Taximetriștii suceveni și clienții lor ținuți sub papuc, mesaj pentru viceprimarul Lucian Harșovschi

S-a mai spus cu un alt prilej că acea ”castă” a taximetriștilor din municipiul Suceava conține indivizi care se cred că au devenit stăpâni pe străzile orașului, că sunt un fel de comunitate tolerată precum masonii, că sunt dumnezei în micul lor habitaclu de doi-trei metri cubi în care introduc  cu zâmbete deferente pasageri nevinovați.

S-a mai spus și că pe parbriz, direcționat către clienți, trebuie postat un cartonaș în care se arăta că o hotărâre asumată de viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, prevede că  orice cursă de Taxi fără să fie înregistrată cu aparatul de taxat, este gratuită. În multe dintre mijloacele de transport de tip taxi aceste cartonașe avertizoare  sunt deja prăbușite pe bordul mașinii și nu știe nimeni despre conținutul mesajului lor, dintre pasageri. Astfel,  șoferii de taxi au rămas  stăpâni pe habitaclul în care clienții intră și solicită o destinație oarecare. Ca peste tot în lume, șoferii sunt mai vocali decât clienții și stabilesc singuri contravaloarea transportului, plătită cu umilință și grabă de client, pentru a ieși cât mai repede  din automobil.

Într-un alt context, pentru un suceavean cunoscător al străzilor din orașul reședință de județ, se cere un tarif cu 50% mai mare decât cel plătit în mod obișnuit. Fără aparat de taxat, fără o estimare minimă a distanței parcurse. Taximetristul îi spune clientului că, dacă nu-i convine, să nu se mai urce în mașina lui.

În anumite perioade ale zilei, taximetriștii se odihnesc. Mai ales dimineața, la amiază, după amiază și seara, când sucevenilor grăbiți le arde buza să ajungă undeva. Taximetriștii sunt pe la acele ore  în pauză de mic dejun, masă de prânz, la table, ori la cafelele de la ora 5,  chiar la cină. Prin mai toate stațiile Taxi din municipiul Suceava sunt parcate  mașini de taxi fără șofer, iar dispeceratele răspund prin vocea unor domnișoare că le pare rău dar nu sunt mașini disponibile în trafic.

Toate acestea sunt lucruri deja cunoscute de  sucevenii care se bizuie pe sistemul de transport prin serviciile de taxi în municipiul reședință de județ.

La toate acestea mai introduc o temă de meditație suplimentară:

Cum se face că, pornind din stația de taxi Magazin Bucovina, trebuind să ajungă călătorul la o adresă din cartierul George Enescu, șoferul de taxi, căruia i s-a cerut să ”pună ceasul”, solicitare l-a care s-a conformat, să explice la sosire că nu are decât bani mari și îi recomandă pasagerului să meargă undeva să schimbe cei 10 lei, pentru a-i putea plăti taximetristului corect cei 7 lei cuveniți pentru cursă.  Desigur, clientul i-a lăsat  toți cei 10 lei cu promisiunea în gând că nu se va mai apropia de mașina condusă de acel taximetrist. Nu este vorba de cei trei lei. Este vorba despre niște chestii de respect față de client, chestiune de principiu, despre niște măsuri impuse de Consiliul Local care nu se respectă, despre indolență, nesimțire, aroganță, lipsă de minimă civilizație și de bun simț, dispreț pentru lege, promovate de către unii taximetriști din municipiul Suceava. Nu știm dacă sunt mulți, dar sunt suficienți.

Temă pentru domnul viceprimar Lucian Harșovschi.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *