Strângerea de bani mai mulți la buget, adevăratul motiv al creșterii salariului minim pe economie
Într-o conferință de presă susținută la sfârșitul acestei săptămâni de președintele Pro România Suceava, deputatul Ioan Cătălin Nechifor și de economistul Luminița Chihai, coordonator pe politici fiscale în cadrul organizației județene a acestei formațiuni politice, s-a pus în discuție chestiunea creșterii salariului minim pe economie. Luminița Chihai a explicat că această decizie a guvernului va însemna o serioasă lovitură pentru patronate iar pentru angajați nu va fi un foarte mare avantaj în condițiile în care, cu siguranță, aceste majorări salariale vor avea ca efect imediat noi creșteri de prețuri. De fapt, este o certitudine faptul că, susține economistul sucevean ”fiecare dintre cei care lucrează în mediul privat visează să lucreze la stat”.
De fapt, singura rațiune pentru care s-a luat decizia ca, de la 1 ianuarie 2019 să crească salariul minim pe economie a fost nevoia urgentă de bani la buget, în condițiile în care impozitele pe salarii și celelalte contribuții aferente vor crește în mod corespunzător iar patronii nu-și pot permite să nu vireze în mod conștiincios lună de lună aceste contribuții, sub sancțiunea reținerii la sursă, pedepsită de lege și a blocării conturilor. Astfel deci guvernul a identificat o modalitate de a strânge ceva bani (cam 1,2 miliarde de lei, conform unor calcule) la buget sub acoperirea unei așa zise măsuri sociale. ”România va intra în recesiune. Nu vor mai fi bani pentru salarii publice și pentru pensii”, a avergtizat, în completare, deputatul Ioan Cătălin Nechifor.
Salariul minim pe economie urmează să crească de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, iar pentru cei cu studii superioare și pentru cei care au minimum 15 ani vechime va crește la 2.350 de lei.