”Sunt dezgustat!”, prima reacție a primarului de Putna, Gheorghe Coroamă, după ce plantația de cireși de la intrarea în comună a fost iarăși vandalizată. Peste 20 de puieți au fost smulși de ieri până azi

Lipsa de respect pentru muncă, lipsa de respect pentru bunurile pe care le avem în jur, lipsa de respect pentru natură, lipsa de respect pentru oamenii din preajmă este perfect oglindită în două cuvinte ale primarului comunei Putna, Gheorghe Coroamă: ”Sunt dezgustat”. 

În noaptea de joi spre vineri, 11-12 aprilie a.c., cel puțin 20 de puieți de cireși au fost smulși din proaspăta plantație de pe marginea drumului DN2 H, la intrarea în comuna Putna. Primarul Coroamă, care anunțase anterior că la primul act de vandalism, când au fost smulși 11 dintre cei 150 ce cireși proaspăt plantați, au fost surprinși făptuitorii, trei țigănei care au abandonat copăceii și au luat-o la sănătoasa și n-au fost prinși. Micii cireși au fost replantați. Nu a durat mult și au fost dezrădăcinați alți cinci puieți, care au fost de asemenea replantați.  După o zi sau două, au urmat alți trei. Astă noapte, acțiunea s-a produs la un nivel mai înalt. Unii spun că 20 de cireși plantați în această primăvară au fost smulși, alții vorbesc despre 30 de puieți altoiți. Oricâți ar fi, de la unu la un milion,  actul în sine produce dezgust.

Primarul Gheorghe Coroamă anunța acum două – trei săptămâni că trei indivizi, probabili minori și aparținând comunității de romi din zona denumită ”Mal”, au fost surprinși de un angajat al Primăriei, pe când smulgeau cireșii plantați la începutul lunii trecute. Omul a fugit după ei dar nu i-a putut prinde, a recuperat însă puieții care au fost replantați. După alte câteva zile, alți cinci copăcei au fost smulși din vetrele săpate de oameni bine intenționați, care doreau să se reia istoria cireșilor altoiți, fără gard, de pe drumul spre Putna, măcar peste 20-30 de ani, după ce cireșii bătrâni au fost tăiați, la comanda Direcției Regionale Drumuri și Poduri Iași.  Au fost replantați și aceștia.

Acțiunea principală de distrugere a acestei inițiative cetățenești, realizată cu sprijinul firmei care a defrișat vechii cireși și a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, entități responsabile și cumva cu musca pe căciulă, cu voluntari dintre cei mai diverși – de la asociații nonguvernamentale la partide politice, muncitori de la primărie și lucrători ai Ocolului Silvic din Putna, vine dintr-o zonă a civilizației românești, sucevene, bucovinene pentru care nu găsim alt termen decât cel folosit de primarul Gheorghe Coroamă: dezgust.

El a spus că dat o dispoziție pentru lucrătorii care au în atribuții activități de pază în comuna Putna să păzească și cireșii plantați la intrarea în localitate. Îi va lua la întrebări și va afla dacă au păzit cum se cuvine zona. Mai ales că, astăzi în drum spre Suceava, a constatat că într-adevăr, lipsesc mulți dintre cireșii plantați, neapucând să facă o numărătoare a acestora.

Please follow and like us:

One thought on “”Sunt dezgustat!”, prima reacție a primarului de Putna, Gheorghe Coroamă, după ce plantația de cireși de la intrarea în comună a fost iarăși vandalizată. Peste 20 de puieți au fost smulși de ieri până azi

  • 13 aprilie 2019 la 6:59
    Permalink

    Pai este simplu: cine i-a taiat ar trebui obligat sa-i păzeasca pe cei replantati pana cand acestia ajung pe rod. De ce nu imbratiseaza primarul ideea asta? Poate ca putnenii ar trebui sa-l intrebe asta. Personal am părerea ca primarul si tăietorii au aceeasi relație cu ciresii – adica ma doare undeva de ciresii vostri.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *