Editoriale

Suntem mai la nord de Paralela 45, pe cine încurcăm?

Unul dintre cei mai serioși jurnaliști de investigație din România, Virgil Burlă, plecat la București de la Vicovu de Sus, județul Suceava și demisionar de la selectul post de televiziune DIGI 24, din motive pe care dânsul le-a explicat într-un alt context, a transmis mai departe un articol asumat de postul Radio Top din Suceava. Unul dintre primele, dacă nu chiar primul post de radio privat local de după 1989.

Despre ce este vorba? Un om de afaceri tânăr din județul Suceava pe nume Ștefan Mandachi, a organizat zilele trecute o conferință de presă în care a anunțat că a construit într-o singură zi, un metru de autostradă, cu 17 muncitori și câteva utilaje, cheltuind 4500 de euro. S-a hărățit și a spus că acest metru de autostradă va fi inaugurat pe data de 15 martie, ora 15.00 iar toată activitatea lanțului de magazine ”Spartan” pe care o administrează se va întrerupe vineri 15 martie 2019, timp de 15 minute, tot de la ora 15.00.

N-o fi mare pagubă pentru afacere pentru că e înainte week-end, e și în Postul Mare. Un apel în acest sens a fost transmis de Ștefan Mandachi în spațiul public, să facă un gest asemănător, de a întrerupe activitatea vreme de 15 minute, toți agenții economici care consideră că este prioritară o autostradă care să treacă prin județele Moldovei. Mandachi a  precizat că nu e protest, ci manifest. Pentru că toată lumea a privit cum i-a convenit atitudinea omului de afaceri sucevean, mă înscriu și eu la cuvânt, vorba ceea: ”Să vorbească și Ion că și el îi om”.

Și dacă este așa cum spun unii, că ar fi promovare a propriilor afaceri, pe cine încurcă Ștefan Mandachi? Afacerile din Suceava nu pot fi promovate inteligent? Oamenii de afaceri din Suceava nu au dreptul să miște în front? Inteligența românilor se taie brusc de paralela 45? Pentru cei interesați, această cifră este o coordonată geografică, latitudine mai precis, care împarte în două emisfera nordică și trece prin Ploiești. Așadar, la nord este Moldova, Ardealul și cu voia dumneavoastră, ultimele pe listă, Bucovina și Maramureșul, la sud este Muntenia, Oltenia și Dobrogea.

Ce a făcut, cum a făcut, a făcut cu banii proprii Ștefan Mandachi, nu cu tapări ale bugetului public.

Primarul Sucevei Ion Lungu,  care nu dorește să fie cel mai prompt comentator al situației de fapt din România, spune că, comunitatea pe care o reprezintă este în mod vădit afectată de atitudinea celor de mai la sudul paralelei 45, care își închipuie că lumea se termină cu piscurile impresionante din munții nordici Bușteni, Parâng, Retezat, Godeanu iar peisajul preferat și călduț unde pot fi folosiți ochelarii de soare, slipii și bikinii este pe undeva prin Mediterana ori Caraibe, dacă nu în zona musonică a Asiei de Sud Est. Ei ratează anual ocaziile de a se uita și în spate, de acolo de unde vine crivățul.

Paralela 45 este la mijlocul distanței dintre Ecuator și Polul Nord. Jumătate din Europa se află înspre partea nordică a acestei paralele planetare, care acum pare să rupă în două, ca un bisturiu, România.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *