Suceveni țepuiți prin metoda ”șmen” la schimbul valutar. Atenționări ale poliției Suceava

În luna decembrie în care mulţi dintre românii plecaţi în străinătate revin acasă se remarcă o creştere a volumului schimburilor valutare.

Deşi în mod constant poliţiştii promovează cu sprijinul mass-media recomandări preventive, unii cetăţeni, din dorinţa unui câştig material, ignoră aceste sfaturi şi cad victime ale escrocilor.

O metodă care a făcut victime în ultima perioadă în Suceava este metoda „şmen”  care presupune ca la un schimb valutar făcut la colţul străzii, în schimbul unui profit promis, cel care acceptă ajunge de fapt să primească mai puţini bani. Modul de operare intitulat „şmen” este aplicat de suspecţi în momentul când, la un schimb valutar ilegal, cer banii pentru a-i renumăra, dar de fapt acela este momentul în care sustrag sau înlocuiesc suma valabilă cu o suma derizorie și imediat, sub pretextul că în zonă și-au făcut apariția polițiștii, infractorii dispar rapid, iar victima descoperă ulterior că a fost înșelată şi a primit mai puţini bani.

Două astfel de cazuri s-a înregistrat în acest weeekend şi pe raza municipiului Suceava.

Vineri, 13.12.2019, poliţia municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un tânăr de 25 ani din Bălăceana cu privire la faptul că  a fost înşelat de către o persoană necunoscută  în timp ce se afla pe raza municipiului Suceava.

În data de 13.12.2019, în jurul orelor 11:00, în timp ce se afla în zona caselor de schimb valutar din zona centrală, mai exact vis-a-vis de Piaţa Centrală Suceava, tânărul a fost abordat de către o persoană necunoscută, care l-a determinat să îl însoţească spre o altă casă de schimb valutar, ce oferă un curs valutar mai convenabil.

Astfel,  tânărul de 25 de ani a însoţit respectiva persoană, iar în momentul în care au ajuns pe strada Curtea Domnească, persoana în cauză i-a propus să îi schimbe o suma de bani, la un schimb mai avantajos ca cel oferit de casele de schimb din zonă.

Între cei doi a avut loc un acord verbal, urmând ca tânărul de 25 de ani să îi ofere persoanei necunoscute suma de 200 euro, iar aceasta din urmă să îi remită suma de 950 lei.

În aceste condiţii, persoana necunoscută i-a oferit părții vătămate o suma de bani dispusă în bancnote de 50 lei, iar după ce a numărat banii a constatat că i-a oferit o suma mai mică decât cea convenită, respectiv suma de 900 lei, fapt pentru care i-a atras atenţia persoanei în cauză.

Persoana necunoscută i-a solicitat suma de 900 lei pentru a completa cu încă o bancnotă de 50 lei conform înţelegerii prealabile, iar tânărul de 25 de ani s-a conformat.

Ulterior persoana necunoscută i-a oferit părții vătămate din nou o sumă de bani dispusă în bancnote de 50 lei, iar aceasta i-a înapoiat suma de 200 euro. După efectuarea tranzacţiei persoana necunoscută a părăsit zona, iar tânărul de 25 de ani a numărat suma de bani primită şi a constatat că i-a fost înmânată suma de 350 lei .

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii  infracţiunii de „înşelăciune”.

În aceeași zi de 13 decembrie a.c., ora 10:52, Poliţia Municipiului Suceava  a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că, o persoană a fost înșelată cu ocazia unuei operațiuni de schimb valutar în cartierul Burdujeni.

S-a constatat că în jurul orei 10:40, o femeie de 78 ani din com. Siminicea a intrat în incinta unei case de schimb valutar cu intenţia de a cumpăra euro, astfel s-a aşezat la rândul casei de schimb.

Persoana vătămată a declarat că în acel loc a fost abordată de către o persoană necunoscută care tocmai efectuase operaţiuni la acea casă de schimb valutar şi care i-a propus un schimb valutar mai avantajos, astfel că a însoţit-o afară din magazin.

Astfel, în faţa magazinului, persoana necunoscută i-a spus că îi va vinde suma de 400 euro în schimbul sume de 1900 lei, fapt cu care femeia de 78 de ani a fost de acord.

În aceste condiţii, femeia i-a înmânat persoanei necunoscute suma 1900 lei, care s-a întors cu spatele pentru un scurt moment, după care a revenit şi i-a spus acesteia că nu mai doreşte să efectueze operaţiunea asupra căreia au convenit, i-a înmânat o sumă de bani şi a părăsit zona.

Femeia de 78 de ani a mai declarat că imediat a numărat suma de bani înmânată de acea persoană şi a constatat că i-a returnat doar suma de 900 lei.           

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii  infracţiunii de „înşelăciune”.

În aceste zile poliţiştii de prevenire şi cei din structurile operative fac front comun împotriva înşelăciunilor, acţionând atât pentru informarea şi responsabilizarea cetăţenilor cât şi pentru identificarea şi sancţionarea celor care nu respectă legislaţia privind schimbul de valută.

Zilnic, poliţiştii se deplasează în zonele comerciale şi în zona caselor de schimb valutar discutând cu cetăţenii şi informându-i cu privire la situaţiile de risc victimal.

 Pentru că astfel de infractori acţionează în apropierea unităţilor bancare şi de schimb valutar, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu accepte astfel de propuneri, mai ales că sunt ilegale. Recomandăm, în scopul prevenirii victimizării cetățenilor, ca astfel de tranzacţii să se efectueze doar la bănci și casele de schimb valutare. Nu cumpărați valuta de la persoane neautorizate, aceasta poate fi falsă! Acest gen de infractori acționează la câțiva metri de un birou de schimb valutar și ar fi păcat ca sucevenii să cadă victime doar pentru un potenţial câștig nesemnificativ.

Atenție la metoda “șmen” şi dacă totuşi cineva consimte să participle la o ilegalitate, când primiți suma solicitată numărați cu atenție bancnotele și nu mai întoarceți banii spre renumărare! În caz de suspiciune, sunaţi imediat la 112 şi reţineţi semnalmentele pentru a le comunica poliţiştilor.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *