Spitalul Județean Suceava, prima situație la zi, oferită de noua echipă managerială. Determinare și așteptări
Subiectele abordate în prima conferință de presă pe care noua conducere a Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a organizat-o ieri, sunt deja cunoscute, fiind obiectul unor știri punctuale, transmise de colegii din mass media locală.
Ne-a rămas de abordat doar informația în sine: o conferință de presă anunțată și organizată de cei care sunt în principal responsabili de modul în care funcționează acum Spitalul Județean.
Iar prima impresie a fost încurajatoare:
Niște oameni tineri, cu limbaj profesional foarte bine articulat și de înțeles pentru cei care nu sunt de specialitate, atașați profesional și sufletește de munca pe care o fac. Prompți în răspunsuri și răbdători, medicii veniți alături de doctorul Alexandru Calancea, de curând numit cu titlu interimar manager al Spitalului Județean, au căutat să ofere răspunsuri la întrebările rostite ori nu și s-a văzut de departe că sunt parte dintr-o echipă care nu se ferește de greutăți și care pare binișor sudată.
Au fost prezenți la întâlnirea de ieri cu presa locală, alături de dr. Alexandru Calancea, dr. Marius Grămadă, director medical; dr, Adrian Vasilcovici, medic specialist ATI; dr. Monica Terteliu, șefa Secției Boli Infecțioase; dr. Roxana Filip, șef Laborator Biologie Moleculară.
Nu interpetăm, doar transcriem, declarațiile principale ale medicilor care au căutat să lămurească lucruri care nu au fost până acum suficient explicate, din partea Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava:
Dr. Alexandru Calancea: Să refacem imaginea Spitalului
”Obiectivele mele sunt să formăm o echipă medicală unită, performantă. Să schimbăm modul de comunicare, relația dintre cadrul medical, pacient și aparținător. Să refacem imaginea Spitalului, a Sucevei și a Bucovinei. Să avem un spital de elită. Avem o colaborare strânsă și, sper, de durată cu Universitatea Ștefan cel Mare, vrem colaborări și cu alte universități din țară și din străinătate, cu clinici de renume din țară și din străinătate. Să aducem specialități noi, să facem noi proceduri, să avem un spital performant pentru secolul 21.
Suntem spital Covid dar asta nu ne împiedică să avem grijă de pacienții cu patologii non covid. În Spitalul Județean Suceava, viața merge înainte. ”
Dr. Marius Grămadă: Angajarea personalului medical, ținută în șah de legislație
”Din punct de vedere medical avem două priorități: creșterea numărului de cazuri cu patologie non covid și creșterea calității îngrijirilor medicale. La nivelul județului suntem în fază de platou, sunt 300-350 de cazuri active , în Spitalul Suceava avem constant în jur a 100 de cazuri Covid.
Mai avem 100 – 110 pacienți aflați în curs de investigare, în zonele tampon din clădirea nouă a spitalului. Luăm decizii săptămânal în ideea de a ajuta populația care prezintă patologie cronică. S-a achiziționat un nou aparat PCR care va permite creșterea numărului de pacienți prin zona tampon. Sunt multe lucruri de făcut, toate dictate de evoluția epidemiologică de la nivelul județului, pe care o urmărim îndeaproape.
O problemă importantă este angajarea personalului medical. Partea de terapie intensivă – Covid este ținută în șah de legislație. Avem nevoie de medici de terapie intensivă. Necesarul de posturi s-a dublat la terapie intensivă. În cel mai scurt timp posibil ne dorim să mărim echipa de medici anesteziști.”
Dr. Adrian Vasilcovici: Asigurăm continuitatea actului medical așa cum putem, nu mai știm de weekend
”În ultima lună, la Secția de Terapie Intensivă avem zilnic 10- 12 pacienți confirmați pozitiv. La Covid, se lucrează cu 5 anesteziști care de 2 luni asigură continuitatea actului medical, așa cum putem, nu mai știm de weekend. Nu pot, din păcate să fie angajați noi colegi care să vină să ne ajute, decât pe o perioadă limitată și nu prea este nimeni tentat de o asemenea ofertă. ”
Dr. Monica Terteliu: Purtatul măștii salvează vieți
”Nu mai sunt atât de multe cazuri comparativ cu luna martie. La Secția de Boli Infecțioase sunt 66 de pacienți, la Pneumologie 32 de pacienți, dintre aceștia un singur copil cu însoțitorul său. Cazurile în majoritate sunt ușoare și medii dar ultimele cazuri pozitive se înscriu din păcate în categoria cazurilor medii – severe, unele dintre ele ajungând pe terapie intensivă. Să nu lăsăm garda jos. La Suceava nu ne putem relaxa. Purtatul măștii salvează vieți. Acesta este mesajul de luat acasă, nu este un mesaj de luat în derâdere, nici de populația tânără. Cei tineri trebuie să se gândească la faptul că au acasă părinți, bunici sau rude cărora pot să le ducă această boală. Cei tineri nu fac o formă urâtă a bolii, însă cei în vârstă, cu alte boli asociate în spate, au neșansa de a face formele severe. Există medicație, avem tot ce ne trebuie dar am prefera un număr mai mic de cazuri și ne bazăm pe responsabilitatea populației.
Nu credem că noi, cei de la Boli Infecțioase, care au stat zi și noapte, indiferent de tură sau de programul de lucru, am îmbolnăvit pe alții. Noi ne-am retras din familii, nu am ajuns acasă contaminați. Când am fost contaminați, ne-am internat. Nu mai avem cadre medicale contaminate de la începutul acestei luni. ”
Dr. Roxana Filip: Să nu uităm că Spitalul Suceava este spital de urgență
”Să nu uităm că Spitalul Suceava este spital de urgență. ”Time is live!” – timpul înseamnă viață, asta este ideea cu care lucrăm. Avem modalități de testare care să dea rezultatul în 2 ore la testarea Sars Cov – 2 cu un aparat oferit de Crucea Roșie la începutul pandemiei și pe care îl folosim la solicitări de urgență. Suntem în procedură de licitație pentru a achiziționa un aparat cu care să facem un alt tip de test rapid, pentru a acoperi urgențele. În acest moment, numărul de teste pozitive este scăzut, noi sperăm să intrăm într-o normalitate, ca în viitor toți pacienții care vor veni la Spitalul Județean să fie testați pentru Sars-Cov – 2. Până cu o zi în urmă, laboratorul Spitalului a procesat 16.466 de teste pentru 7.138 de persoane. Din 19 aprilie, la Direcția de Sănătate Publică raportăm numărul de persoane testate, pe CNP, nu raportăm numărul de teste. Capacitatea de testare pe 7 ore de lucru, este de 80 de teste pentru acest interval. În fiecare zi se onorează toate solicitările venite la Spital. Ideal este să avem trei ture, cu 150 -200 de teste pe tură, inclusiv pentru turiștii care doresc să își facă testarea la cerere. Dar, cum au spus colegii, achiziția unui nou aparat este în fază de licitație.”
Dr. Alexandru Calancea, despre preluarea pacienților covid din alte județe: cu siguranță că vom ajuta, așa cum și noi am fost ajutați
” Am semnalat o problemă domnului ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătar, el a spus că se fac toate eforturile la nivel ministerial pentru a ajuta cu personal medical zonele unde este nevoie. Noi trebuie să facem solicitări. De unde să vină, nu putem noi hotărî. Noi doar apelăm la colegii noștri, la profesorii universitari, la centrele universitare, pentru a ne sprijini cu rezidenți. Avem rezidenți, avem specialiști care doresc să participe la concursuri, când acest lucru va fi posibil, dar mai departe facem solicitări, spunând zonele care sunt deficitare. Ministerul va încerca să rezolve această problemă.”
”Dacă situația epidemiologică la nivelul Spitalului permite acest lucru, cu siguranță că vom ajuta, așa cum și noi am fost ajutați în momentele în care am avut nevoie, nu am discutat acest lucru cu domnul ministru al Sănătății. (discuția se referea la preluarea de către Spitalul Județean Suceava, dacă vor fi solicitări, a pacienților infectați cu Covid din alte județe ale țării, n.r. ). În funcție de capacitatea pe care o avem, în funcție de personalul pe care îl avem. Raportăm zilnic paturile libere dar și ventilatoarele disponibile în sectorul Covid sau non Covid. Nu am avut solicitări pentru transferul de ventilatoare. Avem 5 ventilatoare disponibile în sectorul Covid, astăzi. La non Covid mai sunt încă 24 de ventilatoare, care pot fi oricând transferate.”