Suceava Inteligentă, Suceava Digitală, direcții de dezvoltare a județului propuse de candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, Mirela Adomnicăi
Mirela Elena Adomnicăi, candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, și-a configurat, precum a anunțat, zece direcții de dezvoltare a județului nostru, toate gravitând în jurul ideii ”E timpul pentru Suceava”. Două dintre acestea, Suceava Inteligentă și Suceava Digitală, punctează unele dintre direcțiile cele mai importante, ca perspectivă de dezvoltare a județului, potrivit cerințelor timpului în care trăim.
Mirela Adomnicăi despre Suceava Inteligentă și Agricultura Inteligentă:
”Când am configurat strategia în zece direcții de dezvoltare a județului Suceava, am denumit pe una dintre acestea Suceava Inteligentă. Așa este figurată și în grafica simbolică pe care am propus-o. Poate părea la o primă vedere nu foarte sugestivă pentru ceea ce este în spatele acestor două cuvinte. Fiindcă sunt multe de spus. Dar mă voi rezuma la un singur aspect, care are legătură directă cu accesarea de fonduri europene, realizarea de proiecte în acest sens pentru atragerea cât mai multor bani către județul nostru precum și modul în care putem valorifica inteligent resursele pe care le avem în județ.
De aceea voi detalia deci, cu un exemplu: Agricultura inteligentă, modul în care putem valorifica inteligent, cu tehnologie avansată, potențialul agricol al județului. De fiecare dată, cum în această vară și început de toamnă avem secetă, fermierii sunt foarte îngrijorați în ceea ce privește consecințele pentru anul următor. Lumea este îngrijorată de producția agricolă slabă, creșterea costurilor și implicit a prețului la produsele alimentare. De aceea trebuie să ne amintim de acel sistem de irigații care înainte de 1989 era foarte bine pus la punct care reușea să susțină o agricultură, cu performanța care se putea face la acea vreme. Cu atât mai mult acum, când avem posibilitatea de a accesa finanțare europeană, pentru o agricultură inteligentă, la nivelul județului. Am gândit această direcție de dezvoltare din această perspectivă, ca prioritate. Cel puțin pentru județul Suceava, anii 2016 – 2019, cât a fost PSD la guvernare, subvențiile agricole s-au plătit la timp. Iar fără subvenții este foarte greu, dacă nu imposibil, să faci o agricultură rentabilă.
Îmi amintesc, pe de altă parte, despre promisiuni electorale făcute de actuala conducere a Consiliului Județean, referitoare la acele spații de depozitare, să nu ne batem joc de producția agricolă autohtonă, producătorii noștri să nu mai vândă la prețuri derizorii recolta, valorificarea produselor agricole autohtone în supermarketuri cu prioritate, care funcționează foarte bine în Polonia. Noi, din acest punct de vedere am avut întotdeauna Polonia ca reper. Acolo l-a un moment dat s-a ajuns la absorbție de fonduri europene peste 100%. A funcționat o solidaritate națională, au stabilit la nivel național reguli de absorbție a banilor europeni spre deosebire de noi, care am dorit să fim mai catolici decât papa și pe lângă directivele europene, am adăugat reglementări suplimentare, care descurajează accesarea de fonduri europene, s-au schimbat reguli în timpul jocului, s-au solicitat atâtea hârtii, multe proiecte viabile au fost în acest fel blocate. Eu am experiență în accesarea de fonduri europene, am implementat proiecte cu parteneri transnaționali din Italia, Spania, ca director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Am văzut cât de simplu este în Italia și cât de complicat este la noi. Noi avem o problemă cu această birocratizare, complicare a existenței pentru toată lumea”.
Mirela Adomnicăi despre Suceava Digitală: ” Informatizarea serviciilor publice. Acesta este viitorul”
”Un alt punct al strategiei, din cele 10: Suceava Digitală, care înseamnă administrația la un clic distanță. Una dintre consecințele pozitive ale acestei pandemii pe care o traversăm, care nu știu când se va termina, trebuie să fie digitalizarea administrației publice locale. Am fost nevoiți, pentru a putea păstra distanța fizică, restricțiile impuse, interdicția de a lucra cu publicul mai ales în perioada de carantină, să digitalizăm activitatea, să mergem pe poștă electronică, să folosim ceea ce a avem, mai rudimentar ori mai dezvoltat, funcție de ce avea La dispoziție fiecare instituție pe linie de logistică informatică. Dar acesta este viitorul.
Dacă până acum am perceput informatizarea ca pe o chestie alternativă, acum este de neconceput să nu se implementeze digitalizarea administrației, în tot ce înseamnă instituție publică. Din păcate pentru noi, și nu e vina sucevenilor ci de lipsa de orientare, de implicare, a celor care au condus județul până acum. În alte părți ale țării, la Cluj de exemplu, în primărie nu se mai merge cu copii xerox, care să fie plimbate dintr-un birou în altul. Acest serviciu este digitalizat, fluxul documentelor este electronic. Există oportunități de a obține pentru aceasta finanțare europeană, este o prioritate de altfel pentru Uniunea Europeană, digitalizarea serviciilor de acest gen în toate statele membre.
Pe vremea când eram prefect am trecut prin experiența online-ului. Am stabilit ca regulă de programare la Serviciul de Permise în Înmatriculări Auto unde era la un moment dat un adevărat haos, cu acele cozi interminabile. Am implementat varianta de programare online. Toată lumea părea revoltată inițial. Dar până la urmă sistemul s-a implementat. Trebuie o anumită consecvență, și desigur, trebuie să existe variante de sprijinire a implementării, pentru cei care însă nu sunt familiarizați cu aceste mijloace moderne de a lucra cu instituțiile publice, cu administrația publică. Avem fiecare o rezistență la schimbare, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă”.