Taximetristul trumpist din municipiul reședință de județ. Omul care le știe pe toate

Șoferul taxiului are cam 70 de ani, nu poartă mască. În automobil plutește dens  izul  tapiseriei înfundate  de mii de dosuri, pe parcursul deceniilor. Sătul să tot fac pe criticul ad-hoc, mă retrag în spatele măștii proprii, care oprește nițel propagarea coronavirusului dar nu și circulația veselă a mirosurilor vechi, braț la braț cu altele mai noi, de ceapă cu slănină afumată, din habitaclu.  

Un neinspirat mă sună pe telefonul mobil. Discuția fiind în legătură cu chestiuni de serviciu, a trebuit să-mi deconspir meseria. Șoferul septuagenar, prinzând din mers eventualul risc, scormonește printre diversele lucruri din portieră, găsește masca între două sau trei bujii și o așează pe sub nas.

Conversația telefonică s-a terminat. Începe conversația cea nouă, șofer versus pasager: Matale ești de la presă? Da, îngaim eu, rugând masca nepregătită pentru o asemenea provocare să facă pe eroina, să țină piept până la ultimul micron de pâslă verzuie,  în avangarda luptei, aromelor cepei și a slăninei, aliate cu  mirosurile istorice ale scaunelor și banchetei din interior.   

Am și eu nepot, la Televiziunea K24, e șef acolo, îl arde pe Lungu de n-ai văzut. Bine-i face. Din două – trei întrebări, aflu despre ce televiziune locală este vorba, îi spun că îl cunosc pe șef, îi rostesc numele, el spune că habar n-am, că nepotu-său e șeful adevărat și îl arde pe Lungu în toate emisiunile. Am înțeles că K24 este butonul pe care el deschide canalul TV.

Eu tac, el schimbă subiectul. Tu știi cum e cu coronavirusul? Eu știu! Nu l-au făcut chinezii, asta-i minciună. Vine de la Barak  Obama și de la pațachina aceea a lui Clinton. Ei l-au creat și când au văzut că muierea nu câștigă alegerile, l-au dat chinezilor, să-i încurce treaba lui Trump. Trump e băiat bun, nu ca Bideu ăsta, cu fiu-său  care s-a băgat în învârteli cu ucrainenii. Trump i-a depistat și uite unde s-a ajuns. Eu îți spun acuma, eu am văzut la televizor și știu: Am văzut doctorul american care a spus că nu-s bune vaccinurile, am văzut cum Bideu i-a adus la capitală pe oameni ca și când ar fi fost de-ai lui Trump. Degeaba, tot Trump câștigă, ai să vezi matale poimâine. Se întoarce roata, mama lor de democrați!

La destinație, întreb cât costă drumul. Zice șoferul: Cred că vreo opt lei, n-am pus ceasul că tocmai am ieșit de la RAR. I-am dat zece lei: Luați și pentru cafea!

Bogdaproste, zice el. Să vă aștept?

Nu, mulțumesc.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *