Stare de urgență sau decongestionare a trotuarelor: Bătrânii plictisiți, mai mulți decât tinerii sau alogenii pe trotuarele Sucevei, în aceste zile

Statistică la pas: drumul de la magazinul Bucovina până la stația de autobuz de la Policlinică, în Suceava, este, pe trotuar, cam de 700-800 de metri. Mergând pe trotuarul larg, separat în două  de linia galbenă care delimitează pista pentru biciclete de suprafața arondată pietonilor pedeștri, se poate face un calcul statistic. Ia să vedem cu câți pietoni (bicicliștii au dispărut)  se intersectează observatorul care a renunțat la serviciile taximetriștilor indolenți și a decis să se ducă acasă pe jos, dinspre centru către marea intersecție din Areni, spre casă.

A început numărătoarea din colțul parcului  ”Trei Bărboși”, de la băncile pensionarilor de lângă chioșc, acum pustii. Testul a vizat, în cele zece minute alocate, numărarea persoanelor în vârstă care au ieșit din casă, într-o frumoasă dimineață de primăvară, pentru propriile necesități ori pur și simplu, pentru plimbarea zilnică.

Ca termen de raportare, având ochiul format, am decis să număr și persoanele nevârstnice, adulți, tineri și copii, care utilizau același trotuar, venind din același sens.

M-am gândit că  trebuie să iau în calcul și oamenii care au venit cu treburi, din afara orașului, prinși involuntar în această analiză statistică făcută fără pretenții de profesionalism.

Dar poate că aceste cifre prezentate aici fără nici un fel de intenție de a influența pe cineva în vreun fel, pot fi interpretate:

Pe tot acest traseu pietonal, pe parcursul a mai puțin de 10 minute  am întâlnit 17 oameni în vârstă, unii cu măști de protecție, alții nu, unii cu cărucioare în drum spre cumpărături, alții ținându-se de braț unul pe celălalt.

Am întâlnit, de asemenea, două mici găști de tineri, câte trei în fiecare, cu alte gânduri în cap decât pericolul pandemiei.

Un cerșetor, tânăr de asemenea,  borhotea dintr-un pet cu bere și cerșea mila trecătorilor, fără succes.

Doi alogeni bruneți vorbeau tare la telefon împrăștiindu-și picioarele în stânga și în dreapta, cum au văzut ei că trebuie să facă baștanii.

Și nu în ultimul rând, o femeie între două vârste, cu batic și cu o sacoșă de rafie pe jumătate plină, aproape alergând în drumul lung către Autogară în vreme ce fiica ei, presupun, se străduia să țină pasul, cu ochii pe smartul pe care îl butona.

Final de calcul: de la magazinul Bucovina la Policlinică, pe trotuar au coborât spre oraș: 17 bătrâni orășeni, 6 tineri orășeni, 2 alogeni bruneți și zgomotoși, o mamă și o fiică grăbite în drum spre Autogară. Indigenul care cerea milă sugând petul de bere, nu se pune.

Sănătate dorim la toată lumea!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *