Mopan Suceava
Evenimente

Tânăr de 19 ani băgat în arest, după o urmărire de cca 3 km prin Câmpulung Moldovenesc. Teribilistul conducea, fără permis, o motocicletă neînmatriculată

Vineri după amiază,10.05.2024, la ora 17:16, polițiștii din cadrul Poliției Mun. Câmpulung Moldovenesc, efectuând activități de control și supraveghere a traficului rutier pe raza municipiului, au efectuat semnal regulamentar de oprire, unei motociclete, care circula din direcția Vatra Dornei spre Suceava, moment în care conducătorul motocicletei nu a oprit și ulterior a demarat puternic, continuându-și deplasarea și încercând să se sustragă de la control.

S-a procedat la urmărirea motocicletei pe o distanță de mai mulți km, pe str. Calea Bucovinei, urmărindu-se însă în permanență să nu se pună în pericol viața motociclistului, având în vedere riscurile asociate unui eventual derapaj.

La ieșirea din municipiul C-lung Moldovenesc, într-o porțiune în care drumul se îngustează s-a reușit blocarea și oprirea în condiții de siguranță a conducătorului motocicletei și imobilizarea acestuia.

S-a procedat la efectuarea de verificări, ocazie cu care persoana care s-a sustras controlului a fost identificată ca fiind un tânăr de 19 ani, cu domiciliul în com. Vama, jud. Suceava.

În continuare a fost utilizată aplicația EDAC, aceasta furnizând că șoferul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar  pentru motocicletă aplicația a furnizat că nu este înregistrată sau înmatriculată.

Având în vedere aspectele constatate conducătorul motocicletei, a fost supus testării cu aparatele etilotest și drugtest rezultatele fiind negative.

Prin Ordonanţa din data de 10.05.2024, organele de poliţie judiciară au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de tânărul 19 ani, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevazută și pedepsită de art.335 alin. 1 din Codul penal şi punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prevazută și pedepsită de art. 334 alin. 1 din Codul penal.

Polițiștii au dispus reţinerea tânărului de 19 ani pe o durată de 24 ore, acesta fiind depus la Centrul de reţinere şi arestare preventivă al I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc cu propunere legală.

Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru regulile de circlație încălcate de către acesta cu ocazia urmăririi în trafic, cu amenzi în valoare de 1.320 lei.

Polițiștii atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.

Polițiștii reiterează un apel către toți participanții la trafic, în special către cei predispuși la încălcarea legislației: Respectați legea! Nu vă puneți în pericol sănătatea, viața și libertatea!

Oprirea şi controlul vehiculelor sunt activităţile care au drept scop verificarea atentă a acestora (inclusiv a portbagajului), a documentelor conducătorului de vehicul şi, după caz, a pasagerilor, bagajelor ori a legalităţii transporturilor de bunuri sau persoane.

Poliţiştii rutieri pot să efectueze oprirea şi controlul asupra oricărui vehicul aflat în zona de competenţă, precum şi pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice.

Oprirea vehiculelor în trafic se realizează prin executarea semnalelor regulamentare, prevăzute de lege, de către poliţistul rutier sau cu aviz de desfășurare a activităților pe linie rutieră.

Oprirea şi controlul unui vehicul se execută de către poliţistul rutier în următoarele cazuri:

 • când se constată încălcări ale normelor rutiere;
 • în situaţia în care există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
 • când descrierea corespunde unei persoane căutate potrivit legii;
 • când deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
 • pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
 • în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.

ATENȚIE!

Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile acestuia.

Moduri de oprire

În funcţie de comportamentul şi reacţia conducătorului vehiculului faţă de semnalul de oprire al poliţistului rutier:

 1. a) oprirea prin conformare la semnalul poliţistului rutier, când conducătorul
  vehiculului opreşte la semnalul acestuia;
 2. b) oprire forţată, când:
  • conducătorul vehiculului aflat în mers, căruia i-a fost efectuat semnalul de oprire, refuză să oprească şi îşi continuă deplasarea determinând urmărirea sa de către echipajul poliţiei;
  • vehiculul este oprit, iar conducătorul, care nu se află în interiorul acestuia, revine cu intenţia de a-l pune în mişcare, ignorând dispoziţiile poliţistului;
  • poliţiştii sunt informaţi, prin diferite mijloace de comunicare, despre un conducător de vehicul, suspect în trafic, pretabil a nu se supune controlului;
  • conducătorul vehiculului opreşte iniţial la semnalul poliţistului rutier, iar în timpul controlului pleacă, nerespectând indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.

Din păcate, se înregistrează în continuare situații în care conducătorii auto dau dovadă de iresponsabilitate neoprind la semnalele regulamentare ale polițiștilor și punând în pericol siguranța rutieră, propria viața precum și pe cea a celorlați participanți la trafic.

Și în cursul zilei precedente, polițiștii au fost din nou nevoiți să urmărească un motociclist fără permis care nu au oprit la semnalul regulamentar, fiind necesare blocări în trafic, imobilizări și încătușări, ulterior dispunându-se și reținerea în arest a tânărului pentru 24 de ore.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *