“Starea de urgență și carantina ca anestezie socială”

Asist. Univ. dr. Andrei Airinei

 

Nu îmi aparține sintagma din titlu, fiindcă doar am intervenit puțin asupra ei. Mi-am propus să nu mai scriu nimic despre Suceava în aceste zile sumbre, fiindcă deși mă doare sufletul când văd mizeria care a ieșit la suprafață și pe care unii – interesați doar de persoana lor și a celor apropiați – o preferă ascunsă cât mai bine, alții ca mine nu pot decât să o reclame în gol, vorbind singuri. Mă preocupă soarta orașului și a județului în care m-am născut și din poziția mea de cetățean am decis să mai fac un ultim exercițiu civic – mai ales pe fondul dezbaterilor despre Lumina Sfântă și despre accesul în Piețe – iar astfel am pornit în căutarea unei statistici a îmbolnăviților/vindecaților/izolaților/carantinaților/decedaților din județ.

Am căutat de dimineață în diferite etape și nu am găsit. Am decis să o întocmesc eu. Prima constatare ciudată: MAI a început să raporteze numărul îmbolnăvirilor pe județe din 31.03.2020. Nu-i nimic, îmi zic. Cu ajutorul unui ziar local online de unde primesc informații constant, mă gândesc că mă voi descurca. A doua constatare ciudată este că numărul vindecaților la Suceava s-a raportat pentru prima data în 11 aprilie 2020 – s-au vindecat 70 de persoane. Al doilea număr de vindecați s-a publicat în 14 aprilie 2020 – 72 de vindecați, iar al treilea azi, 86. Între timp, între 11 aprilie și 14 aprilie 2020 s-au raportat 119 îmbolnăviri cu Covid 19. Ne infectăm în Suceava într-un ritm de aproape 60 de ori mai mare decât vindecăm…

Merg mai departe. Caut pe site-uri oficiale ale instituțiilor din județ și nu găsesc vreun chart banal din Excel cu aceste informații. De fapt, dacă nu l-a făcut MAI-ul, evident că nu s-a obosit nimeni la nivel local. Citesc o nouă știre din 16 aprilie – Suceava are 462 de cadre medicale infectate dintr-un total de 981 astfel de cadre de la nivel național… deci aproape de 50%…. Nu îmi amintesc să se fi suplimentat numărul de cadre medicale din Suceava cu 462 de oameni, pe care sigur nu îi are țara disponibili în acest moment. Continui. Avem în 16.04.2020 un număr de 1.910 de infectați cu Covid 19 în județ, dintr-un total de 7.707 infectați la nivel național, adică peste 25%. Dintr-un număr de 392 de decese la nivel național, 85 sunt în Suceava, adică vreo 20%. Dintr-un număr de 1357 de persoane vindecate, doar 86 sunt de la Suceava, adică sub 5%. Comparația cu procentul de infectați e inutilă. Văd raportările Grupului de Comunicare Strategică din 16.04.2020 cu referire la Suceava: externați 480 persoane și vindecați 86.

Domnilor, Doamnelor, nu ne interesează pe câți “evacuați”/externați din spitale și care au alte boli, presupunând desigur că sunt vindecați. Ne interesează numărul de vindecați de Covid 19 și vă rugăm să îl raportați zilnic. Nu aveți ce raporta, puneți ca la fotbal: X – 0 . În 14.04.2020 GCS anunța 6.141 de testări. Dacă le-ați făcut între 26.02.2020 – data primului caz de Covid 19 în România – și până în prezent, aveți o medie de 105 teste pe zi. Am exclus ipoteza testărilor multiple presupunând că și GCS gândește la fel ca mine. În ultimele 16 zile Suceava are o medie aritmetică de 79 de îmbolnăviri pe zi. Adică peste 75% din ce se testează în județ iese pozitiv? Câte teste faceți oameni buni pe zi? Cui le faceți? Pe ce criterii? Așa ieșim din carantină? Care este repartiția bolnavilor COVID 19 în județ pe unitățile spitalicești? Din informații publice reiese că Spitalul Județean Suceava are o capacitate de 1300 de paturi, iar noi raportăm 1.910 infectați în Județ. Care sunt soluțiile pentru următoarea lună de stare de urgență în acest ritm de creștere al îmbolnăvirilor.

Acum câteva ore am auzit un interviu al prof. Ioan Stanomir într-un dialog cu Lucian Popescu. Mi-au rămas în minte câteva aspecte pe care le reiau și le parafrazez. Conducerea unui stat democratic modern nu poate fi de tip orwellian, iar regulile domniei legii și ale transparenței guvernării trebuie să existe pe timp de stare de urgență mai mult decât niciodată. Secretomania de la Beijing pune sub semnul îndoielii chiar Organizația Mondială a Sănătății, iar reacția SUA va fi cel mai probabil dintre cele mai dure din istorie față de cei care au contribuit în orice fel la numărul ridicat de morți din lume.

Orice mare democrație – nu spun că România nu ar dori să fie – trebuie să opereze cu informări directe și complete care să provină de la cei aleși și implicit și de la cei care au fost propulsați în anumite funcții. În orice altă ipoteză, este de dorit să plece și să se declare învinși înainte ca lumea să îi pună la colț. Protecția cetățenilor trebuie să se bazeze pe analize sobre, sincere și deopotrivă echilibrate fiindcă în timpul stării de urgență “aceștia se pot atomiza”.

Informarea cetățenilor trebuie să îi sudeze, să îi “galvanizeze”, astfel încât să nu fie indusă teama, ci încrederea și speranța, că misiunea Statului de a conduce este îndeplinită cu competență și că starea de neliniște va trece. Oricât de nereformat este Statul, funcționarii lui în mod individual nu trebuie să fie piese ale unei caricaturi și pot păși și jos de pe scenă când simt că au ajuns pe nedrept acolo, fiindcă altfel nu se va putea “tăia nodul gordian și nu se va reuși separarea profesioniștilor de politruci”.

Atrag atenția asupra faptului că este și “meritul” presei naționale și locale pentru calitatea slabă a informațiilor pe care le primim. Cei care de la nivelul funcției publice răspândesc informații incomplete (incoerente), deci “false” în raport de realitatea zilei, poartă pe conștiință aglomerația purtătoare de virus din orașe, inconștiența amplificată a unor fanatici, evoluția actuală a epidemiei și orice alte evoluții negative viitoare din societatea noastră. Spuneți adevărul COMPLET despre tot ce faceți, zilnic, atât la nivel local cât și la nivel național, cât și despre ce vă propuneți să faceți mâine!

 

Please follow and like us:

Un comentariu la „“Starea de urgență și carantina ca anestezie socială”

 • 18 aprilie 2020 la 17:53
  Permalink

  Nu înțelegeam ce s-a întâmplat. Credeam că ziarul dv online s-a rotit cu multe grade.
  Dar nu. Să fie cîteva, dar puține. Si numai spre a face loc poziției unui om care mie îmi produce mare mirare. Un universitar și jurist care poatevorbi despre ”misiunea Statului de a conduce”?!…
  Nu, stimate domn, misiunea statului nu este de a conduce! Statul este condus! De condus, conduc cei pe care îi alegem noi și cei pe care îi mandatează aleșii nostri.
  Misiunea statului este SĂ FACĂ ceea ce eu, cetățeanul, îl împuternicesc, îl deleg, îl plătesc să facă!!!
  Si face prin slujbașii lui, este adevărat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *