Mopan Suceava
Comunicate de presa

STAREA AVANSATĂ DE DEGRADARE ÎN CARE SE AFLĂ CASELE DE CULTURĂ ALE SINDICATELOR DIN JUDEȚ, PREOCUPARE A SENATORULUI PNL DANIEL CADARIU

Senatorul PNL sucevean  Constantin Daniel Cadariu a transmis printr-un comunicat de presă preocuparea sa privind casele de cultură al sindicatelor din județul Suceava. El arată că majoritatea spațiilor din incinta acestor entități au fost închiriate de sindicate pentru firme care au cluburi, restaurante, baruri sau alte activități. Proiectul de lege care ar fi creat  cadrul legal al unui eventual schimb între Guvern și sindicate, iar ulterior aceste case de cultură să fie transferate către autoritățile locale a fost respins la Senat și nu a fost introdus la Camera Deputaților pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare tocmai încheiate.

Prezentăm mai  jos comunicatul de presă:

Doresc încă o dată să atrag atenția asupra stării avansate de degradare în care se află casele de cultură ale sindicatelor din județ. Din nefericire aceste instituții au ajuns să nu mai fie folosite pentru scopul pentru care au fost construite, acela de case de cultură, majoritatea spațiilor din incinta lor fiind închiriate de sindicate pentru firme care au cluburi, restaurante, baruri sau alte activități. Dau ca exemplu Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Câmpulung Moldovenesc, acolo unde cele mai multe spații nu sunt folosite pentru activități culturale, acestea fiind închiriate pentru magazine, pariuri sportive, săli de fitness sau baruri. Nici nu s-au realizat lucrări pentru modernizarea clădiri, nici în ceea ce privește sala de spectacole, dar nici la fața exterioară a clădirii.

Într-o situație similară se află și Casa de Cultură a sindicatelor din municipiul Suceava. Reamintesc faptul că la finalul anului trecut am inițiat un proiect de lege prin care casele de cultură ale sindicatelor ar putea să treacă în proprietatea administraţiilor locale. Proiectul de lege creează cadrul legal al unui eventual schimb între Guvern și sindicate, iar ulterior aceste case de cultură să fie transferate către autoritățile locale. Din nefericire acest proiect de lege a fost respins la Senat și nu a fost introdus la Camera Deputaților pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare care s-a încheiat. Sperăm totuși ca acest proiect să fie dezbătut în prima sesiune, cea din toamnă. Unul dintre parlamentarii care s-au opus acestui proiect a fost din județul Suceava, președinte al uneia dintre principalele comisii parlamentare care ar fi trebuit să-și dea avizul pentru inițiativa legislativă. În cadrul discuțiilor din comisie, reprezentanții ministerelor culturii și administrației au spus că nu au un punct de vedere cu privire la acest proiect de lege, pentru că nu îi încurcă cu nimic o astfel de lege. Din nefericire, principalul opozant a fost un reprezentant al coaliției de guvernare, din județul Suceava, care s-a împotrivit vehement. Am inițiat acest proiect de lege după ce am mai încercat şi o altă modalitate prin care cele două case de cultură să poată ajunge în administrarea primăriilor din Suceava şi din Câmpulung Moldovenesc. Am solicitat organizațiilor sindicale să propună administraţiilor locale un model de contract de asociere. Din păcate, după analizarea propunerii de către specialiştii celor două primării s-a ajuns la concluzia că acest contract prevedea prea multe obligaţii ale primăriilor şi prea puţine drepturi în ceea ce priveşte exploatarea şi folosirea lăcaşelor culturale. Proiectul de lege reglementează posibilitatea preluării în domeniul public al statului a bunurilor imobile reprezentând casele de cultură ale sindicatelor aflate în proprietatea organizaţiilor sindicale, în mai multe etape. Primul pas ar presupune ca la solicitarea Guvernului, cu asentimentul organelor de conducere ale organizaţiilor sindicale, casele de cultură ale sindicatelor să treacă în domeniul public al statului. În a doua etapă, aceste imobile ar urma să fie transmise în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale unde sunt situate, prin Hotărâre de Guvern.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *