”Străinul din gara mică”, Mălina Anițoaei și angajamentele primarului Bogdan Loghin

Municipiul Rădăuți, în micuța sală pentru evenimente culturale a  Societății pentru Cultura și Literatura Românilor din Bucovina de la un etaj al careului de clădiri din centrul târgului, a găzduit vineri seară, pe 16 iulie, un eveniment cultural de excepție.

O lansare de carte a scriitoarei Mălina Anițoaei, volum cu titlul ” Străinul de la gara mică”.  Lansări de carte au fost, sunt  și vor mai fi multe în continuare. Dar aceasta a avut o semnificație mai specială, pentru că a avut loc în contextul în care scriitoarea din Rădăuți este nedreptățită, aleșii urbei luând chiar în această săptămână decizia de a-i desfința postul pe care îl ocupă la Biblioteca municipală.  Valoarea intrinsecă a volumului antologic de  proză a Mălinei Anițoaei a fost relevată de cei care au citit cartea cea nouă  ori doar fragmente din aceasta, care o cunosc pe scriitoare, jurnalistă și om al cărții căreia i-a fost dedicat evenimentul.

Profesorul Marian Olaru, vicepreședintele Societății pentru Cultură și Literatură a Românilor din Bucovina a fost mediatorul  acestei întâlniri, prima de acest rang după un an și jumătate de izolări și autoizolări, a oamenilor de cultură din Rădăuți și Suceava, cu participarea jurnaliștilor din cele două orașe bucovinene,  legate și cultural, prin aorte solide.

Despre carte și conținutul acesteia au vorbit, alături de dr. Marian Olaru,  personalități culturale din Rădăuți și Suceava, precum scriitorul Adrian Nicolae Popescu, Cristina Cramariuc – vicepreședintele Asociației Rădăuțiul Civic, profesoara  Carmen Andronache, cercetătorul Alice Niculică,  Gabriel Cărăbuș – directorul Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera”.

Mălina Anițoaei, provocată ad hoc de profesorul Marian Olaru, a răspuns cu brio chestionarului impus de acesta legat de laboratorul ei de creație. Și-a exprimat apoi gândurile sale despre  cartea nouă, despre cum a scris-o, despre ce a vrut să transmită, despre cum ar vrea să fie receptată de cititori, precum și despre proiectele literare pe care le are pentru viitor. Toate luările de cuvânt și aprecierile legate de noul volum al scriitoarei Mălina Anițoaiei sunt de-acum publicate pe internet, video și audio.

De ținut minte este participarea la evenimentul cultural a  primarului municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, cel care este considerat de foarte mulți ca autorul măsurii luate chiar cu o zi înainte de evenimentul cultural de vineri,  în Consiliul Local al municipiului Rădăuți, de desființare a postului pe care îl ocupă Mălina Anițoaiei la Biblioteca municipală. Primarul Loghin i-a oferit autoarei un buchet mare de flori iar la urmă a fost invitat de scriitoare să ia cuvântul.

Nedorind să influențăm în vreun fel starea de lucruri deja tensionată în comunitatea culturală din orașul Rădăuți, transcriem cuvântul primarului Bogdan Loghin rostit vineri seară în cadrul întâlnirii de  lansare a cărții  ”Străinul de la gara mică”  de Mălina Anițoaei, cititorii având libertatea să interpreteze vorbele sale și să le înțeleagă după propria lor dorință și pricepere: 

”Venind încoace mă gândeam:  stai să vezi cum cel puțin trei sferturi dintre cei prezenți se vor uita la mine ca la un om rău. Dar am venit aici cu bucurie la invitația Mălinei, pentru care îi mulțumesc. Mi-ar place să cred că la finalul acestei întâlniri să înțelegeți că câteodată trebuie să vină cineva să ia măsuri dure.

Scriitori cum este Mălina și cum sunt mulți alții, sunt ascunși în niște cotloane pe care nu le știe nimeni. Mălina este fericită, are un grup foarte mare de prieteni, de susținători. Dar câți sunt în locuri obscure, de care nu știe nimeni?.

Datorită Mălinei s-a născut un proiect. Pentru că acel pietonal de care tot vorbesc și pe care îl voi pune în dezbatere publică, este pentru oameni ca Mălina.  Pentru ca să o scot din acel cotlon în care este plătită mizerabil și să o scot în fața tuturor. Probabil asta trebuia să facă toți oamenii politici.

A spus domnul director că trebuie să facem ceva, să vină copiii să citească. N-or să vină. Nu vor veni. Trebuie să fim conștienți de lucrul acesta.

De aceea am ajuns la părintele stareț, am avut o discuție și, mulți nu știu, dar Parcul Manejului dintre zidul Mănăstirii și blocul Manejului, este al mănăstirii. Am primit acceptul ca prin sponsorizări, pentru că avem înaintate deja consultări în acest sens, să îl transformăm într-o mare bibliotecă.  Pentru copii și pentru oamenii de cultură.

Nu mai spun că am avut întâlniri cu Mălina înainte de toată tevatura asta și i-am explicat anumite lucruri. Dar câteodată, ca om politic, nu te bucuri de toată încrederea. Dar vă asigur că, cu ajutorul lui Dumnezeu, tot ceea ce mi-am propus am îndeplinit, cât de greu a fost. Într-adevăr, niciodată nu mi-a fost ușor, dar asta probabil m-a întărit.

Vorbeam de ficțiune, de carte. Din păcate nu îmi permit să trăiesc în ficțiune. Pentru că am promis că voi fi primarul tuturor rădăuțenilor. Dar vă asigur că în final Rădăuțiul va arăta cum nu ne imaginăm acum. ”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *