STATUIA ECVESTRĂ A LUI ȘTEFAN CEL MARE VA FI RESTAURATĂ PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUNII IULIE

Viceprimarul municipiului Suceava, Marian Andronache, a declarat că statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare, de lângă Cetatea de Scaun va putea fi admirată, după finalizarea lucrărilor de restaurare, de la sfârșitul acestei luni. Amenajarea spațiului din jur va mai dura însă, termenul de finalizare al lucrărilor fiind 12 octombrie a.c.. Marian Andronache a explicat că s-a convenit cu firma contractantă, Mateo Rustic SRL, ca investiția să se realizeze în două etape. Prima etapă, pentru care primăria a alocat 562.000 de lei fără TVA, reabilitarea statuii, se va termina la sfârșitul lunii în curs.

Cea de-a doua etapă, de amenajare a spațiului din jurul monumentului ecvestru, pentru care municipalitatea a alocat 799.000 de lei fără TVA, are un termen de execuție mai lung.

Urmează să se stabilească dacă în intervalul de desfășurare a evenimentelor importante ale verii – Festivalul Medieval, Bucovina Rock Castle, de la Cetate, Târgul Meșterilor Populari de la Muzeul Satului Bucovinean, statuia restaurată a lui Ștefan cel Mare va putea fi admirată altcumva decât din spatele gardului organizării de șantier. Viceprimarul municipiului Suceava a vizitat ieri șantierul și a aflat de la constructori că a mai rămas de montat cam 30% din plăcile de travertin pe soclu, statuia a fost curățată și s-a aplicat un strat de protecție. Cele două basoreliefuri sunt de asemenea în procedură de curățare, protejare și reașezare.

O veste nu foarte bună este însă aceea că îngusta potecă intrată în paragină care oferă vizitatorilor calea cea mai scurtă de la Cetatea de Scaun, pe lângă Muzeul Satului Bucovinean, până la statuia domnitorului Ștefan cel Mare nu va putea fi reamenajată decât după ce Parcul Șipote va fi preluat de la RNP ”Romsilva” de primărie, existând o lege în acest sens, în curs de aprobare.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.