Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

Suceava, fostă ”lombardia României”, astăzi ”caz curios”. Presa centrală se miră de ce au scăzut îmbolnăvirile covid în județul de unde se agață harta în cui

Îndată se fac două săptămâni de când în județul Suceava se înregistrează cea mai mică rată a infectărilor cu covid. În urmă cu o zi, aceasta scăzuse sub 1 la mie. Prilej de mare mirare între colegii jurnaliști bucureșteni care, pastișând titluri celebre din literatura clasică, își pun întrebări și nu găsesc răspunsuri legate de un fapt dovedit la Suceava, la fel ca la București, Timișoara, Cluj, pe baza statisticilor furnizate de direcțiile de sănătate publică. Nu se pune în discuție falsificarea acestora la nivelul județului nostru pentru că astfel bănuiala ar trebui să se extindă asupra întregii structuri de sănătate publică națională. Apoi alte cifre folosite oficial arată că județul Suceava este pe locul 4 la nivel național în ceea ce privește numărul de trestări, deci pică și ipoteza numărului mic de testări.

Ce a mai rămas deci pentru a convinge cititorii presei naționale că la Suceava este ceva în neregulă cu îmbolnăvirile de covid, că sunt prea puține, că nu ”Lombardia României” este pe primul loc la infectări în țară și producătoare de breaking news-uri? Ba dimpotrivă, Bucureștiul și marile orașe, precum Timișoara și Clujul sunt campioane la infectări, în ciuda protestelor de stradă împotriva covid, cu mii de participanți?

Dincolo de ironie, să privim lucrurile cu seriozitate: Jurnaliștii bucureșteni au abordat pentru explicarea ”curiosului caz” de la Suceava, care acum un an era ”lombardia României”,  la  un medic expert în sănătate publică din Cluj, unul dintre ”marile orașe”, unde covidul bântuie pe străzi în voia lui ( ultima incidență la mia de locuitori fiind de 6,33 la mie în județul transilvănean).

El a spus că ar putea fi vorba despre o imunizare în masă, în condițiile în care anul trecut au fost înregistrate cele multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în județul Suceava. Aici, comentând declarația specialistului epidemiolog, jurnalistul traduce, în spiritul obișnuit, dedicat celor interesați de breaking news-uri venite din acest colț al țării, imunizarea de masă în ”imunizare de turmă”, pentru a fixa bine locația, adică acolo unde oamenii cresc oi și cu acestea scriu ”Bucovina” pe dealuri.  

Doctorul clujean a mai aruncat o pastilă: a aflat el că undeva în Brazilia, covidul a făcut ravagii în primul val iar acum, o mutație nouă a acestui virus a lovit comunitatea cu o intensitate mai mare decât înainte.

De aici deducem dorința nerostită a epidemiologului clujean ori poate a jurnalistului care a provocat conversația, ca Suceava să revină acolo unde îi este locul, lombardie a României, ori măcar să se înscrie în același trend de infectare precum Bucureștiul, Clujul și Timișoara, să nu contrazică logica prestabilită a presei din capitală, că județele din Moldova au fost, sunt și trebuie să fie în continuare subiectul predilect al știrilor de tip ”nu faceți ca ei” ori măcar să se mențină locul comun că moldovenii sunt mai debili la cap decât muntenii, ardelenii, bănățenii, dobrogenii și mult, mult sub nivelul bucureștenilor.     

Mai rămâne varianta, îmbrățișată mai degrabă de doctorul epidemiolog clujean: Numărul insuficient de teste anticovid efectuate. Am arătat la începutul acestui comentariu că județul nostru se află pe locul 4 în țară în ceea ce privește numărul mediu de teste realizate zilnic.

Ca atare, ne permitem să cităm pasajul din presa centrală care conține declarația pe care epidemiologul clujean o face, cu nuanța și pentru el clară de neacceptare a unei evidențe, relevată de aceleași date statistice furnizare de structuri autorizate și pentru județul Cluj, și pentru județul Timiș, și pentru județul Ilfov, unde rata infectărilor a scăpat de sub control, care sunt folosite și pentru județul Suceava: „Oricum, Suceava reprezintă o curiozitate pe care autoritățile și noi, specialiștii, ar trebui să o studiem”, a precizat doctorul cutărescu.

Acest medic clujean, doctor în epidemiologie insinuează cumva că această ”curiozitate” de la Suceava”, trebuie studiată atât el și colegii lui, ca ”specialiști”,  dar și de autorități. Fiindcă ceva, carevasăzică, este putred din punct de vedere al evoluției covid acolo, în lombardia României, unde se agață harta în cui.

Nici un moment nu s-a făcut vorbă despre respectarea cu mai multă rigoare a normelor impuse de prevenire a extinderii pandemiei, de faptul că a funcționat poate și înțelepciunea persistentă mai bine în memoria oamenilor de prin aceste părți care încă mai știu că ”cine s-a fript cu ciorbă, suflă și în iaurt”.

La întrebarea de ce în județul Suceava scade incidența covid pe când în capitală și la Cluj crește, se mai poate oferi un răspuns, la îndemână, de școală primară: De ce? Să se mire … știți dumneavoastră cine.    

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *