Mopan Suceava
Actualitate

Statuia lui Iancu Flondor, sub pânză, în diverse interpretări

O nouă surpriză este pregătită sucevenilor și nu numai în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Marii Uniri, în ”Anul Centenar”.
Este vorba despre dezvelirea statuii omului politic bucovinean Iancu Flondor, cel care și-a asumat în cea mai mare măsură semnarea Declarației de Unire a Bucovinei cu România, prezentată oficial în data de 27 octombrie 2018, în Adunarea Constituantă alcătuită de Consiliul Național al Românilor din Bucovina.
Nu este vorba în fapt de o statuie ci de un bust al marelui politician bucovinean, care a fost deja amplasat pe un soclu pregătit în regim de urgență în colțul din vale al parcului care găzduiește statuia ”Bucovina Înaripată” realizată de sculptorul Mircea Dăneasa dar și Piața Drapelelor, amenajată în fața de acum recunoscutului monument.
Amplasat într-un colț de parc deja redenumit după mai vechiul monument al sculptorului Mircea Dăneasa, bustul deja turnat în bronz al lui Iancu Flondor, acoperit, înainte de dezvelire cu o misterioasă husă albastră, a trezit întrebări justificate din partea sucevenilor curioși.
Ce-ar putea fi dincolo de pânza densă și albastră? Un Ninja? Un erou din Războiul Stelelor? Un personaj politic cu văl islamic?
Un bust ca oricare altul, scos din producția de linie a operelor sculptorilor neplătiți pentru munca lor anterioară? Însuși Iancu Flondor, reînviat? Sunt mai multe întrebări formulate la care se va primi un răspuns la dezvelirea bustului ascuns acum de misterioasa pânză.

Transcriem mai jos un articol publicat anterior de ”Suceava smartpress”, la jumătatea lunii septembrie a acesuti an

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțatîntr-o conferință de presă, că în locul prefigurat pentru ridicarea Monumentului Unirii, lângă Palatul Administrativ va fi amplasată o statuie a omului politic bucovinean Iancu Flondor. S-a luat această decizie, de comun acord cu Consiliul Județean, în condițiile în care sculptorul Mircea Dăneasa, cel al cărui proiect statuar a fost preferat de comisia constituită la nivelul Primăriei a transmis că nu poate realiza opera propusă până la sfârșitul anului.
” Vom vedea cum vom negocia cu artistul al cărui lucrare a fost selectată, unde, când și cum va fi amplasat monumentul Unirii. Știm că este greu de negociat cu artiștii”, a declarat Ion Lungu.
Sculptorul Mircea Dăneasa a fost desemnat câștigătorul concursului de machete organizat de Primăria municipiului Suceava în vederea realizării unui monument dedicat Marii Uniri, care ar fi trebuit realizat în anul centenar. Deliberările s-au prelungit până către toamnă și chiar dacă modelul artistului sucevean a fost cel preferat și ar fi urmat să fie realizat din fibră de sticlă, pentru a se grăbi turnarea și a se face economii la banii trebuitori pentru punerea în operă a creației, n-a mai fost timp suficient. Pe de altă parte, Consiliul Județean avea deja achiziționată o statuie a lui Iancu Flondor, care va fi amplasată în locul pregătit inițial pentru Monumentul Unirii. Consiliul Județean va veni deci cu statuia iar Primăria cu soclul și amenajarea spațiului din jur astfel încât monumentul dedicat omului politic bucovinean va putea fi dezvelit chiar în ziua de 28 noiembrie, când se va sărbători centenarul Unirii Bucovinei cu România.

Please follow and like us:

2 comentarii la „Statuia lui Iancu Flondor, sub pânză, în diverse interpretări

  • Aprodul_Purice

    Ce sa fie sub această burka cu care este acoperita zisa statuie? Tarâmul ipotezelor este infinit…Ar putea fi un omagiu târziu pentru o anume doamnă care „ a facut mult pentru Bucovina,mai mult decât alții”,aflătoare,momentan,pe undeva prin Costa Rica,o fi renumita statuie de gheață cu care au vrut să o onoreze domnii Fl.Gh.&L.I.&D.J. pe doamna cu pricina,doamna Udrea ,cea care a onorat cu mătreața sa traversele micului trenuleț (mocanița huțulca,deh…) ezact zona în care este amplasata acuma misterioasa statuie tip bust… Că de atunci ei tot strâng gheață,se tot topește,însă se zice că ar fi adus domnu’ primar nește gheață specială,din Norvegia,doamna este așteptată să fie adusă cu orice fel de mijloc de transport,cu tramcariciul Interpolului,de exemplu,ca să taie panglica…
    Mai degrabă însă,aproape aș paria,au dus arătarea acolo ca să aibă taica Joha ce sa dezvelească îndata mare,cam pe 27 ale lunii curente,că ce să-i dai altceva să facă sasului,să zică și el trei cuvinte în șapte ceasuri,vreun text tocmit de Flutur&consilierii săi de la CCB din care ar rezulta cum „ s-a unit ,fără condiții,Bukowina cu principatele…” Am pus ghilimele ca să se înțeleagă că este un citat din domnul Flutur,chiar așa a spus,ca să se cunoască atât marca cât și kliupa cu care se face cultură in Herzoghtum Bukowina…
    Apoi – băgare de seamă – să nu vă scape împrejurarea că,într-un perimetru delimitat de catedrala catolică și dosul cârciumilor numite TACO LOCO și CENTRU VECHI,se află acuma un conglomerat de kitsch-uri penibile,dintre care cel puțin doua au legătură cu registrul grav al istoriei noastre naționale: statuia poreclită,nu se știe de ce, „Bucovina Inaripată” iar acuma și acest prezumptiv bust al lui Iancu Flondor,un fel de pion de sacrificu al impostorilor din cultura locala – când n-ai treabă,n-ai bani,n-ai idei,n-ai tragere de inimă,ce faci? Faci un bust din ceva,dintr-un material refolosibil,rumeguș presat,fibră de sticlă,slănină afumată,ca la proști ori ca la quasiproști,un bust al lui Iancu Flondor,la Rădăuți sunt două,de ce să nu avem și noi flondoru nostru,din fibră de sticlă??
    Că aici este durerea,este și penibil și jenant ca un oraș cu,zice-se,peste 100.000 de locuitori să-și confecționeze statuile ,monumentele de for public,din fibră de sticlă,să le plaseze pe unde apucă și pe unde îi mai permit cârciumarii,la un dos…
    Poate ați observat,răposatul Dumitru Covalciuc,un mucenic adevărat al românismului aflat sub cizma bulbacească,are acuma un bust dezvelit de câteva zile,facut de săraca comunitate românesacă din Oprișeni,aflată sub ocupație străină,făcut din ce credeți? Din BRONZ,cum se și cuvine…
    Dumnezeu sau,mă rog,unul dintre consilierii săi experimentați,au hotărât ca iminenta ofensă care se pregătea prin instalarea unui alt monument din fibră de sticlă amplasat tot cam pe-acolo,dedicat Unirii de la 1918,să nu se mai facă,că nu-ș ce nazuri face asocierea dintre primarie și domnul Dăneasa,renumit pentru cugetul său ca lamura precum și pentru o serie de originalități din alt registru,al moralei publice,ca să nu zic mai mult…Aferim!
    Fie ce-o fi sub burka,să dezvelească sasul orice,numai să ne scutească domnul primar de o nouă capodoperă din fibră de sticlă, dedicată Unirii,ne ajung alea cu care ne-a pricopsit…

    Răspunde
  • Gh. Galan

    Huoo, defetistule! Nepatriotule! Xenofobule! Antiunionistule! Contraccbistule care esti tu!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *