Actualitate

Suceava sub asediul comercianţilor de ocazie: bani furaţi din case, ghiuluri „din aur” vândute, şase persoane identificate în ultimele zile pe raza județului Suceava desfășurând acte ilicite de comerț și suspectate de furturi din locuințe și înșelăciuni

 

Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.

 La 14.11.2019, ora 12.20, Secția 5 Poliție Rurală Dărmănești a fost sesizată despre faptul că trei persoane necunoscute care se deplasează cu un autoturism înmatriculat în județul Neamț și comercializează pilote și perne, au sustras o sumă de bani din locuința unui bărbat de 83 de ani din comuna Dărmănești.

În urma măsurilor operative întreprinse de polițiști, autoturismul a fost identificat pe raza localității Cumpărătura, în interior fiind 4 persoane, respectiv un bărbat de 27 de ani, două femei, una de 20 de ani și cealaltă de 41 de ani, precum și un minor de 2 ani, toți din județul Iași, care au fost conduse la sediul Poliției municipiului Suceava pentru cercetări.

Astfel, în urma controlului corporal, asupra femeii de 41 de ani a fost identificată suma de 835 de lei, aceasta declarând faptul că, banii provin de la o persoană din comuna Dărmănești, în schimbul vânzării unei pilote și a două perne.

Întrucât nu deținea documente legale de proveniență a celor 14 pilote, 8 perne și mai multe cearșafuri pe care le comercializa, femeia de 41 de ani a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.12/1990, republicată. 

În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că, suma de bani a fost sustrasă din locuința persoanei vătămate, care, după recuperarea prejudiciului, s-a împăcat cu făptuitoarea.

În cauză s-a întocmit dosar penal  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, ce va fi soluționat procedural.

***

La 16.11.2019, în jurul orelor 14.20, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Poliției mun. Vatra-Dornei au depistat pe raza municipiului autoturism înmatriculat în Bulgaria condus de un tânăr de 30 de ani, din mun. Buzău, jud. Buzău, ocupant în partea dreaptă fiind un bărbat de 42 de ani, din mun. Urziceni, jud. Ialomița, care încercau să ofere spre vânzare ghiuluri, despre care afirmau că sunt din aur, în fapt acestea fiind confecţionate din metal galben nepreţios.

Cei doi au fost conduși la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, unde au fost legitimați și iar datele acestora au fost introduse în aplicațiile Poliției.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori poliţia recomandă cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.

Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu.  Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.  De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de   oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.

De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *