Mopan Suceava
ActualitateEvenimente

Statuia generalului Iacob Zadik dezvelită, Turnul Unirii inaugurat de Ziua Bucovinei, pe 28 noiembrie

 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că în data de 28 Noiembrie – Ziua Bucovinei,  va fi dezvelită statuia generalului Iacob Zadik, pe Aleea Unioniștilor din oraș, în vecinătatea Palatului Administrativ. Bustul este realizat de scuptorul Virgil Scripcariu.

În aceeași zi va fi inaugurat Turnul Unirii, de la Biserica Nașterea Maicii Domnului. Precum se știe, cele două edificii monument au fost configurate de arhitectul sucevean Doru Olaș:

”În ziua de 28 noiembrie 2022, la ora 10.00 va fi dezvelită Statuia Generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniștilor de lângă Palatul Administrativ. Iancu Flondor și Iacob Zadik au avut un rol determinant în înfăptuirea Unirii Bucovinei cu România la data de 28.11.1918.

Trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni, la data de 8 noiembrie 1918, au ocupat localitățile Suceava și Ițcani, au plecat la Siret la 9 noiembrie 1918 și la 11 noiembrie 1918 au intrat în Cernăuți unde au stabilit ordinea și au preluat puterea.

Ulterior, la 28.11.1918, este convocat Congresul General al Bucovinei care votează Unirea Bucovinei cu România.

Este de datoria noastră să cinstim așa cum se cuvine personalitățile care au realizat acte mărețe în procesul de unire al tuturor românilor într-un singur stat, lucru care s-a desăvârșit la 1 Decembrie 1918.

De asemenea vom inaugura la data de 28 Noiembrie ora 11:00, Turnul Unirii de la Biserica „Nașterea Domnului„ din Suceava, care este dedicat Centenarului Unirii, dar nu a putut fi inaugurat așa cum se cuvine din cauza pandemiei.

Primăria municipiului Suceava este unul din principalii finanțatori pentru realizarea acestui edificiu deosebit.

Municipalitatea suceveană a suportat și costurile pentru realizarea Medaliei aniversare”, este mesajul transmis de primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *