Sute de artificii confiscate în Bazarul din Suceava. Atenție la materialele pirotehnice!

Întrucât majoritatea incidentelor generate de materialele pirotehnice se petrec în perioada Sărbătorilor de Iarnă, având în vedere riscurile sporite la care sunt expuși în special copiii ca urmare a utilizării unor astfel de materiale, polițiștii acționează permanent pentru identificarea la timp a celor care nu respectă legislația și pun în pericol sănătatea celor mici.

Și în cursul zilei de ieri, polițiștii au efectuat controale în mai multe piețe de pe raza județului și au confiscat articole pirotehnice, întocmid dosare penale celor care nu au respectat legislația specifică.

La 27.12.2019, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava au surprins în flagrant în Centrul Comercial „Bazar” din municipiul Suceava, o localnică de 54 de ani care oferea spre vânzare, fără a fi autorizată, 109 articole pirotehnice din clase diferite.

Articolele pirotehnice în valoare de circa 300 lei şi o greutate de aproximativ 5 kg au fost confiscate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, ce va fi soluționat procedural.

Tot ieri, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava au surprins în flagrant în Centrul Comercial „Bazar” din municipiul Suceava, un localnic de 48 de ani care oferea spre vânzare, fără a fi autorizat, 213 articole pirotehnice din clase diferite.

Articolele pirotehnice în valoare de circa 500 lei şi o greutate de aproximativ 10 kg au fost confiscate de polițiști în vederea continuării cercetărilor.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, ce va fi soluționat procedural.

Poliția face următoarele precizări:

Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice  au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”.

Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, daca nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician  autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor  pirotehnice din categoria 1 si P1 , ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a  sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii  unor venituri  facile prin care se eludează  legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri, poliţia suceveană doreşte implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea  organelor de poliţie a  faptelor ce pot constitui  ilegalităţi la regimul  articolelor pirotehnice.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.