Actualitate

Sute de fișe medicale semnate în alb pentru obținerea permisului de conducere, la un cabinet medical din Suceava. Anchetă a procurorilor și polițiștilor suceveni

Presiunea pe care doritorii de obținere rapidă a permiselor de conducere auto o pun pe sistemul de examinare nu a fost în niciun fel stopată de anchetele soldate cu anchete, arestări, procese în care ofițeri ai Serviciului de Permise Auto Suceava sunt implicați.

Faptul că banul este ochiul dracului, funcționează se pare și la un alt nivel. De această dată este vorba despre cabinetele medicale acreditate la care aspiranții la statutul de șofer trebuie să dea primul examen: dacă au sau nu abilitățile fizice și, de ce nu, psihice, necesare pentru a conduce un automobil pe drumurile publice.

La unul dintre aceste ”cabinete medicale” din municipiul Suceava, acreditat să efectueze examinarea candidaților la șoferie, anchetatorii au descoperit o afacere ilegală cu fișe medicale care erau furnizate solicitaților – pacienți veniți să fie examinați pentru a se stabili dacă sunt sau nu capabili să devină șoferi, semnate în alb.

Prezentăm în cele ce urmează comunicatul de presă transmis de IPJ Suceava, pe acest subiect:

 ”La data de 10.07.2023, polițiștii din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalitătii Economice – Compartimentul de Investigare a Criminalității la Regimul Fondurilor Publice și a Corupției, efectuând cercetări în cadrul unui dosar penal sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la imobilul unde își desfășoară activitatea o societate comercială care are ca obiect de activitate eliberarea de fișe medicale necesare obținerii/preschimbării permisului de conducere.

Cu ocazia efectuării percheziției domiciliare, au fost identificare și ridicate, în original, mai multe înscrisuri, care pot servi ca mijoace de probă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, respectiv 295 de fișe medicale parafate și semnate în alb de medici, registrele cuprinzând pacienții care s-au prezentat la clinică și cărora li s-au eliberat fișe medicale, parafe ale medicilor angajați, precum și 427 de fișe medicale ale unor persoane completate și semnate, respectiv alte înscrisuri necesare soluționării cauzei (contracte individuale de muncă ale medicilor implicați, fișe de post aferente).

 

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Compartimentul  de  Investigare  a  Criminalităţii  la   Regimul   Fondurilor  Publice  şi  a Corupţiei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”fals în înscrisuri sub semnătură privată”  faptă prev. și ped. de art. 322 alin.(1) Cod Penal, existând suspiciuni privind autenticitatea și veridicitatea aspectelor consemnate în fișele medicale eliberate, în sensul că verificările medicale consemnate ca urmare a consultului medical al pacienților nu au fost/nu sunt efectuate în mod real de către medicii care prestează activitate în cadrul acestei unități.

Din cercetările efectuate, a rezultat faptul că persoanele care se prezentau în vederea eliberării fișelor medicale necesare obținerii/preschimbării permisului de conducere au fost consultate doar oftalmologic și nu au fost consultate de niciun medic aferent specializărilor menționate în fișele medicale întocmite și eliberate. De asemenea, a rezultat faptul că după controlul oftalmologic efectuat persoanelor în cauză, acestea așteaptau aproximativ 10 minute, după care le erau înmânate fișele medicale la recepție.

Având în vedere cele constatate și rapiditatea cu care sunt întocmite aceste fișe medicale, numărul mare de persoane cărora li s-au eliberat fișe medicale și din analiza acestora (ce prezintă scrisuri diferite la rubrica data examinării/afecțiuni depistate/concluzii însă similitudini în aceea ce privește parafa și semnătura medicilor) au rezultat suspiciuni rezonabile că la sediul unității s-ar fi putut găsi fișe medicale parafate în alb, mențiunile de pe fișă fiind consemnate cu ocazia prezentării pacientului.

În cauză urmează a fi administrate și alte mijloace de probă pentru probarea întregii activități infracționale, cercetările fiind continuate de către polițiștii din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalitătii Economice – Compartimentul de Investigare a Criminalității la Regimul Fondurilor Publice și a Corupției, sub supraveghera procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *