Tânărul de 21 de ani împușcat de polițiști la Moldovița a murit în spital. Polițiștii vorbeau în context despre ”protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața”

Tânărul de 21 de ani din Vatra Moldoviței, împușcat de polițiști în seara zilei de sâmbătă, 7 ianuarie 2023, pe când se afla într-un automobil aflat în urmărire, a murit astăzi, la Spitalul Județean Suceava.

” Persoana împușcată de poliție în cursul nopții de sâmbătă a ajuns la UPU conștient, dar pe parcursul investigațiilor starea acestuia s-a degradat și a fost necesară o intervenție chirurgicală de urgență. Prognosticul era din start rezervat. Din păcate, în ciuda eforturilor medicilor, pacientul împușcat a decedat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Informația despre evenimentul care a dus la împușcarea tânărului, a fost prezentată în presă, în forma descrisă de Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, acum două zile:

Pe  raza localității Moldovița, în jurul orei 22.40, polițiștii au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism de teren înmatriculat in străinătate, cu volanul pe dreapta.

Șoferul nu a respectat semnalul și și-a continuat deplasarea, mărind viteza iar polițiștii au plecat in urmărirea autovehiculului. Urmărirea s-a efectuat cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, pe drumul județean din localitate, șoferul fiind somat prin sistemul acustic. La un moment dat, autovehiculul de teren a virat și a pătruns pe un drum forestier greu accesibil și accidentat, polițiștii continuând urmărirea cu dificultate, dar somând în continuare conducătorul auto, prin amplificatorul autospecialei pentru a opri, în caz contrar urmând a fi folosit armamentul din dotare.

Șoferul urmărit nu s-a supus somațiilor legale, iar unul dintre polițiștii din echipaj a executat două focuri de averisment în plan vertical și apoi a tras spre autovehicul, ulterior urmărirea fiind întreruptă deoarece drumul forestier era unul accidentat si nu putea fi parcurs cu autospeciala de poliție, iar autoturismul de teren avea un avantaj tehnic superior în aceste condiții.

La câteva minute de la acest eveniment, s-a primit un apel 112 de la o persoană anonimă prin care se sesiza că un tânăr este rănit, prezentând o plagă împușcată în zona spatelui.

Polițiștii au reușit să ajungă în  forestieră izolată, fiind solicitată și prezența unei ambulanțe.

S-a stabilit că persoana împușcată este un tânăr de 21 de ani din comuna Vatra Moldoviței, care se afla in autovehiculul urmărit anterior de polițiști.  Acesta prezenta o plagă prin împușcare, fiind conștient și cooperant din punct de vedere medical, însă reticent în ceea ce privește oferirea unor date cu privire la șoferul vehiculului. De asemenea, bărbatul prezenta hană alcoolică.

În zonă au fost identificat și vehiculul urmărit, împotmolit într-un șanț. De asemenea, au fost identificați alți doi tineri, ambii de 21 ani, niciunul din aceștia necolaborând cu polițiștii în vederea clarificării situației (toți se aflau sub influența alcoolului, nu au dorit să comunice cine se afla la volan și nici motivul neopririi). De asemenea, în vehicul au fost identificate mai multe sticle de alcool.

Victima a fost transportată de către polițiști și personal medical până la ambulanță, conștientă, fiind transportată la unitate medicală pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

Cauza a fost prezentată unității de parchet competente ce a delegat sarcini de cercetare polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, fiind înregistrat dosar penal pentru clarificarea tuturor aspectelor, urmând a se dispune procedural.

În mod cu totul nepotrivit, privind retrospectiv, comunicatul de presă transmis de IPJ Suceava după eveniment, cu o sumedenie de recomandări pentru șoferi, conține și o frază care ar trebui să le râmână întipărită în minte chiar lucrătorilor din această entitate, aflată ”în slujba cetățenilor”:

”Polițiștii atrag încă o dată atenția asupra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.”

În ce măsură oare tinerii ieșiți la distracție sâmbătă seara, chiar dacă s-au cherchelit nițel și mai apoi s-au urcat în mașină trebuie împușcați, este o întrebare la care trebuie să ofere un răspuns polițiștii din Moldovița dar și superiorii lor de la Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *