”Studentule, inginerule, IT-istule”, considerații calde de la Bucovina Rock Castle. Galerie foto

A IX-a ediție a festivalului Bucovina Rock Castle este în desfășurare, deseară, duminică, 25 august 2019, se va termina. Când scriu aceste rânduri, Alternosfera induce șocuri puternice cu muzica de pe scenă celor câtorva mii de clienți plătitori care se zbânțuie oarecum irațional în șanțul Cetății de Scaun a Sucevei. Pe undeva pe la mijloc, pe o mochetă verde,  câțiva zeci, poate sute de fani ai rock-ului veniți din toată țara se învârt îmbrâncindu-se într-un ritm pogo – pogo  sau sub altă denumire, mosh – pith, după certificările unor specialiști în domeniu.

Ideea de acum un deceniu a lui Ion Drăgușanu, care, să recunoaștem, numai față de rocker nu are, dar a inventat ori și-a însușit un potențial brand pe care  l-a dus meticulos până la punerea lui în funcție, este acum discutată în instanță. Oameni cu un puternic bagaj cultural dar și oameni cu un puternic bagaj de concepte religioase contestă anul acesta, mai puternic decât în alți ani, faptul că festivalul Bucovina Rock Castle se desfășoară în șanțul Cetății de Scaun a Sucevei, loc sacru, cu neputință de întinat prin astfel de manifestări ”progresiste”, cum le spun unii. S-a invocat de asemenea faptul că trupele care cântă rock pe scena așezată sub podul de intrare în Cetatea de Scaun au în repertoriu melodii care conțin versuri neacademice, sfidătoare multe dintre ele la adresa bisericii, cu certitudine sataniste. S-au dat și exemple în acest sens cu alte ocazii.

O primă concluzie, care poate sau nu să fie luată în seamă de cei care se împotrivesc perpetuării acestui, să recunoaștem, de succes festival muzical din Suceava, care ne mai scoate cumva din anacronismul semi-medieval, o putem trage din înțelepciunea greacă: omul este măsura tuturor lucrurilor. Să o folosim pe aceasta și să vedem dacă    măsura tuturor lucrurilor omenești se aplică în sarabanda reproșurilor, conflictelor de idei, contestații în consilii publice, acțiunilor în instanță.

Dacă de la un festival de  muzică rock organizat ani în șir în șanțul Cetății de Scaun s-a ajuns la contestarea Festivalului medieval ”Ștefan cel Mare” care anual în cele trei zile de desfășurare are activități în același șanț al Cetății și acum, de o zi sau două, s-a ajuns la contestarea unui alt eveniment important pentru culturalizarea urbei noastre, ”Simfonii de toamnă”, eveniment organizat de ani buni încoace de Clubul Rotary în centrul orașului, motivul invocat fiind acela că este ”o acțiune cu caracter mason”, ne punem întrebarea sinceră: ce mai este permis? Este pentru prima dată când rostesc această întrebare: Întrunirile religioase de pe stadionul Areni, cu megafoane prin care ajung amenințările cu sfârșitul lumii până în stația de autobuz de la Curcubeul, în mijlocul cartierului George Enescu, sunt și vor fi permise în continuare?

Acest articol are și o componentă personală. Patru nepoți ai familiei extinse  au cumpărat brățări și au coborât în șanțul Cetății, unde au dat din cap și din picioare pe muzica celor de la Alternosfera (este doar un exemplu, cer scuze celorlalte trupe participante la Bucovina Rock Castle). Patru tineri din care doi lucrează în IT și câștigă fiecare dintre ei mai mult decât câștigă subsemnatul din activitatea de jurnalist împreună cu consoarta. Ceilalți doi sunt studenți la facultăți asemănătoare, au slujbe part-time și se auto-întrețin spre răsuflarea ușurată a părinților. Tuspatru vorbesc fluent o limbă străină, unii dintre aceștia chiar două. Ce fac eu cu ei?  Au venit la Suceava de la Iași și de la Cluj să se bucure că în județul lor natal se petrece un eveniment cultural  bun pentru vârsta lor. Când vor trece de 25-30 de ani vor gândi poate altfel. Dar acum nu merită să îi lăsăm să se bucure?

O persoană mai în vârstă, care acum peste 40 de ani era student la Institutul de Învățământ Superior, actuala Universitate din Suceava mi-a povestit cum  se pupa pe o bancă retrasă, după amiaza târziu, cu o fată care de altfel i-a devenit soție. Iar o tovarășă matură care trecea  prin parc preocupată să fie respectate toate regulile impuse de partid și de stat, văzându-i, nu s-a putut abține: ”studentule, inginerule, nu ți-e rușine?”

Iar dacă nici Festivalul Medieval nu este bun (pe la jumătatea lunii septembrie judecătorii de la Tribunal vor stabili dacă și acesta este conform  sau nu), și nici ”Simfoniile de toamnă” nu mai sunt agreate pe motiv de masonerie, ce ne mai rămâne nouă sucevenilor mai mulți la număr dar mai timizi în  exprimarea unei opinii publice? Personal solicit celor care nu sunt de acord cu una ori cu alta, să prezinte concret, de îndată, pe baza unui formular standardizat, ce este bine și ce este rău să facem pentru a le satisface sau nu  standardele lor iar în caz contrar, în urma cărui tren să se arunce aceia care nu corespund stas-urilor impuse.  

    

Please follow and like us:

6 comentarii la „”Studentule, inginerule, IT-istule”, considerații calde de la Bucovina Rock Castle. Galerie foto

