an rodnic și liniștit”

Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit.

Și în acest an, după sărbătorirea Învierii Domnului, cea mai importantă sărbătoare a creștinilor,  credincioșii romano-catolici din satul Solonețu Nou, comuna Cacica, s-au întâlnit, sâmbătă 6 aprilie, la Casa Polonă din Solonețu Nou unde au avut loc prezentarea obiceiurilor de Paște și masa tradițională de Paște.

Ieri Solonețul nou a fost îmbrăcat în straie de sărbătoare și a primit oaspeți de seamă pentru a împărții bucuria. Au fost alături de comunitatea polonă, la marea sărbătoare  ES Petru Sescu – episcop auxiliar al diecezei de Iași împreună cu pr. Alois Farțadi, decan de Bucovina și preoții din decanatul de Bucovina, doamna Doina Iacoban – subsecretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Irina Vasilciuc – administratorul public al Consiliului Județean Suceava, prefectul județului Suceava – Alexandru Moldovan, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, delegația schimbului XIV al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Daniel Grabowski, pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații cu Minoritățile din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, președinții și membrii filialelor Uniunii.

Gazdele evenimentului, cei care dintotdeauna își pun tot sufletul în ceea ce organizează și realizează pentru comunitatea poloneză și nu numai, au fost: președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, vicepreședinții Ștefania Carmen Zielonka și Ștefan Longher. Cristos a Înviat! Chrystus Zmartwychwstał!

https://www.facebook.com/www.dompolski.ro

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *