Educatie

Suceava va fi parte a unui campus european pentru inovare socială prin intermediul parteneriatului Asociației Institutul bucovina cu universități și rețele europene

În perioada 19-20 septembrie 2023, a avut loc lansarea proiectului ESIC (Alliance Fostering Skills Development for Social Economy – European Social Innovation Campus), cu participarea unei delegații din partea Asociației Institutul Bucovina, la Helsinki și Tallinn.

Acest proiect, sub îndrumarea Diaconia University of Applied Sciences, marchează un moment important în avansarea inovației sociale în Europa. Lansarea oficială a proiectului ESIC a fost organizată în două locații diferite: la Diaconia University of Applied Sciences din Finlanda și la Universitatea Tallinn din Estonia. Evenimentul, desfășurat pe parcursul a două zile, a inclus diverse activități și discuții cu scopul de a promova colaborarea și a încuraja dezvoltarea competențelor în domeniul economiei sociale, în timp ce a furnizat un mediu propice pentru schimbul de idei.

Proiectul ESIC este finanțat prin programul Erasmus, fiind monitorizat de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură din cadrul Comisiei Europene (EACEA). Prin implementarea acestei inițiative coordonate la nivel european, proiectul vizează să sprijine dezvoltarea economiei sociale și a inovației sociale, având ca obiectiv principal susținerea creșterii numărului de întreprinderi sociale și a posibilităților de ocupare a forței de muncă.

ESIC este un proiect ambițios, cu o durată de implementare de 48 de luni, desfășurat în perioada septembrie 2023 și august 2027. Cu un buget de aproximativ 4.000.000 de euro, acest proiect se bazează pe o alianță solidă formată din 15 organizații din 10 țări europene,  și anume: Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy (Finlanda), Tallinn University (Estonia), Fundația Alături de voi (România), Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (România), Federación de Cooperativas y de la Economía Social de Madrid (Spania), Social Innovation Growth Fund Ireland Company Limited (Irlanda), Odisee (Belgia), Federazione Trentina della Cooperazione SC (Italia), Provincia autonoma di Trento (Italia), Asociación empresarial de Sociedades Laborales (Spania), Euricse (Italia), Universitetet i Sørøst-Norge (Norvegia), Euclid Network (Olanda), Ukrainska Sotsialna Akademia (Ucraina) și Live-säätiö sr (Finlanda). Acest parteneriat reflectă angajamentul comun pentru abordări strategice menite să faciliteze co-crearea, extinderea și replicarea inovării sociale pe întreg teritoriul Europei.

Pe parcursul celor patru ani de implementare, proiectul ESIC se va angaja într-o misiune dedicată dezvoltării abilităților și inovației sociale în Europa. Cu o viziune puternică și un plan de acțiune bine definit, parteneriatul își propune să atingă o serie de obiective cheie, precum  construirea unei metodologii și crearea unei platforme online pentru monitorizarea competențelor, facilitând partajarea informațiilor actualizate privind nevoile identificate la nivel local, regional și european. De asemenea, ESIC încurajează dezvoltarea competențelor legate de inovare, management și antreprenoriat în acest sector și dezvoltarea unei strategii sectoriale de competențe pentru a ghida programele de formare. Proiectul sprijină recalificarea și perfecționarea profesorilor și formatorilor, precum și colaborarea intersectorială și consolidând economia socială prin crearea Campusului European de Inovare Socială, contribuind la creșterea conștientizării și atractivității acestui sector ca opțiune de carieră.

Prin intermediul colaborării noastre cu Raluca Abăseacă de la Biroul de reprezentare al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est la Bruxelles, am reușit să ne alăturăm consorțiului european care formează proiectul ESIC, reprezentând un pas semnificativ în direcția dezvoltării sectorului economiei sociale la nivel local, regional și european.

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este Gafița Valentina Alina, coordonator de proiecte Erasmus Plus; E-mail: media@bucovinainstitute.org sau Telefon: 0770 367 852 / 0230 524 128.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other