 • 25 august 2019 la 9:41
  Legătură permanentă

  In primul rând,felicitări sincere pentru calitatea si sinceritatea demersului dvs. din acest articol,nu este de ici,de colo, să citești o abordare de calitate a unui subiect controversat ,departe de a fi epuizat și care nici nu se poate epuiza invocând motive și criterii mai degrabă cantitative,legate,mai ales, de densitatea protagoniștilor sectei antisecte din șanțul Cetății de Scaun a Sucevei…
  Insă,este bine să reflectați asupra următoarelor obiecții venite din tabăra celor care contestă acest „festival” pentru următoarele considerente,fără pretenția de a le enumera pe toate,nefiind depozitarul adevărului în materie ci doar un preopinent oarecare, reprezentativ pentru majoritatea tacută,anonimă,cea care nu se exprimă nici cu bâta,nici cu mitingul ,nici cu răsculațiunea,nici cu Consiliul Județean,nici cu Muzeul Bucovinei,de curând înălțat in grad…Deci:
  – sa rețineți că titulatura de „mason,masonerie” este utilizată nu numai abuziv dar și naiv,de oricine dorește să aburească un subiect care atinge zonele obscure ,oculte sau ocultate,din rațiuni diverse… Geme România de „masoni” confecționați la Iași,în general, absolvenți ai unei anume facultăți cu profil umanist dela UAIC,masoni de papândecă (un fel de carton acoperit cu bitum,utilizat de cetățenii români de etnie rromă pentru acoperirea caselor lor de vacanță judecătorească și milițienească…) Ei sunt numiți așa când lumea începe să se întrebe una-alta,oare ce-i cu ăla,pentru cine prestează,nu cumva ??? (sunt înșirate apoi nește nume de servicii contra populației de la noi și cam de peste gard…) Lasă-l,dragă,că e mason,zice persoana intotdeauna informată,l-a vazut un preten de-al meu cu șorțuleț și compas,cu ciocan,la un canton silvic lângă Iași,la o ședință specifică,chiar in timpul ritualului…Intre noi fie vorba,masoneria are un cadru legal inclusiv in România,masonii nu sunt ,așadar,nește ilegaliști sumbri și plini de mistere ca de bube dulci,complotiști in slujba URSS,nici nu mai au nevoie,subiectul este foarte complex și nu rezidă ,nu se rezumă,in nici un caz, la derularea unor pseudoceremonii cu utilizarea improprie a unor simboluri, despre care opinia publică știe că sunt,ca ceasul, masonice…Ori de câte ori centrul de greutate al vreunei „masonerii” date in vileag are de-a face cu șorțulețe,ceremonii mimate,saluturi date ca sigure ca fiind masonice,alte alea,să știți că e ceva putred in Danemarca,că este nevoie de circumspecție și chiar de simțul umorului…Când cetiți liste cu „masoni” amestecați ca în zacuscă ,cu nume de loje fioroase,bandiți și politicieni,securiști cu sau fără uniformă,clerici și mireni,actori și regizori,impostori sfertodocți și feciorași acomodați cu drogurile,faceți uz de gratuita circumspecție aflată la indemâna oricui – anume că nu se poate să fie,pur și simplu,mai mulți masoni chiar pe scara blocului nostru decât erau inainte de 1989 strungari cu categoria a VII-a sau,astăzi,prestatoare de pe centură,cele cu șpicnița very shortly,cât să li se vadă toată masoneria,in profunzime…
  – cu toate acestea,trebuie spus că,de exemplu,o manifestare cum este „Simfonii de toamnă” nu poate fi pusă în aceeași oală cu BRC,nici măcar în glumă… Da,este organizată de „Rotary”,care este un club paramasonic,adică d eun fel de pat germinativ al masoneriei reale,cea care este o mișcare,inainte de orice,cu sens etic… Sigur că există și asemănări,se cântă și la ”Simfonii de toamnă” și la BRC,dar și deosebiri după cum urmează:participanții la „Simfonii de toamnă” nu dansează pogo-pogo,nu fac,deci, praf, si scutesc primăria de nevoia imperativă a unei pelinci cauciucate de pus pe caldarâm apoi,deși se desfășoară – atenție,domnu’Ghiță – in proximitatea unui alt monument istoric protejat de lege,clasat,cum ar fi,respectiv clădirea C.J. Suceava, nu in incinta acestuia,și cu toate astea spectatorii nu au fost surprinși în fapt ,nici fotografiați, in flagrant delicios de micționare pe pereții respectivului monument,de consum de bere sau alte cele,din categoria celor pentru care un anume Andy,om cu funcție în BRC,a fost condamnat la Cluj la inchisoare ,fie ea și cu suspendare,episod asupra căruia presa noastră locală tace dintr-o pudoare vecină cu publicitatea aflată la degetul mic al tătânelui său,duiosul și cuviosul Drăgușanul.ro., Gâză Ion sau viceversa,as do you like… Prin urmare,bine ar fi ca lumea să priceapă că toate astea au legătură cu masoneria, în fața căreia,nu-i așa,mai bine ne vedem de treabă că nu se știe niciodată,așa cum baba Safta are legătură cu mitraliera M42,de la Stalingrad…
  – mai trebuie spus că demersurile unor talibani,fundamentaliști religioși, de interzicere a manifestărilor,cum or fi ele,din șanțul cetății nu au nici o legătură și nu pot fi invocate in legătură cu fondul problemei,fiind acestea,demersurile neoprotestanților,doar un efect parazit al unei situații deosebit de complicate care frizează nu numai nelegiuirea dar și morala publică,in sensul sfidării ei perpetue…
  – iar FONDUL PROBLEMEI este,scurt,acela că manifestările din șanțul cetății ,că cu cai,că cu iepe,că cu drogangii,iubitori de rock sau de manele,micționari sau depunători de alte cele ,comit anual o profanare a unui simbol de importanață istorică și culturală uriașă,asupra căruia domnul Ursu,de exemplu,nu poate emite pretenții nici de stăpân ,nici de angrosist parșiv care s-a intabulat cu monumentele istorice puse sub barosul și pe nicovala sa ,și pe care le scoate la produs ca pe niste batrâne prostituate parazite! Căci toate acestea se petrec pe un spațiu protejat,cel puțin aparent,prin lege,sit arheologic neepuizat,clasat pentru aceste motive și invocat ,ca argument,chiar pentru obținerea titlului,nu-i așa,de „muzeu de importanță națională”! Ca să ce?
  – Ca să sporul casei Ursu la micțiunile și la vomele celor care,având un IQ mai ridicat,(cf. domnul Cușnir,cu trotineta…) sunt dispuși să-i plătească macăleandrului „mason” , și fiului său abonamentul de 100 lei pe trei zile sau 50 lei pe zi/spectacol,amin – cum ar zice pocaiții contestatari…
  – deci nu interzicerea manifestării,una ca oricare alta din zilele noastre,nu blamarea unui gen muzical,nu inlocuirea unui fundamentalism cu un altul ci pur si simplu mutarea răgăliei din șanțul Cetății de Scaun a Sucevei oriunde,chiar prefacându-ne că nu pricepem adevăratul motiv pentru care acest lucru nu s-a făcut până acuma – anume acela că o panaramă de mâna a doua are a câștiga prin alăturarea de, fie și in acest mod profund blamabil,unele simboluri ,cu orice preț,inclusiv cel a al profanarii și ofensării lor și al spiritului public.
  – mai trebuie spus că limitele ctitorilor și adaugitorilor se văd tot așa,în fiecare an,și ele rezidă in precaritatea miloacelor lor de exprimare care se rezumă la lătrăturile și amenințările ,lamentațiile gemute și expunerea scremută de acte medicale pe un anumit blog,totul ca să asta,adică să iasă banul și după mine potopul,după ce mă pensionez,mai vedem,ce-o fi și cu domnul președinte Ghiță,că doar n-o să ne poticnim noi,în demersul nostru cultural,într-un politruc oarecare…Aici ar fi de rigoare să se facă și comparații,de pildă,chiar acuma,in același zile,simultan cu BRC,se desfășoară la Iași,la Dobrovăț,un festival numit „AFTERHILLS”,un melange de genuri muzicale și artistice. Ar fi de văzut,față de pretenția penibilă că BRC a făcut nu-știu-ce ispravă in materie de turism,cum stau lucrurile ,prin comparare. La fel,să nu ne prefacem că nu știm ca BRC este doar un succedaneu sărac al festivalurilor mamut din Transilvania,unele de talie europeană,Untold și Electic Castle,cu reguli dure și cu rezultate financiare de invidiat. Insă acelea nu sunt manageriate de impostori sfertodocți,in economia problemei conteaza calitatea de centru universitar reputat al Clujului,ele sunt contestate insă nu pentru aceleași motive ca amărâtul BRC! De pildă,Electric Castle se desfășoară LÂNGĂ castelul Bannfy de la Bonțida,nu in incinta acestuia iar regulile de desfășurare sunt atât de riguroase încât unii corifei ai BCR chiar acolo au fost dibuiți cu drogu-n nas,dacă mă înțelegeți… Scopul nefiind acela de a băga bani publici în buzunarele a doi cacealmiști ci tocmai acelea afișate public și respectate de către organizatori.
  In fine,anul trecut,adecă la ediția precedentă,un domn oarecare a replicat, strâmbând din nas,că,anume ,ce vreți voi,măi boșorogilor de dinainte de revoluția noastră,țărani,pensionari,reacționari,voi care nu înțelegeți măreția rock-ului,adică ce,daca 364 de zile pe an cetatea voastră zace-n ploaie și nu se întâmplă nimic,nu avem și noi voie să o bătucim un pic,măcar o zi pe an? Nu cumva exagerați?
  Nici vorbă,am zice noi,în reacționarismul nostru desuet,că e ca și cum străbunicul tău ,măi Alex,ți-ar fi lăsat o pălărie de firmă cu limbă de moarte,iată, asta este pălăria cu care m-am pozat când am fost mire,păstreaz-o,pune-o în dulap și arat-o,măcar la sărbători,urmașilor mei… Iar tu o iei din dulap și,să mă scuzați,faci kk în ea,așa,de-al dracului,măcar o zi pe an,după care o pui la loc…
  Ar mai trebui spus că orice puști care frecventează monumentul cultural în desfășurare în șanțul Cetății știe că un smartphone obișunit are cel puțin o aplicatie cu care se pot măsura spatii revelate pe o hartă,pe o poza,pe o schită… Cum ai lua-o,spațiul util pe care se pogo-pogo-esc protagoniștii nu măsoară,pe verificate,mai mult de 10 ari,adică 1000 (una mie) m.p. Pe un matru patrat este notoriu că nu încap mai mult de 4 persoane,ar putea fi și 5,însă nu este cazul… Ar ieși,cu toate rulările de efective,că pe seară de etalare culturală in acel spațiu se zdruncină cel mult 5000 de oameni de cultură rock…Si cu toate acestea,adunați cu furca sau cu toroipanul,la sfârșitul manifestării nu ies mai mult de 12.000,de toți,să ne înțelegem! Dacă nu este așa,să iasă onor CJ și să publice cifre oficiale,până la urmă cineva o va face,după ce se va fi epuizat și frica de măcăleandrul jupân al publicității ca sursă de venit,după pensionarea sa,atunci când cacealmaua trebe să se schimbe măcar în aparențe.
  Pentru că lista cu infracțiunile și contravențiile comise în cei nouă ani de teroare gâzistă nu este aceea prezentată de contestatarii neoprotestanți,ei sunt de aceeași factură fundamentalist-talibană,numai cu alt semn,atâta îi duce capul,ca și pe cei contestați…

  Răspunde
 • 25 august 2019 la 20:06
  Legătură permanentă

  Bun articol dar și primul comentariu, uite-asa aflăm lucruri noi despre Andy cel talentat și isprăvile sale…Tot timpul am avut bănuiala că seniorul a inventat acest festival pentru ca juniorul sa aiba un loc unde sa-si etaleze talentul !!! Personal nu am nimic impotriva BRC, chiar dacă muzica de aici nu e in preferintele mele.

  Răspunde
 • 26 august 2019 la 8:03
  Legătură permanentă

  Excelente comentariile.
  Articolul, dl Rosca, are cate ceva bubite care vin din impaciuitorismul dumitale de ziarist interesat sa impaci capra cu varza in speranta ca la iarna ti se va da sa gusti din amandoua. De buna seama ca festivalul de rock si muzica rock sunt dintr-o oala din care nepotii dumitale (felicitari lor!) pot sa manance cat doresc si cand doresc, iar balamucurile, parangheliile, satrarlacul din Santul Cetatii sunt din cu totul alta oala, pe care cineva art trebui sa o faca sa friga rau daca o atingi neadecvat, adica nelegal, precum se intampla anual in august de dragul electoratului, cu deosebire diasporean, si din ignoranta sau neprofesionalismul dlui Ursaru, prieten cu un anume dn Boghian care vinde acolo mancare stricata fara ca organele statului sa vada asta si sa reactioneze. Pe urma, sa aduci unul langa altul spectacolul cel mai rafinat din Suceava, adica cel zis „masonic” si colcaiala de incultura si de ragete din zona Cetatii, totusi, asta nu se face! Mai multa viziune culturala, dle Rosca, nu strica! Sunt convins ca o aveti, dar nu stiu de ce n-o folositi.

  Răspunde
  • 26 august 2019 la 8:13
   Legătură permanentă

   Scuze, dacă veți continua să eminteți considerații în ceea ce mă privește, avansând scenarii ce există doar în viziunile dumneavoastră, voi fi nevoit, din rațiuni evidente, să vă blochez accesul la comentarii. Data aceasta, treacă-meargă.

   Răspunde
 • 26 august 2019 la 13:09
  Legătură permanentă

  Scuze, dar cred ca stiti ca domnul Gibs va poate ajuta autoblocandu-se. Se retrage din dialog si gata, ati castigat partida. Exista si alti dialogici care interzic comentariul ca sa fie siguri ca iau premiul I.

  Răspunde
 • 26 august 2019 la 16:04
  Legătură permanentă

  „…În acest an, numărul total al spectatorilor a fost de 6.713 în cele trei zile de concerte față de anul trecut când au fost 11.940 de spectatori…”
  …zice un alt ziar digital și nu avem motive să nu il credem! „Puțini da’ buni!”,va fi zicând tartorele festivalului,mai ales că,inmulțind noile tarife cu numărul de participanți (din care trebuie scăzuți cei cu etnobotanicele,cărora,banuiesc eu,li se vor fi dat banii inapoi…) tot iese ceva,adecă Andy nu pleacă peste șeaua Tihuței,refăcând traseul bejenarilor ardeleni văzuți de Pataky,mare pictor maghiar,deci nu pleacă chiar cu oblâncul gol,tot e ceva teancuri,acolo,să fie de ierburi noi și de seringi pentru suferinzii de diabet tip LSD și lipsă de anfetamine…
  Cf.,in sens invers:
  http://prntscr.com/oxqda9
  Deci,adevărat vă zic vouă,fraților,domnule Gibs și domnule autor al articolului,lăsați orgoliile să vină la mine,nu vă mai înțepați,gândiți-vă numai la ce bogație de subiecte și de comentarii va fi când domnul căruia eu i-am spus intenționat „tartorele” va ieși pe blogul său și va zice de toate,cum a fost el sabotat și lucrat inclusiv la glicemie,cum i-au organizat lui pocăiții chestia cu drogurile,trădarea jandarmilor care s-au hainit de când i-a trimis doamna prefect să fâșcâie ursoiaca de la Câmpulung,alte sabotaje și polemici cu privire la numărul participanților de pe suprafața cât un timbru fiscal din șanțul cetății…
  Deoarece înțeleg,domnule Gibs, (zice domnul DOP într-un ziar concurent) că unele formații artistice s-au retras in ultimul moment,festivalul a devenit in ziua a doua doar geto-dacic,au cântat lăutari doar din spațiul carpato-danubiano-pontic,mă mir că nu i-a venit in cap (să nu fie vreun efect parazit al glicemiei!) să aducă Zicălașii,cu anteriele și drâmbele lor!
  Asta da, situație de comentat!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *