Taraful ”Florin Mucea”, participări excepționale la întâlniri cu românii din Diaspora, alături de nume mari ale cântecului popular din Bucovina

Primăvara acestui an a constituit pentru Taraful Florin Mucea din Bilca, prilej de noi confirmări ale talentului instrumentiștilor bucovineni coordonați de artistul Florin Mucea, fiul marelui rapsod Vasile Mucea, plecat dintre noi înainte de vreme.

Dar moștenirea culturală în familie merge mai departe. Fiul Florin și nepotul care îi poartă numele, Vasile Mucea Junior, alături de artiști talentați duc mai departe mesajul de dragoste și respect pentru folclorul acestei zone binecuvântate.

Maestrul Florin Mucea a oferit o scurtă relatare a evenimentelor culturale la care taraful condus de el a participat de la începutul primăverii, nu numai în România ci și în Marea Britanie, Italia și Belgia.

”Am fost primiți cu brațele deschise, cu aplauze și lacrimi în ochi, pentru că am dus mesajul nostru de respect, conservare și promovare a folclorului din Bucovina în comunitățile de români din cele trei țări din Europa occidentală. I-am făcut fericiți, prin spectacolele la care am participat pe 400 de români din Marea Britanie, 600 de români din Italia și peste 200 de români din Belgia, doar în acest început de primăvară. S-au bucurat de spectacolele noastre pe care le-am susținut alături de interpreți renumiți ai cântecului popular din Bucovina:  Angelica Flutur și Grigore Gherman, de la Cernăuți.”, a transmis maestrul de la Bilca.

Taraful ”Florin Mucea” a dobândit deja un bun renume, iar seniorul de-acum Florin Mucea îl are alături pe fiul său, Vasile, care poartă, cum am spus, numele bunicului său, renumit pentru inegalabilele interpretări ale vechilor melodii din Bucovina și care a plecat la ceruri, din păcate, în urmă cu 8 ani. Dar talentul său a fost moștenit iar familia Mucea de la Bilca duce mai departe stindardul păstrării tradițiilor vechi, prin noile generații.

Cântecul prin care bătrânul rapsod a introdus  în inima întregii românimi jalea ruperii din spațiul național a unuia dintre teritoriile în care s-a configurat, cu veacuri în urmă, spațiul românesc, ”Cântă cucu-n Bucovina”, impresionează și astăzi până la lacrimi, cum n-a mai putut-o face nimeni  de după Vasile Mucea,  pe românii patrioți. Vasile Mucea nepotul, dă noi valențe, prin talentata lui interpretare la vioară acestor vechi cântece bucovinene.

Taraful ”Florin Mucea” are în continuare un program încărcat. În a doua zi de Paște va participa la Balul tradițional de la Brodina, organizat de consilierul artistic al primăriei comunei, Paul Torac, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local. Elena Torac, artista de la  Brodina apreciată pentru arta încondeierii ouălor și mama lui Paul Torac, se implică de asemenea în organizarea acestui frumos eveniment. Elena Torac este descrisă de Florin Mucea ca fiind ”una dintre persoanele de excepție care, trăind într-un areal încărcat de înțelepciune ancestrală, a pătruns tainele simbolurilor oului pascal din Bucovina”. Iar fiul ei, Paul Torac este autor al culegerii ,,Ne cântă huțulii”, fiind un păstrător al obiceiurilor și tradițiilor satului huțul de odinioară”.

Invitat special al acestui eveniment  va fi talentatul interpret de muzică populară Sorin Filip,  artist recunoscut și manager al Centrului Cultural Bucovina.

Pentru ziua de 18 mai 2019, Florin Mucea a anunțat un nou eveniment muzical, dedicat Diasporei române din Torino – Italia, alături de taraful din Bilca urmând să concerteze ca invitat special talentata cântăreață din Suceava, Andreea Chisăliță, proaspătă solistă a Ansamblului Profesionist ”Ciprian Porumbescu”, câștigătoare a mai multor trofee naționale și internaționale.

”Vom susține în continuare Serile Bucovinene, organizate la Popasul Vlădichii din Rădăuți. În acest spațiu am filmat de altfel un videoclip remarcabil cu artista de suflet a bucovinenilor, Angelica Flutur, care se bucură de o frumoasă audiență pe youtoube”,  a mai arătat Florin Mucea.

În vară sunt programate alte evenimente pe agenda Tarafului din Bilca, artiștii urmând să fie alături de Angelica Flutur, Grigore Gherman, Marius Zgâianu, Alexandru Brădățan și alți importanți interpreți de muzică populară bucovineni.

Iar proiectele nu se opresc aici pentru Taraful ”Florin Mucea”. În toamnă, în luna noiembrie, acesta este invitat din nou să prezinte alături de interpreți vocali de cea mai mare valoare din spațiul bucovinean spectacole  în Anglia și Italia.

”Ne străduim ca prin ceea ce facem să confirmăm păstrarea tradițiilor din părțile noastre și să oferim bucurii celor care ne ascultă și ne îndrăgesc.  Păstrăm tradiția și pe de altă parte venim cu melodii noi  de la o întâlnire la alta”, a mai transmis artistul popular  Florin Mucea.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *