Mopan Suceava
Actualitate

TAF folosit la tăieri ilegale de arbori, indisponibilizat de polițiști. Lemn în valoare de peste 15.000 de lei confiscat în mai multe acțiuni ale Poliției

Polițiștii suceveni au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și verificările în fondul forestier, fiind indisponibilizat un TAF- Utiliaj tip Volă  utilizat la exploatarea și tăierea ilegală de material lemnos.

Au fost aplicate amenzi și au fost confiscați peste 30 metri cubi de cherestea și material lemos în valoare de cca. 15.000 lei.

 

La data de 08.02.2024, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au obținut o informație cu privire la faptul că în fondul forestier al Ocolul Silvic Marginea, o persoană care a tăiat și sustras doi arbori.

În urma deplasării cu operativitate la fața locului și a cercetărilor efectuate a rezultat că în fondul forestier, în parcela U.A, 72 A, U.P. II Bercheza, pe raza comunei Sucevița, un bărbat a tăiat și sustras doi arbori, aceștia fiind transportați cu un utilaj de manipulare a lemnului, într-o căruță, care se afla la fața locului.

S-a procedat la legitimarea persoanei în cauză, rezultând că acesta este un bărbat domiciliat în comuna Vatra Moldoviței, sat. Ciumârna. Acesta  se afla lângă o căruță care era încărcată cu bușteni specia rășinoase, el menționând că materialul lemnos provine de la doi arbori din specia rășinoase, pe care anterior i-a tăiat și ulterior i-a transportat.

În proximitatea acestei căruțe a fost identificat un motofierăstrău, două topoare, un lanț metalic, o canistră din plastic și o centură de fixare a mărfii.

Cu privire la aceste bunuri, bărbatul a declarat că îi aparțin și că acestea au fost utilizate la tăierea, cioplirea, respectiv la manipularea materialelor lemnoase.

Tot în zonă a fost identificat și un utilaj de tip volă, ce avea în cupă șase bucăți de lemn, cu o lungime de 40 cm, bărbatul menționând că acestea fac parte din arborii pe care anterior i-a tăiat.

Ca urmare a inventarierii masei lemnoase s-a constatat că cei doi arbori au împreună un volum total de 3.518 mc și au o valoare de 2.090 lei, depășind de 10.7 ori prețul unui mc de masă lemnoasă pe picior la data săvârșirii faptei.

Întreaga masă lemnoasă a confiscată și a fost predată în custodie  Ocolului Silvic Marginea – Direcția Silvică Suceava.

Polițiștii au dispus ca bunurile folosite la săvârșirea faptelor respectiv utilajul de tip volă, atelajul hipo, motofierăstrăul, cele două topoare, centura de fixare a mărfii și o canistra de aproximativ 10 l de benzină, să fie ridicate  pe bază de ordonanță, deoarece constituie probe în procesul penal.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de “tăiere ilegală de arbori”, și  “furt de arbori”.

 

Tot la data de 08.02.2024, ora 13:30, patrula din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, desfășurând activități în cadrul acțiunii dispuse de către IPJ Suceava, pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, a oprit pentru control pe DN 17A de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din orașul Cajvana, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale vehiculului.

Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia rășinoase, esență molid, fără a deține documente specifice de transport.

Autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a procedat la inventarierea masei lemnoase.

S-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 5,12 mc lemn de foc specia rășinoase, esență molid în valoare de 880 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional și  s-a dispus confiscarea cantității de 5,12 mc lemn de foc specia rășinoase, esență molid, în valoare de 880 lei, care a fost predat în custodia Ocolului Silvic Marginea.

 

În aceeași zi, la ora 07:00, patrula din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe str. Industrială din comuna Marginea, autoutilitara condusă de către un bărbat din com. Voitinel, care a prezentat pentru control documentele și cele ale vehiculului.

Cu ocazia controlului efectuat s-a constatat faptul că susnumitul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn rotund buștean gater, fără a deține documente specifice de transport.

Autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 5,37 mc lemn rotund buștean gater în valoare de 2.556 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional și s-a dispus confiscarea cantității de 5,37 mc lemn rotund buștean gater cât și la predarea acesteia în custodia Ocolului Silvic Marginea.

 

La 07.02.2024, orele 15.50, polițiștii au oprit pentru control pe DN 2E pe raza orașului Vicovu de Sus, loc. Bivolărie, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Putna, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale vehiculului.

S-a constatat că mașina încărcată cu materiale lemnoase. Șoferul  a prezentat pe dispozitivul mobil un aviz de însoțire, pentru cantitatea de 6,24 mc lemn de foc specia rășinoase.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la volumul materialelor lemnoase cât și la modalitatea de inventariere efectuată de către emitentul avizului, s-a procedat la conducerea autoutilitarei la Depozitul de confiscări APL Putna, de pe raza Ocolului Silvic Putna, în vederea inventarierii de către personalul silvic.

În urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 3,26 mc lemn rotund bușteni pentru gater specia molid, în condițiile în care emitentul avizului a efectuat un cubaj tehnic la inventariere, deși conform prevederilor legale avea obligația de a inventaria fiecare bucată de material lemnos în parte, astfel constatându-se că materialele lemnoase în cauză nu au proveniență legală. Totodată, emitentul avizului a încris în aviz cantitatea de 6,24 mc lemn de foc specia rășinoase, însă cu ocazia inventarierii a rezultat că această cantitate nu există încărcată în mijlocul de transport.

S-a procedat la confiscarea fizică și predarea în custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Putna, a cantității de 3,26 mc lemn rotund bușteni gater specia molid, în valoare de 1.505 lei, precum și confiscarea valorică a cantității de 6,24 mc lemn de foc rășinoase, în valoare de 1.073 lei. Șoferul a fost sancționat contravențional.

 

La data de 08.02.2024, orele 08.20, echipajul de poliție din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, fiind în exercitarea atribuțiunilor de serviciu pe Drumul Județan 175, pe raza com. Fundu Moldovei, sat Botuș, a oprit pentru control autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Mănăstrirea Humorului, care transporta material lemnos – cherestea tivită.

Fiind interogată baza de date SUMAL 2.0, a reieșit că pentru autoutilitară și încărcătura de cherestea nu a fost emis aviz electronic de însoțire.

S-a procedat la conducerea autoutilitarei la Ocolul Silvic Breaza, unde după inventarierea materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 4,40  mc cherestea tivită nedimensionată, în valoare de 3.942 lei care a fost confiscată și dată în custodia unui lucrător silvic.

Șoferul a fost sancționat contravențional și s-a confiscat cantitatea de 4,40 mc. cherestea tivită.

 

La data de  08.02.2024, ora 12:30, patrula din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Adâncata, care executa serviciul de patrulare pe DN29A pe raza localității Zvoriștea, a oprit o autoutilitară care transporta material lemnos.

Șoferul era un bărbat domiciliat în localitatea Frătăuții Noi, acesta înmânând o fotocopie a certificatului de înmatriculare și polița RCA valabilă, precizând faptul că nu deține asupra sa permisul de conducere și actul de identitate.

El a recunoscut că nu deține documentele legale de proveniență și transport. Lucrătorii de poliție au procedat la verificarea autoutilitarei în SUMAL 2.0 constatând că nu au fost emise documente legale de proveniență și transport. Transportul de lemn a fost condus la sediul Ocolului Silvic Adâncata unde șoferul a fost sancționat contravențional, dispunându-se în același timp confiscarea cantității de 2,94 mc cherestea rășinoase) în valoare de 2.719 lei.

 

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other