Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

Tăieri ilegale, europarlamentari veniți în vizită, infringementul, activiștii de mediu și Bucovina, în variantă bască

De la început trebuie să precizez că acesta nu este un articol de informare, nu este nicio relatare de la fața locului, nicio analiză, niciun reportaj.

Este pur și simplu o suită de păreri pe care cititorul le va lua sau nu în seamă, după cum crede de cuviință.

A fost o convocare pentru astăzi dimineață, într-o sală de evenimente a unui foarte titrat hotel sucevean din partea cuiva care a anunțat că o echipă de europarlamentari din comisia pentru petiții au vizitat România pentru a vedea la fața locului cum stă treaba cu urșii și, mai ales pentru județul Suceava, cum arată în teren tăierile ilegale de arbori. Conduși de activistul de mediu Tiberiu Boșutar și de colegii săi, ei au  ajuns până la Brodina, unde au constatat că într-o partidă unde au fost aprobate tăieri de arbori, unde s-au tăiat în plus încă 72 de copaci.

De fapt, aceste tăieri ilegale au fost identificate acum mai bine de un an de pădurarii de la Ocolul Silvic Brodina iar constatările au fost transmise organelor de cercetare penală. Procurorii de la Parchetul de pe lângă judecătoria Rădăuți cercetează cazul.

Aceasta a fost de altfel singura vizită a europarlamentarilor din Estonia, Spania, Bulgaria, dar și din România, pentru documentare, înainte de a convoca o conferință de presă.

Cu certitudine, vizitatorii de la Bruxelles nu s-au așteptat la un așa mare interes din partea presei sucevene pentru temele pe care trebuiau să le rezolve, cu care ei au venit țintiți la parchetul din Brodina  ori pe unde or mai fi fost ei în cele patru zile petrecute prin România, astfel că au considerat că un microfon pentru 30 de jurnaliști este mai mult decât suficient.

De altfel, ziariștii români nici nu au fost invitați să îi însoțească pe teren, o explicație jenantă a delegației europene fiind că aceștia nu și-au manifestat interesul. Cum să-ți manifești interesul pentru un eveniment despre care nu știi că se petrece? Dar asta este doar una dintre probleme.

Doamna Yana Toom, europarlamentar din Estonia, șefă a delegației, și-a exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea că jurnaliștii nu vorbesc la microfon,  pentru ca cineva să asigure traducerea. De ce s-a întâmplat asta? Am explicat deja: un singur microfon pentru o mulțime de voci curioase.

Doamna  Maite Pagazaurtundua, euro-deputat din Țara Bascilor – Spania, a explicat că numele ei în limba bască înseamnă ”Bucovina”, a evocat cu lirism frumusețile zonelor din România pe care le-a vizitat dar a ținut să spună că în Țara Bascilor nu sunt tăieri ilegale de arbori. Este drept, zicem noi, acolo nici nu sunt foarte mulți copaci. Plusând, sensibila euro-parlamentară iberică a arătat  că a văzut cum copaci de 300 de ani au fost tăiați ilegal la Brodina. Doar că brazii și molizii din codrii noștri pe la 130-140 de ani putrezesc în picioare, dacă nu i-au doborât furtunile.

Doamna Yana Toom, a explicat  că cele văzute în România, informațiile și impresiile, vor fi analizate obiectiv la Bruxelles, și mai apoi se va redacta un raport al Comisiei de Petiții din Parlamentul European, care va fi folosit ulterior.

Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR, care face parte din Comisia de Mediu a deliberativului european a avertizat că toate constatările vor putea aduce  României  intrarea în procedura de infringement, ceea ce va însemna pierderea unor importante fonduri ce ar putea fi alocate României din bugetul european.

Și mai entuziasmat de această perspectivă  (a infringementului pentru România) s-a dovedit a fi Vlad Gheorghe, europarlamentar român USR, care a acordat toată încrederea celor care i-au invitat în inspecție (activiștii de mediu din județ), el explicând că totul a plecat de la faptul că unii dintre aceștia au fost agresați.

Colegul de breaslă Alexandru Covașă a pus pe masa  europarlamentarilor care au organizat conferința de presă poze relevante cu depozitul de lemne din curtea activistului Tiberiu Boșutar.

Alți colegi au întrebat dacă europarlamentarii veniți în inspecție au cunoștință de faptul că o serie de astfel de activiști de mediu locali sunt anchetați penal pentru infracțiuni grave, unii condamnați.

S-a mai pus și întrebarea dacă o singură vizită într-o locație indicată de acești activiști de mediu, semnatari ai petiției în urma căreia echipa de la Bruxelles a venit în România, este relevantă.

Au fost și alte întrebări bune, la care s-au oferit răspunsuri evazive mai lungi sau mai scurte, au fost și alte multe întrebări care nu au   putut fi adresate, din motive de microfon unic, dar și pentru că doamna europarlamentar din Letonia, Yana Toom, grăbită fiind, a limitat timpul alocat acestei minunate conferințe de presă.

Nimeni nu se așteaptă ca acești bravi europarlamentari, când vor ajunge în birourile lor din capitala europeană să redacteze un raport favorabil, după vizita lor în frumoasa Bucovină.

Iar activiștii de mediu suceveni abia așteaptă să se bucure că, datorită lor, în sfârșit, România a intrat în procedură de infringement, pe linie de mediu.

Părerea mea.

(Neculai ROȘCA)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other