Sub presiunea ADREM Invest, creșterea prețului gigacaloriei la 448 de lei, votată în ședința extraordinară de azi a Consiliului Local

Proiectul de hotărâre privind aprobarea majorării prețului pentru energia termică produsă în cogenerare precum și al prețului local pentru energia termică, introdus pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Suceava.  Din cei 22 de consilier prezenți, 12 aleși locali PNL și PMP au votat pentru. Consilierii PSD și ALDE, în număr de 10, au votat împotrivă.

Ca atare, noul preț al gigacaloriei în municipiul Suceava, care va trebui să fie decontat de municipalitate către firmele private care produc și distribuie agent termic în municipiul de județ va fi de 448 de lei, inclusiv TVA. Suma rezultă din creșterea de la 116 lei/Gigacalorie plătită până acum  la gardul centralei  la 196,51 de lei începând cu data de 9 octombrie 2018. În acest fel, s-a aprobat prețul local pentru energia termică destinată populației de 448,05 lei/Gigacalorie, inclusiv TVA precum și prețul local pentru energia termică destinată agenților economici de 376,51 lei/Gigacalorie, exclusiv TVA, începând cu aceeași dată.

Alăturat expunerii de motive au fost prezentate și adrese ale producătorului de energie termică din municipiul reședință de județ – Bioenergy Suceava SA, care a arătat că și ANRE a emis avizul prin care aprobă noul preț al gigacaloriei la valoarea de 196,51 lei precum și documentul eliberat de ANRE.

”Vă rugăm să luați de urgență măsurile necesare aprobării în Consiliul Local al prețului gigacaloriei avizat de ANRE pentru a putea relua livrarea apei calde menajere și în curând a căldurii, către populația municipiului Suceava. În absența acestei hotărâri, Bioenergy nu poate relua furnizarea agentului termic. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă asigur de sprijinul meu personal și al companiilor Bioenergy și Thermonet în asigurarea de căldură pentru suceveni” a transmis aleșilor locali Adrian Bodea, administrator al Bioenergy  SA și Thermonet SRL, din partea ADREM Invest.

Dincolo de faptul că municipiul Suceava este de-acum pus la înghesuială, ușor șantajabil de entități care dețin monopolul în ceea ce privește furnizarea agentului termic pentru 17.000 de apartamente, 50.000 de locuitori, rămâne întrebarea: ce facem totuși cu acești oameni? Unele partide au votat împotrivă. Dacă majoritatea ar fi fost în sensul respingerii acestui proiect de hotărâre, care ar fi fost consecințele imediate? Ar fi închis AADREM Invest punctele de lucru Bioenergy și Thermonet de la Suceava? Ar fi rămas astfel fără apă caldă și căldură în sezonul rece 2018 – 2019 locuitorii municipiului reședință de județ încă racordați la sistemul centralizat de agent termic?

S-ar fi reușit, în momentul când domnul Adrian Bodea și-ar fi retras ambasadele de la Suceava să fie implementat de urgență, în această toamnă, proiectul lansat de un lider politic sucevean – fiecare apartament cu propria centrală termică, până va da crivățul acestei ierni?

Fără a face recurs la istoria veche a sistemului de termoficare din Suceava, arătăm doar că acesta a fost mereu subvenționat de bugetele publice. Motivul este  simplu și este de natură gravitațională: costă mult să împingi apă caldă până în centrul Sucevei, nu mai vorbim de cartierele Zamca, George Enescu ori Obcini, la peste 100 de metri altitudine, din stațiile de pompare succesive ale punctelor termice  trebuind ca această apă caldă  să ajungă până la ultimul etaj al blocurilor tot mai înalte, ridicate pe aceste ”piscuri” ale municipiului reședință de județ.

În  clădirile acelea s-au mutat de-a lungul anilor  oameni care au dorit să beneficieze de confortul urban: baie în casă, apă la robinet, căldură în calorifere. Jumătate dintre ei au făcut rost de bani cu care și-au cumpărat și și-au instalat centrale termice de apartament, ușor de folosit și ușor amortizabile. Cealaltă jumătate nu a reușit acest lucru.  Ce facem cu aceștia din urmă?

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *