Spital județean în pericol să devină spital Covid dacă numărul de bolnavi Covid -19 din ATI va fi mai mare de 20. Concluzie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

Medicii de la Spitalul Județean Suceava prin vocea managerului, dr. Alexandru Calancea, responsabilii din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență convocat astăzi de președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur,  au luat în calcul ca,  în cazul creșterii peste 20 a numărului de pacienți Covid-19 în ATI, să existe posibilitatea transformării întregii secții ATI, ba chiar a întregului spital județean în sector Covid.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU)  a fost convocat astăzi la solicitarea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședinte al CJSU, cu participarea managerilor tuturor unităților spitalicești din județul Suceava și a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Județeană Suceava.

 Solicitarea președintelui Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur a fost formulată în ședința anterioară a CJSU și a venit în contextul necesității consolidării și intensificării colaborării între unitățile medicale din rețeaua sanitară a județului Suceava  din pespectiva aplicării unitare a protocoalelor existente, care să permită adresabilitate maximă atât pacienților confirmați Covid -19, cât și pacienților cronici care au nevoie de îngrijiri specifice, dar și urgențelor medico-chirurgicale a diferitelor patologii care necesită intervenții imediate.

Ordinea de zi a ședinței a fost dedicată analizării contextului epidemiologic actual înregistrat la nivelul județului Suceava, precum și a modului de organizare a unităților sanitare județene, respectiv posibilitatea organizării de sectoare dedicate pacienților COVID-19.

Conform precizărilor managerului Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, doctorul Alexandru Calancea, unitatea spitalicească județeană  are în acest moment o capacitate de 1200 locuri având mai multe  secții/compartimente unice în județ:

 • Cirurgie și ortopedie pediatrică
 • Maternitate gradul 3(secția neonatologie)
 • Neurochirurgie pediatrică
 • Unitate accidente vasculare cerebrale
 • Unitate USSTAC (urgențe cardiac coronariene)
 • Cardiologie intervențională
 • Cirurgie Vasculară
 • Chirurgie plastica
 • Compartiment pacienți HIV
 • Oncologie
 •  

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul județului, respectiv 75% din patologia traumatică, desfășoară aproximativ 25 programe naționale prin D.S.P. și C.A.S., cele mai multe fiind dedicate pacienților cronici.

Managerul Spitalului Județean, dr.  Alexandru Calancea a precizat că, raportat la un număr de 800 pacienți aflați în spital la începutul lunii martie, în prezent spitalul județean are în grijă între 180-200 pacienți confirmați Covid-19, 100-200 pacienți suspecți Covid-19 și 350 pacienți cu afecțiuni cronice decompensate.

Doctorul Alexandru Calancea a  subliniat faptul că la 7 luni de la debutul pandemiei, spitalul județean tratează doar 50% din pacienții de dinaintea epidemiei, în afara urgențelor și a nașterilor ne mai fiind tratate afecțiunile cronice, aspect ce ridică mari îngrijorări în rândul cadrelor medicale.

 Analiza specialiștilor a relevat faptul că principala cauză a nereluării activității normale a spitalului județean o reprezintă scindarea secției ATI în două sectoare, sectorul non-Covid și sectorul Covid.

Sectorul non-Covid este format din 20 de paturi și din blocul operator ce este gestionat de 6 medici specialiști care, cu mari eforturi, reușesc să susțină o singură linie de gardă (deși necesarul ar fi de 2 linii de gardă), desfășurând în prezent pe săptămână 60 de ore de muncă.

 Sectorul Covid format din 20 de paturi este gestionat de 5 medici specialiști care realizează ture de 12 ore, 7 zile din 7. Un medic ATI are în îngrijire între 15 și 20 de pacienți, deși normarea este de un medic la 4 paturi.

Analizele realizate de către SJU Suceava arată că în cazul creșterii peste 20 a numărului de pacienți Covid-19 în ATI, există posibilitatea transformării întregii secții, respectiv a întregului spital în sector Covid.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *