„Super Luna sângerie a lupului”, eclipsa vizibilă luni dimineaţă în România

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi, potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Capitală, va fi vizibilă şi în România.

Luna și Pământul se vor alinia, iar acest lucru va crea o umbră pe suprafața Lunii, ceea ce va face ca aceasta să aibă nuanțe de la portocaliu la cărămiziu. De aceea, această eclipsă de Lună se mai numește și “Luna Sângerie”.

În noaptea de 20 spre 21 ianuarie, Luna va ajunge foarte aproape de Pământ, acest lucru făcând-o să pară chiar și de 15 ori mai mare.

”Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei.

Totalitatea începe la ora 06.41 şi are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont. Pentru ţara noastră, Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în est şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului, conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

În România, următoarea şi singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta şi care va fi parţială va avea loc pe 16 iulie. (Sursa informații: stirileprotv.ro, Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *