Suceava şi alte 10 judeţe afectate de viscol şi ninsori. Restricţii rutiere, blocaje, derapaje, arbori căzuţi – comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, strat consistent de zăpadă, polei și intensificări ale vântului, în cursul nopții nu au fost înregistrate victime sau alte situații grave care să pună în pericol comunitățile.

În ultimele 24 de ore, s-au semnalat efecte în 11 județe (Caraș-Severin, Brăila,Buzău, Harghita, Ialomița, Iași, Prahova, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea), constând în arbori doborâți de greutatea zăpezii sau vântul puternic, derapaje ușoare ale autovehiculelor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp sau restricții rutiere pe anumite sectoare de drum, pentru a fi deszăpezite.

Au fost deblocate 27 de autovehicule cu 93 de persoane și degajați 2 copaci. De asemenea, s-a acționat pentru deszăpezirea drumului pentru 7 ambulanțe (IL, IS, NT, SV și VN) care au preluat persoane cu afecțiuni din zone afectate de zăpezi. Toate persoanele au fost transportate în siguranță la unitățile spitalicești.

În această dimineață, autoritățile locale mai desfășurau acțiuni de intervenție în județele Buzău, Iași și Vrancea, pentru deblocarea autoturismelor ramase blocate și îndepărtarea sulurilor de zăpadă formate pe carosabil.

Totodată, în județul Iași, pompierii intervin în două situații deosebite de preluare a unui copil cu afecțiuni medicale și a unei gravide aflate în travaliu din localitățile Scheia și Mironeasa. Salvatorii acționează cu șenilata și autospeciala pentru transport victime multiple, ambele vehicule având capacitate de trecere mărită prin zone înzăpezite.

În continuare, la nivel național, aproape 5.200 pompieri militari sunt pregătiți să desfășoare misiuni de salvare, în contextul vremii nefavorabile. Situația operativă din zonele afectate de ninsori este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național, fiind posibilă suplimentarea forțelor de intervenție cu resurse din județele în care nu sunt înregistrate situații de urgență de amploare.

Recomandări populație: Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto să urmărească atenționările transmise de autorități, să se intereseze asupra condițiilor de pe drumurile pe care urmează să le parcurgă, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru iarnă și să manifeste prudență maximă. 

Totodată, urmăriți alertele transmise prin aplicația pentru telefoane mobile – DSU și respectați restricțiile sau recomandările autorităților, recomandă specialiştii IGSU.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.