Suceveni înșelați cu bancnote euro de tip ”specimen” sau ”suvenir”, fără nicio valoare

În ultima perioadă au fost înregistrate mai multe sesizări din partea unor cetățeni privind activități de schimb valutar sau plăți făcute cu bancnote ,,specimen” sau ,,suvenir” acestea neavând valoare monetară.
Mai mulți cetățeni, în special din mediul rural au sesizat faptul că au primit de la diverse persoane în schimbul prestării unor servicii, vânzării unor bunuri sau derulării unor activități de schimb valutar bancnote cu inscripție în limba ucraineană: „Suvenir. Nu este mijloc de plată”. Din nefericire, aceste aspect au fost constatate de către victime doar în momentul în care au încercat să pună în circulație bancnotele.

Astfel la 07.10.2018, în jurul orei 01:30, un bărbat de 40 ani, din mun. Suceava, a sesizat faptul că o persoană i-a schimbat o bancnotă de 100 euro falsă.
Din verificări a reieșit că la 07.10.2018, în jurul orei 01:00, bărbatul a părăsit o sală de jocuri din cartierul Burdujeni, pentru a fuma o ţigară, loc în care a fost abordat de un tânăr necunoscut care i-a spus că intenţionează să schimbe 100 euro în interiorul sălii de joc.
Atunci partea vătămată i-a propus acestuia să îi ofere suma de 420 lei în schimbul bancnotei de 100 euro, între cei doi realizându-se acest schimb.
Ulterior, bărbatul de 40 de ani a intrat în interiorul sălii de joc şi a constatat că bancnota de 100 euro nu prezenta elemente de siguranţă, nu avea serie şi pe una dintre părţi avea imprimat textul „souvenir”.

Anterior, la 19.09.2018, ora 10.10, o angajată a unei unități bancare a sesizat faptul că o persoană de sex feminin a încercat să schimbe două bancnote susceptibile a fi false.
În sucursală a fost identificată o femeie de 36 ani, din comuna Şcheia, care a declarat că bancnotele în cauză le-ar fi primit în urmă cu aproximativ trei săptămâni, de la o persoană necunoscută, căreia i-a vândut o cantitate neprecizată de material lemnos şi mai multe coli de tablă.
De la femeia de 36 de ani au fost ridicate pe bază de dovadă două bancnote în cupiură de 100 Euro, cu inscripţia ,,souvenir” pe verso.
Persoana depistată a fost condusă la sediul Poliţiei Municipiului Suceava în vederea continuării cercetărilor.
La 21.09.2018, ora 12.30, polițiștii Postului de Poliție Moara au fost sesizaţi direct de către un bărbat de 81 ani, din comuna Moara, despre faptul că în luna iulie 2018, a vândut o căruță unor persoane care i-au oferit contra cost trei bancnote a câte 100 de euro care nu sunt valabile.
În urma cercetărilor s-a stabilit că în luna iulie 2018 la domiciliul persoanei vătămate s-au prezentat doi bărbați care s-au interesat de un anunț ce era afișat pe poarta sa prin care dorea să vândă căruța. În urma înțelegerii bătrânul le-a vândut acestora atelajul pentru 3 bancnote a câte o sută euro pe care nu i-a pus imediat în circulație, ci le-a păstrat. Ulterior, s-a deplasat la o casă de schimb valutar de pe raza municipiului Suceava ocazie cu care i s-a comunicat că cele trei bancnote nu sunt valabile, ci sunt bancnote tip suvenir, fiind inscripționate pe ambele fețe cu caractere chirilice.
În toate cazurile s-au întocmit dosare penal privind infracţiunea de „înșelăciune”.

IPJ Suceava a arătat că bancnotele inscripționate “specimen” au aceasta mențiune înscrisă vizibil pe avers și pe revers, pe diagonală, de obicei cu cerneala roșie.
Bancnotele inscripționate cu mențiunea “specimen” prezintă caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie și sunt fără valoare, neputând fi acceptate nicăieri îin plăți.
Totodată, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare. Aceste bancnote nu prezintă elemente de siguranță și sunt foarte ușor de detectat printr-o simplă verificare vizuală.

În scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin astfel de metode Poliția recomandă cetățenilor să nu se încreadă în binevoitori.
”Nu cumpărați valută de la persoane neautorizate! Infractorii acționează, de regulă, la câțiva metri de un birou de schimb valutar sau casă de amanet și ar fi păcat să cădeți victimă datorită unui câștig nesemnificativ.
Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați-ne prin apelul unic de urgență 112!
De asemenea, polițiștii vă recomandă să rețineți semnalmentele persoanelor implicate sau caracteristicile mașinilor (număr de înmatriculare), date pe care să le sesizați imediat Poliției!” a transmis IPJ Suceava într-un comunicat de presă.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *