Cultural

Taraful Florin Mucea, continuator al culturii folclorice desăvârșită de rapsodul Vasile Mucea, la Bilca, maraton al spectacolelor de sărbători

Florin Mucea, artistul popular care a înființat taraful ce îi poartă numele, unde instrumentist de bază este Vasile Mucea Junior, cel dintâi fiu, cel de-al doilea nepot al regretatului rapsod Vasile Mucea, plecat dintre noi prea devreme, duce mai departe moștenirea familiei. Fiind tineri, și tatăl și fiul, au cerut îngăduință și au primit încredere în forțele proprii, alături de ceilalți membri ai tarafului și au purces încă dinainte de Crăciun având timp să respire abia după Bobotează.

”A fost un adevărat maraton muzical, plin de evenimente publice și private care a continuat și după Anul Nou până de Bobotează .Toți cei pentru care am susținut evenimentele private provin din diasporă, sunt tineri care au plecat departe de casă în speranța unui trai mai bun. Sunt familii tinere care au ținut să își încreștineze copiii acasă, la biserica din satul unde s-au născut și au crescut.  Unii dintre ei au așteptat chiar 5 – 6 luni ca să organizeze acest eveniment alături de cei dragi din țară. Asta ne-a bucurat foarte mult pentru că nu au uitat de unde au plecat, nu au uitat muzica și tradițiile noastre bucovinene.  La o cumătrie în Gălănești micuța proaspăt botezată la biserica din sat a fost îmbrăcată după botez în straie naționale, cu catrință și ie. Dar câte alte multe lucruri frumoase nu s-au întâmplat și la care am fost de față în acest ”maraton” al nostru, la evenimentele de sfârșit de an unde am fost invitați”, a spus Florin Mucea, liderul tarafului de la Bilca.

Maratonul artistic al Tarafului Florin Mucea

Trecem în revistă parte dintre evenimente, prezentate de asemenea de maestrul Florin Mucea:

Ultima nuntă de bucovineni din anul 2018 la care Taraful a participat a fost una tradițională și a avut-o invitată specială pe doamna cântecului bucovinean Margareta Clipa.

”Tinerii care și-au legat destinele locuiesc și muncesc în străinătate și au dorit un crâmpei din tradițiile noastre. Margareta Clipa a răspuns cu mare drag invitației și le-a făcut o frumoasă urare de nuntă după care a umplut ringul de dans cu melodiile ei de mare succes”.

La Gălănești a avut loc, în prima zi de Crăciun, o nouă ediție a Balului Gospodarilor, care a adunat aproape 500 de invitați din toată zona Rădăuți. Manifestarea a fost una deosebită, atmosfera fiind animată de Taraful Florin Mucea și invitata specială, artista de mare talent Angelica Flutur. ”Românii din diaspora au venit cu drag la acest Bal al Gospodarilor,  care a devenit deja un brand local. Fiecare eveniment de acest gen organizat la Gălănesti este amplificat de ospitalitatea gazdelor și de colaborarea de succes dintre Angelica Flutur și Taraful Florin Mucea.

Au fost prezenți gospodari din Bilca, Voitinel, Horodnic, Marginea, Vicov, Arbore, Rădăuți, Putna, Frătăuți, fără să uităm de prezența numeroasă a celor din Gălănești și Hurjuieni.

Fiindcă era prima zi de Crăciun, la finalul programului, Angelica Flutur a interpretat o frumoasă colindă iar sala a cântat alături de domnia sa”.

”Am participat si la câteva evenimente private care s-au bucurat de prezenta Tarafului Florin Mucea, alături de invitata specială Laura Erhan și a trompetistului Dănuț Lăcătuș„

”Cum am spus, trecerea dintre ani am sărbătorit-o prin cântec și voie bună la un frumos revelion alături de aceeași minunată Angelica Flutur care s-a bucurat de o primire călduroasă din partea publicului din Fălticeni și chiar a deschis programul cu ”Bătrâneasca” lui Vasile Mucea alături de vioara mânuită cu drag de nepotul renumitului rapsod, Vasile Mucea Junior”.

Gânduri bune

”Tinerii noștri bucovineni, chiar dacă trăiesc și muncesc printre străini, nu uită nicio clipă de tradiții și obiceiuri, nu uită de cei dragi, nu uită de melodiile noastre și nu uită de biserică.

În curând avem mari proiecte de viitor pentru românii de acasă și din Diaspora alături de Angelica Flutur, Grigore Gherman, Andreea Chisăliță și alți artiști valoroși din Bucovina.

La mulți ani pentru toți cei care sunt aproape de sufletul nostru, iubesc muzica bucovineană și Taraful Florin Mucea !”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *